Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν και πετούν, περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών καταλήγει στα οικοσυστήματα, ειδικά τους ωκεανούς, όπου συγκεντρώνονται σε τεράστιες ποσότητες, διαταράσσοντας και βλάπτοντας τη θαλάσσια ζωή.
Πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει ότι το περιβαλλοντικό κόστος από τη χρήση της πλαστικής σακούλας είναι πάρα πολύ μεγάλο και έχουν επιβάλει απαγορεύσεις ή τέλη για τη χρήση τους.
Η Κίνα, για παράδειγμα, απαγόρευσε τις τσάντες που είναι λεπτότερες από 0,025 χιλιοστά το 2008 και η ετήσια χρήση πλαστικής τσάντας μειώθηκε κατά 40 δισεκατομμύρια. Η Ιρλανδία, επίσης, επέβαλε τέλος 15 λεπτών στους εμπόρους λιανικής πώλησης για κάθε πλαστική σακούλα και η χρήση μειώθηκε κατά 94%.
Αλλά αυτές οι απαγορεύσεις είναι η εξαίρεση. Οι πλαστικές σακούλες εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα, σε όλο τον κόσμο και η ποσότητα πλαστικών αποβλήτων που παράγονται, συνεχώς αυξάνεται.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν μπει στη «μάχη» για τη μείωση της χρήσης του πλαστικού, όπως είναι η εταιρεία Avani, που βρήκε τον τρόπο να κατασκευάσει σακούλες εντελώς βιοαποικοδομήσιμες, από τη ρίζα της μανιόκας –που διαλύθηκαν γρήγορα στο ζεστό νερό – και είναι ασφαλείς για τα ζώα αν τις φάνε.
Διαβάστε επίσης: Χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε έναν φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο ζωής
Μια άλλη εταιρεία που ονομάζεται Ecovative χρησιμοποιεί σπόρια μανιταριών για τη δημιουργία εύρωστων αλλά βιοδιασπώμενων συσκευασιών για αποστολή και αποθήκευση. Η εταιρεία θέλει να εξαλείψει το πλαστικό και το χαρτί από την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Και οι λιανοπωλητές, τα εστιατόρια και τα μπακάλικα παίρνουν πλέον θέση, σε ατομικό επίπεδο.
Σε διάφορα μέρη του πλανήτη ξεπροβάλλουν σούπερ μάρκετ και εστιατόρια, τα οποία διαδίδουν το μήνυμα της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της ενθάρρυνσης των ανθρώπων να φέρουν αυτές τις αρχές στη ζωή τους.
Το πλαστικό είναι τόσο πανταχού παρόν, φθηνό και βολικό, που εύκολα ξεχνάμε ότι δεν είναι απλά εντελώς περιττό, αλλά είναι και περιβαλλοντικά καταστροφικό.
Διαβάσαμε στο globalcitizen