Σύμφωνα με την αρχαία ιαπωνική φιλοσοφία του γουάμπι-σάμπι, είναι όμορφο να έχει κανείς αδυναμίες. Το γουάμπι-σάμπι είναι μια αισθητική άποψη του κόσμου που μας προτρέπει να βρίσκουμε και να εκτιμάμε την ομορφιά της ατέλειας, της παροδικότητας και της μη ολοκλήρωσης.
Ωστόσο, η προθυμία μας να αποδεχόμαστε ή ακόμα και να βρίσκουμε την ομορφιά στην ατέλεια ενός αντικειμένου σπάνια επεκτείνεται στις δικές μας ατέλειες και αδυναμίες.
Ένα παράδειγμα είναι οι συνεντεύξεις για δουλειά. Οι περισσότεροι υποψήφιοι, μάλλον δικαιολογημένα, προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους ενδεχόμενους εργοδότες τους παρουσιάζοντας τα προσόντα και την ειδικότητά τους όσο πιο τέλεια μπορούν.
Αλλά οι σοφοί εργοδότες το γνωρίζουν – γι’ αυτό και συχνά ρωτούν τους υποψήφιους για τις αδυναμίες τους. Επειδή οι τελευταίοι δεν θέλουν να αποκαλύψουν τα ελαττώματά τους, οι απαντήσεις τους σε αυτή την ερώτηση είναι συνήθως «είμαι τελειομανής» ή «είμαι εργασιομανής». Πιστεύουν πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκαλύψουν τον εαυτό τους και τις ατέλειές τους.
Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, η παραδοχή ενός σφάλματος μπορεί να κάνει τον ικανό ακόμη πιο συμπαθητικό στα μάτια των άλλων. Το ίδιο όμως σφάλμα λειτουργεί αρνητικά στους λιγότερο ικανούς. Οι ψυχολόγοι το ονομάζουν αυτό «επίδραση της γκάφας» (pratfall effect). Περιγράφει πώς η ελκυστικότητα για ένα άτομο αυξάνεται αφού παραδεχτεί ότι έκανε κάποιο λάθος, αλλά μόνο αν είναι σχετικά ικανό εξαρχής.
Επομένως, μπορούμε να αντλήσουμε πλεονεκτήματα από τις αδυναμίες μας. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι το ξέρουν αυτό. Οπότε η παραδοχή και αποδοχή των μικρών αδυναμιών σας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτεορ αντίκτυπο και επιρροή.
Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το είδος της αδυναμίας που αποκαλύπτετε.
Το να χύσετε τον καφέ πάνω σας είναι ένα συνηθισμένο και σχετικά ασήμαντο ελάττωμα που θα σας κάνει να δείχνετε ανθρώπινοι. Αλλά το να ομολογήσετε σε μια συνέντευξη ότι χύσατε τον καφέ πάνω στο πρώην αφεντικό σας ή ακόμα χειρότερα, πάνω στο υπολογιστή της εταιρείας θα θεωρηθεί πιθανόν πολύ μεγαλύτερο λάθος και θα είναι καταστροφικό για την εικόνα σας.
Διαβάστε επίσης: Πώς να πάψουμε να δίνουμε δύναμη στους φόβους μας
Άρα, όταν θέλετε να έχετε έναν αντίκτυπο στους άλλους, καλό είναι να παραδέχεστε κάποια μικρά ελαττώματά σας.
Έτσι θα δείξετε ότι κάνετε λάθη όπως όλοι οι άλλοι.
Αποκαλύπτοντας ανοιχτά μια μικρή αδυναμία στην αρχή μιας συζήτησης, κάνουμε τον άλλον να βλέπει την αυθεντικότητα, την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία σας.
Όπως δείχνει η φιλοσοφία γουάμπι-σάμπι, οι αδυναμίες δεν είναι ελαττώματα που πρέπει να καλύπτουμε, αλλά, αντίθετα, μια πλευρά του εαυτού μας που δείχνει χαρακτήρα ή μας κάνει ανθρώπινους στα μάτια των άλλων.
Μπορεί να είναι τόσο ελκυστικές όσο ένα φθαρμένο βιβλίο, ένα ξεφτισμένο φλιτζάνι ή ένα μπάλωμα στη φόρμα σας.
Για να παραδεχτείτε τα μικρά ελαττώματά σας, πρέπει να τα γνωρίζετε. Κάντε μια (μικρή) λίστα με τα δικά σας.
Αν δυσκολεύεστε να βρείτε ελαττώματα ή αν πιστεύετε πως δεν έχετε, ρωτήστε κάποιο φίλο ή τον σύντροφό σας, που μπορεί να βλέπει κάτι το οποίο δεν βλέπετε εσείς.
Μη φοβάστε να παραδέχεστε τα λάθη σας ή τις μικρές κακές συνήθειές σας – αλλά μην αρχίσετε και να ομολογείτε όλα τα ένοχα μυστικά σας!
Απόσπασμα από το βιβλίο των Noah Golstein, Steve Martin και Robert Cialdini « Το Μικρό Βιβλίο του ΝΑΙ» από τις εκδόσεις Διόπτρα