«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τόσο ο αριθμός των υποσιτισμένων όσο και ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων αυξάνεται», λέει ο Evan Fraser στο OneZero.
Ως πρόεδρος της έρευνας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο Guelph, ο Fraser ξοδεύει πολύ χρόνο για να σκεφτεί πώς και τι θα φάμε στο μέλλον δεδομένου του παρόντος διλήμματος και πιστεύει ότι μια λύση μπορεί ήδη να αναπτυχθεί φυσικά, σε λίμνες και υδρότοπους.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι πάνω από 113 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο γνώρισαν έντονη πείνα και υποσιτισμό το 2018, ενώ σπαταλιούνται κάθε χρόνο περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής, το ένα τρίτο του συνόλου που παράγεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Το πρόβλημα αυτό πιθανότατα θα επιδεινωθεί: Οι αποδόσεις των καλλιεργειών αναμένεται να μειωθούν σταδιακά, επειδή η διάβρωση εξαντλεί το έδαφός μας, και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μετατρέπουν τις εύφορες εκτάσεις σε ερήμους.
Διαβάστε επίσης: Η καλύτερη διατροφή για το 2019 σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες
Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για τροφές, όπως τα φυτικά έλαια και το κρέας, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, όσο αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός.
Χρειαζόμαστε μια τροφή που είναι θρεπτική και μπορεί να αναπτυχθεί με μεγάλη βιωσιμότητα σε μεγάλη κλίμακα και αυτή δεν είναι άλλη από τα φύκια: Αυτά τα υδρόβια φυτά, τα οποία βρίσκονται στο κάτω μέρος της τροφικής αλυσίδας, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και αντιοξειδωτικά.
Μπορούν να αντέξουν σε υψηλές θερμοκρασίες και ακόμη και να αναπτυχθούν σε θαλασσινό νερό. Παράλληλα, απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα από το περιβάλλον τους, βοηθούν πολύ στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον πλανήτη.
Στην ωμή τους μορφή, η φύση των φυκιών είναι σαν το γρασίδι. Αλλά όταν επεξεργαστούν σωστά, μπορούν να μετατραπούν σε μια σειρά από υγιεινά και νόστιμα πρόσθετα τροφίμων. Οι επιστήμονες στοιχηματίζουν ότι θα είναι το φαγητό του μέλλοντος – αν ο άνθρωπος μπορεί να πειστεί να τα φάει.
Τα φύκια μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα διατροφής μας με διάφορους τρόπους, όπως οι πούδρες ποτών με βάση τα φύκια, τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπάρες για το πρωινό και, για εκείνους που προτιμούν να μην τα τρώνε, με τη μορφή ζωοτροφών. Η παραγωγή των παραδοσιακών πηγών τροφών όπως το καλαμπόκι και η σόγια είναι πολύ ενεργοβόρα και η αντικατάστασή τους με φύκια, που απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια για να αναπτυχθούν, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ζώων.
Από τον Ritoban Mukherjee