Η αχαριστία είναι μία από τις συμπεριφορές που για εμένα, τουλάχιστον, θα έπρεπε να θεωρείται και ποινικό αδίκημα. Είναι, πραγματικά, μία από τις χειρότερες πράξεις των ανθρώπων, η αγνωμοσύνη απέναντι σε όλους εκείνους που με τα λόγια και τις πράξεις του διευκόλυναν τη ζωή μας σε μία δύσκολη στιγμή και μας συμπαραστάθηκαν. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός αχάριστου ανθρώπου; Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να προστατεύσει και να θωρακίσει τον εαυτό του απέναντι σε έναν αχάριστο άνθρωπο;
Διαβάστε επίσης: Να αθλείσαι, να γελάς, να αγαπάς αληθινά…
Οι αχάριστοι άνθρωποι τις περισσότερες φορές διακατέχονται από μία συνεχή γκρίνια. Γκρινιάζουν διαρκώς για τις συνθήκες ζωής του, δε νοιώθουν ευτυχισμένοι και πλήρεις με τίποτα. Έχουν διαρκώς απαιτήσεις από το περιβάλλον τους, απαιτούν με επιτακτικό και άσχημο τρόπο εξυπηρετήσεις από τους άλλους, θέλουν να βλέπουν ότι μπορούν να χειραγωγούν τους άλλους. Οι άνθρωποι αυτοί δε σταματούν να ζητούν ποτέ και , δυστυχώς, όσο πιο πολλά λαμβάνουν τόσο περισσότερα θα θέλουν.
Ποια είναι η στάση ενός ανθρώπου όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν αχάριστο άνθρωπο;
- Εκφράστε ανοιχτά τα συναισθήματά σας. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι είναι αγενείς, θεωρούν περιττό να πουν ένα ‘’ευχαριστώ’’, το θεωρούν δεδομένο. Πρέπει να μιλάτε ανοιχτά και να δηλώσετε ότι δε σας άρεσε αυτή η συμπεριφορά ( καλύτερο θα είναι να αναφέρετε και μερικά παραδείγματα).
- Αν ο άνθρωπος συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά και δε σεβαστεί τη δυσαρέσκειά σας, τότε να σταματήστε να παρέχετε τις προσφορές σας και απομακρύνετε το άτομο αυτό από τη ζωή σας. Υπάρχουν εκεί έξω τόσοι άνθρωποι που μπορούν να εκτιμήσουν και να αναγνωρίσουν, γιατί να σπαταλάτε τον εαυτό σας σε ανθρώπους που δε σας σέβονται;
- Ξεκαθαρίστε από την αρχή τι πραγματικά θέλετε και σε εσάς και στο άλλο άτομο. Ξεκαθαρίστε αν επιθυμείτε την ανταποδοτικότητα ή όχι στην πρόσφορά σας.
- Αγαπήστε περισσότερο τον εαυτό σας. Συνήθως αποζητούμε από τους άλλους αυτά που εμείς οι ίδιοι δε δίνουμε στον εαυτό μας. Μέσα σας να πιστεύετε στην αξία της προσφοράς σας και να είστε σίγουροι για την αξία της – ακόμα και αν δεν αναγνωριστεί και εκτιμηθεί από τον αποδέκτη.
Στη ζωή πολλοί άνθρωποι θα μας πληγώσουν και δε θα μας εκτιμήσουν. Ας μην τιμωρήσουμε και εμείς τον εαυτό σας, ας του δώσουμε αγάπη. Το να ανοίγουμε πληγές επάνω στις πληγές είναι άδικο και μάταιο. Και να θυμόμαστε ότι η αχαριστία είναι μία πράξη η οποία βλάπτει περισσότερο το άτομο ο οποίος διακατέχεται από αυτή.
Άρθρο γνώμης,
της Μαρίας Σκαμπαρδώνη