Η ευτυχία είναι τέχνη – Οι τρεις βασικοί κανόνες για να την μάθουμε

Η ευτυχία είναι τέχνη - Οι τρεις βασικοί κανόνες για να την μάθουμε

Ο κόσμος μπερδεύει την έννοια της χαράς που προκύπτει από ένα συγκεκριμένο ερέθισμα, όπως την ύπαρξη συντρόφου, δουλειάς, επιτυχίας, αποκτημάτων, με την έννοια της βαθιάς και μόνιμης ευτυχίας, αυτής που μπορεί να ανθίσει μέσα μας, με την προϋπόθεση να το θελήσουμε εμείς οι ίδιοι.

Συνεπώς, άλλη είναι η έννοια της χαράς που προέρχεται από εξωτερικά ερεθίσματα, τα οποία είναι ασταθή και μεταβαλλόμενα και άλλη η έννοια της ευτυχίας, η πηγή της οποίας βρίσκεται μέσα μας.

Η αλήθεια είναι πως η ευτυχία είναι τέχνη. Και, όπως κάθε τέχνη και αυτή μαθαίνεται. Με ποιον τρόπο;

Καθαρά με έναν τρόπο βιωματικό, δουλεύοντας με τρεις βασικούς κανόνες: την πάταξη του εγωισμού, το άνοιγμα στην αγάπη και την επικοινωνία με τον εαυτό.

Η πάταξη του εγωισμού

Είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς είναι το κλειδί για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι δύο επόμενες προϋποθέσεις της αγάπης και της επικοινωνίας.

Ο άνθρωπος με ανεβασμένο «εγώ» θεωρεί πως είναι το κέντρο του κόσμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγαπάει τον εαυτό του. Δεν μπορεί να κατανοήσει, να αγαπήσει και να επικοινωνήσει με τον εαυτό του, ούτε με τους άλλους, καθώς εκδηλώνει έπαρση, κτητικότητα, ανταγωνισμό, αίσθηση ανωτερότητας, αλαζονεία.
Είναι ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον κατά κανόνα με ανθρώπους που έχουν ανεπτυγμένο εγώ, ή που από παιδί υπήρξε σε μεγάλο βαθμό το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλης της οικογένειας, με αποτέλεσμα να έχει μάθει να χειρίζεται τους γύρω προς το συμφέρον του. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη ενός ατόμου το οποίο θα περιμένει και στην ενήλικη ζωή του, οι άλλοι να περιστρέφονται μόνιμα και αποκλειστικά γύρω από αυτό.

Ο εγωιστής δεν θα παραδεχτεί ποτέ ότι κάνει λάθη, ότι έχει αδυναμίες, ότι έχει θέματα να διορθώσει μέσα του. Θεωρεί πως γνωρίζει τα πάντα, πως οι σκέψεις των άλλων δεν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτόν.

Το άνοιγμα στην αγάπη

Δυστυχώς η έννοια της αγάπης είναι πολύ παρεξηγημένη και πολλοί, όταν αναφέρονται σε αυτήν, εννοούν μια αγάπη με όρους, όχι απαραίτητα από πρόθεση, αλλά από άγνοια της πραγματικής έννοιας της αγάπης.

Ας δούμε, πώς εκφράζεται αυτή η αγάπη προς τον εαυτό.

Πρώτα από όλα, αγάπη σημαίνει αποδοχή. Αποδοχή όλων των πλευρών, των δυνατών και των αδύναμων πλευρών μου, αυτών που μου αρέσουν και αυτών που δεν μου αρέσουν.

Σημαίνει αποδοχή όλων των συναισθημάτων μου, των θετικών και των αρνητικών. Η αποδοχή, όμως, όλων των πλευρών και των συναισθημάτων μου προϋποθέτει την κατανόησή τους, δηλαδή το πώς και το γιατί έχουν δημιουργηθεί.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο εμπλέκεται το θέμα της επικοινωνίας με τον εαυτό μας.

Εφόσον έχω κατανοήσει και αποδεχτεί όλες μου τις πλευρές, έρχεται η συμπόνια προς τον εαυτό μου γι’ αυτό που είμαι, γι’ αυτό που αισθάνομαι, αναγνωρίζοντας πως είμαι κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος ένα δημιούργημα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγάλωσα.

Η επικοινωνία με τον εαυτό

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με τους άλλους, αν δεν έχω μάθει να επικοινωνώ με εμένα τον ίδιο; Πώς μπορώ να κατανοήσω, να βοηθήσω και να δεχτώ τον άλλο, αν δεν καταλάβω, δεν βοηθήσω και δεν δεχτώ τον εαυτό μου;

Επικοινωνία με τον εαυτό σημαίνει εσωτερικό διάλογο και γνωριμία με ό,τι υπάρχει μέσα μου. Σημαίνει να γυρίσω και να κοιτάξω βαθιά στην ύπαρξή μου αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα που έχω, κατανοώντας γιατί τα έχω και καλωσορίζοντάς τα ως πολύτιμους δασκάλους στη ζωή μου.

Μόνο τότε, αντίστοιχα, μπορώ να κατανοήσω και να δεχτώ τους άλλους.

Αν παρατηρήσουμε γύρω μας, θα δούμε πόσο οι άνθρωποι μιλούν χωρίς, στην ουσία, να επικοινωνούν.

Το να είναι κάποιος ευχάριστος, ομιλητικός και επικοινωνιακός χαρακτήρας, το να του αρέσει η επαφή με τον κόσμο, δεν σημαίνει ότι είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του.

Δεν σημαίνει, επιπλέον, ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους άλλους. Και εκεί οφείλονται πολλά προβλήματα, τόσο με τον ίδιο όσο και με τους γύρω του.

Μόνο η πορεία προς την εσωτερική γνώση θα ανοίξει το δρόμο της επικοινωνίας με τον εαυτό μας, θα οδηγήσει στην προσωπική εξέλιξη, κάνοντας την ευτυχία να ανθίσει μέσα μας και γύρω μας.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Αμαλίας – Ειρήνης Τζιμοπούλου «Ομορφιά» από τις εκδόσεις Kosmos-books.gr

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα