Αν δεν μπορείτε να αγαπάτε τον άλλον όπως είναι, υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί

Αν δεν μπορείτε να αγαπάτε τον άλλον όπως είναι, υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί

Ίσως να έχετε ήδη επενδύσει αρκετό χρόνο σε μια σχέση. Αν επιλέξετε να συνεχίσετε, μπορείτε να κάνετε μια νέα αρχή αποφασίζοντας να αποδεχτείτε και να αγαπάτε τον σύντροφό σας όπως ακριβώς είναι.

Όμως, θα πρέπει πρώτα να κάνετε ένα βήμα πίσω. Θα πρέπει να αποδεχτείτε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας έτσι όπως είναι. Μόνο τότε μπορείτε να είστε και να εκφράζετε τον πραγματικό σας εαυτό.

Είστε αυτό που είστε και τίποτ’ άλλο. Δεν χρειάζεται να προσποιείστε. Αν προσποιείστε, θα αποτύχετε.

Μόλις αποδεχτείτε τον εαυτό σας, το επόμενο βήμα είναι να αποδεχτείτε τον σύντροφό σας. Αν αποφασίσετε να είστε με κάποιον, μην προσπαθείτε να αλλάξετε τίποτα πάνω του.

Όπως ακριβώς με τον σκύλο ή την γάτα σας, αφήστε τον να είναι ο εαυτός του. Έχει δικαίωμα να είναι ο εαυτός του· έχει δικαίωμα να είναι ελεύθερος. Όταν περιορίζετε την ελευθερία του συντρόφου σας, περιορίζετε και την δική σας, γιατί πρέπει να είστε συνεχώς από πάνω του για να δείτε τι έκανε ή τι δεν έκανε. Κι αν αγαπάτε τον εαυτό σας, δεν θα περιορίσετε ποτέ την προσωπική σας ελευθερία.

Δείτε τι δυνατότητες σας προσφέρει μια σχέση. Εξερευνήστε τες. Να είστε ο εαυτός σας. Βρείτε κάποιον που να σας ταιριάζει. Πάρτε το ρίσκο, αλλά να είστε ειλικρινείς. Αν εκτυλίσσεται καλά, συνεχίστε. Αν όχι, τότε κάντε στον εαυτό σας και στον σύντροφό σας μια χάρη: Χωρίστε· αφήστε τον να φύγει. Μην είστε εγωιστές. Δώστε στον άλλον αλλά και στον εαυτό σας την ευκαιρία να βρείτε αυτό που πραγματικά θέλετε. Αν η σχέση δεν εξελιχθεί καλά, καλύτερα να ψάξετε αλλού. Αν δεν μπορείτε να αγαπάτε τον άλλο όπως είναι, υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί. Μην σπαταλάτε τον χρόνο τον δικό σας και του συντρόφου σας. Αυτό είναι σεβασμός.

Πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα, κόβοντας τους δεσμούς σας με το παρελθόν και ξαναξεκινώντας από την αρχή.

Διαβάστε επίσης: 10 ενδείξεις που μας βοηθούν να διακρίνουμε την αληθινή αγάπη

Δεν χρειάζεται να διατηρείτε δεσμούς με το παρελθόν.

Όλοι μας αλλάζουμε και μπορεί να είναι για καλό.

Κάντε ένα νέο ξεκίνημα και συγχωρήστε ό,τι κι αν έγινε ανάμεσά σας. Αφήστε τα πίσω σας, γιατί ήταν απλά εγωισμός, μαι απλή παρεξήγηση.

Κάποιος απλά πληγώθηκε και προσπάθησε να εκδικηθεί τον άλλον.

Ό,τι κι αν έγινε στο παρελθόν, δεν αξίζει να θυσιάσετε την ευκαιρία να φτάσετε στον παράδεισο μέσα από τη σχέση σας.

Βρείτε το θάρρος να προσπαθήσετε με όλη σας τη δύναμη ή να τα αφήσετε όλα πίσω σας.

Αφήστε το παρελθόν και ξεκινήστε κάθε μέρα με περισσότερη αγάπη. Αυτό θα κρατήσει τη φλόγα ζωντανή και θα κάνει την αγάπη σας να μεγαλώνει.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Don Miguel Ruiz «Μαθαίνοντας την Αγάπη» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα