Η συγχώρεση είναι δύναμη και όχι αδυναμία

Η συγχώρεση είναι δύναμη και όχι αδυναμία

Κάποτε είχα διαβάσει πως “το να ζητάς συγγνώμη δε σημαίνει πως ο άλλος έχει πάντοτε δίκιο και εσύ λάθος. Σημαίνει πως θεωρείς τον άλλο άνθρωπο σημαντικότερο από τον εγωισμό σου.”

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι κρύβονται πίσω από τους εγωισμούς τους και δεν παραδέχονται ποτέ πως κάνουν λάθη, προτιμώντας να ικανοποιήσουν το εγώ τους και να χάσουν ενδεχομένως, κάποιο πρόσωπο που αγαπούν.

Η συγχώρεση είναι μία μεγαλειώδης πράξη, η οποία μας απελευθερώνει από το ψυχικό βάρος μίας πράξης μας εις βάρος κάποιου άλλου. Είναι μία νίκη ενάντια στον εγωισμό μας, ο οποίος μας παρακινεί να θυσιάζουμε την ευτυχία μας προς δική του τέρψη.

Ο πραγματικά έξυπνος άνθρωπος δε διστάζει να ζητήσει συγγνώμη και να παραδεχτεί τα λάθη του, ειδικά στον άνθρωπο που αγαπάει. Και αυτό, διότι μόνο τότε θα αντιληφθεί πως μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο και να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Είμαστε άνθρωποι, είναι μέσα στην ίδια μας τη φύση να λανθάνουμε και αυτό είναι το σωστό. Το λάθος όμως είναι να μην αλλάζουμε, να μη δεχόμαστε τη συνέπεια μίας πράξης μας και να αφήνουμε το πρόσωπο που αγαπάμε να φύγει μακριά.

Είναι, αλήθεια, σημαντικότερος ο εγωισμός μας από την ευτυχία; Ρητορική η ερωτική, ο καθένας μπορεί να απαντήσει βεβαίως μέσα του.

Διαβάστε επίσης: 6 απλές, θετικές δηλώσεις για τη συγχώρεση

Είναι μεγάλο σχολείο να μάθουμε να συγχωρούμε ο ένας τον άλλο. Όταν ήμασταν παιδιά, μαλώναμε για το παίξιμο της μπάλα ή οτιδήποτε άλλο με άλλα παιδιά, αλλά λίγο αργότερα τα ξεχνάγαμε και γελούσαμε. Στην ενήλικη ζωή όλοι αμέσως γεμίζουν θυμό και κρατάνε μέσα τους κακίες, ακόμα και για ολόκληρα χρόνια.

Η συχώρεση είναι μία διαδικασία η οποία μας απελευθερώνει ψυχικά, συντελεί στην εσωτερική μας κάθαρση, μας καθαρίζει από όλα αυτά που μας βαραίνουν.

Η ίδια ως πράξη συντελεί στο να γίνουν καλύτερες και πιο αληθινές οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Ο πραγματικά σοφός άνθρωπος ζητάει συγγνώμη και δεν ντρέπεται για αυτό.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα