Στις σχέσεις μας, όπως και στους άλλους τομείς της ζωής μας, μπορούμε να εφαρμόζουμε σχεδόν καθημερινά κάποιες τεχνικές οι οποίες θα μας βοηθήσουν να έχουμε πιο ολοκληρωμένη και σωστή επαφή με τους ανθρώπους γύρω μας.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές, που αν τις εφαρμόσετε, θα δείτε τις σχέσεις σας να βελτιώνονται και εσείς, θα γίνεστε όλο και περισσότερο ευτυχισμένοι.
1.Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας για να αγαπήσετε και τους άλλους
Είναι αδύνατον να μάθουμε να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε τους άλλους ανθρώπους αν δεν μάθουμε πρώτα να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Όσο περισσότερο τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο έχουμε πιθανότητες να τα πάμε καλά και με τους άλλους.
Διαβάστε επίσης: Ασφαλείς σχέσεις – Πώς αναγνωρίζουμε έναν «ασφαλή» σύντροφο
Οπότε, κοιτάξτε λίγο τη ζωή σας και αν δείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους έχετε κάπως προβληματικές σχέσεις, αναλογιστείτε μήπως αυτό δείχνει ότι έχετε κάποια θέματα αποδοχής να λύσετε με τον εαυτό σας.
2. Οι σχέσεις μας είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας
Οι άνθρωποι που επιλέγουμε να έχουμε κοντά μας στη ζωή έχουν κάποια χαρακτηριστικά, θετικά και αρνητικά, τα οποία τα αναγνωρίζουμε υποσυνείδητα, γιατί συνήθως τα έχουμε κι εμείς.
Πολλές φορές, για παράδειγμα, μας εκνευρίζουν στους άλλους ορισμένα ελαττώματα που έχουμε και εμείς οι ίδιοι και δεν τα αντιλαμβανόμαστε καθαρά, μια και, όπως προαναφέραμε, η όλη διαδικασία της αναγνώρισης γίνεται υποσυνείδητα. Όταν το καταλάβουμε αυτό, θα μπορέσουμε καλύτερα να συγχωρήσουμε ένα ελάττωμα σε κάποιον άλλο (αφού το έχουμε και εμείς) και, το πιο σημαντικό, θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο μεγαλύτερης αυτογνωσίας.
3. Οι σχέσεις ως μαθήματα ζωής
Οι σχέσεις που επιλέγουμε τη ζωή μας δεν είναι τυχαίες. Συνήθως μας ελκύουν συγκεκριμένοι άνθρωποι για κάποιο λόγο. Όσο περισσότερο μας ελκύει κάποιος, τόσο περισσότερα πράγματα έχουμε να μάθουμε από αυτή τη σχέση.
Όταν μια σχέση, είτε ερωτική είτε φιλική, τελειώσει και εμείς δεν έχουμε μάθει όσα πρέπει για να προχωρήσουμε στη ζωή μας, αυτή η σχέση θα ξαναεμφανιστεί με άλλη μορφή (ενός άλλου ανθρώπου ετούτη τη φορά), μέχρι να πάρουμε το μάθημα που πρέπει. Γι’ αυτό, να χαίρεστε για κάθε σχέση που ζήσατε (ακόμα και για εκείνες που σας απογοήτευσαν), γιατί χάρη σε αυτές προχωρήσατε στη ζωή σας και βρήκατε (ή θα βρείτε) την ευτυχία.
4. Μην κάνετε σχέσεις για να καλύψετε πιθανά κενά της ζωής σας
Μερικές φορές εμείς οι άνθρωποι έχουμε την τάση να δημιουργούμε σχέσεις ενώ δεν τα έχουμε βρει πρώτα με τον εαυτό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε μία σχέση για να καλύψουμε κάποια δικά μας κενά.
Για παράδειγμα, μπορεί σε κάποια κοπέλα να έχει λείψει το πατρικό πρότυπο και έτσι να δημιουργήσει μια σχέση με έναν πολύ προστατευτικό άντρα, που την προσέχει και την φροντίζει συνέχεια.
Αν όμως αυτή η κοπέλα δεν έχει αναγνωρίσει και δουλέψει πάνω στην έλλειψή της και μπει κατευθείαν σε μια σχέση για να της καλύψει το συγκεκριμένο κενό, μόλις καλυφθεί το κενό, δεν θα την καλύπτει πια η σχέση.
Αυτό το φαινόμενο εξηγεί γιατί πολλές φορές οι λόγοι για τους οποίους μπαίνουμε σε μία σχέση είναι και οι λόγοι για τους οποίους χωρίζουμε στο τέλος όταν καλυφθεί το κενό που έχουμε.
Έτσι, αν θέλετε να δημιουργήσετε επιτυχημένες σχέσεις με διάρκεια, κάντε το αφού τα έχετε βρει πρώτα με τον εαυτό σας και έχετε καλύψει όποιες ανάγκες μπορεί να έχετε.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Σοφίας Κλώτσα «Η Απόφαση της Ευτυχίας» από τις εκδόσεις Καστανιώτη