Φυσικά και έχετε στοιχεία του Διανοούμενου, αλλιώς δεν θα διαβάζατε καν αυτό το βιβλίο. Είναι όμως αυτό το κυρίαρχο αρχέτυπό σας;
Μπορεί να έχετε απορρίψει λανθασμένα το ενδεχόμενο να είναι ο Διανοούμενος το κύριο αρχέτυπό σας επειδή νομίζετε ότι ο Δείκτης Νοημοσύνης σας δε είναι αρκετά υψηλός, ή ότι οι άλλοι φαίνονται να ξέρουν πολύ περισσότερα από εσάς, ή να έχουν πιο εξεζητημένο λεξιλόγιο, ή περισσότερες πληροφορίες για τις παγκόσμιες εξελίξεις, ή μια ευρύτερη κατανόηση δύσκολων ιδεών.
Μπορεί να νομίζετε ότι για να ταιριάζετε πραγματικά σε αυτό το αρχέτυπο, πρέπει να έχετε κάνει κάτι σημαντικό στον διανοητικό τομέα, όπως να έχετε πάρει διδακτορικό ή να έχετε γίνει ακαδημαϊκός ή να έχετε εκδώσει κάποιο βιβλίο ή να έχετε πάρει το Βραβείο Νόμπελ.
Αυτά σίγουρα είναι κάποια πιθανά επιτεύγματα του Διανοούμενου, αλλά δεν είναι σε καμιά περίπτωση τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του. Πραγματικά, μερικές φορές εκείνοι που έχουν τα περισσότερα πτυχία στον τοίχο τους και τους περισσότερους τίτλους είναι αλαζόνες και «παντογνώστες» με κλειστό μυαλό.
Και μερικοί από εκείνους που είναι γνήσιοι Διανοούμενοι δεν έχουν πάει καν στο κολέγιο – και πολύ περισσότερο στο Χάρβαρντ – ούτε έχουν κερδίσει σε κανέναν σχετικό διαγωνισμό. Είναι απλώς άνθρωποι με βαθιά περιέργεια, διψασμένοι για γνώση και γοητευμένοι από τις σπουδαιότερες διδασκαλίες όλων των εποχών, είτε από δασκάλους της αρχαιότητας είτε από το πανεπιστήμιο της ζωής.
Τελικά, αν είστε Διανοούμενος, είστε ο καλύτερος δάσκαλος του εαυτού σας. Εσείς κρατάτε το κλειδί που μπορεί να σας οδηγήσει σε μια υψηλή παιδεία και στα απέραντα πλούτη του ανθρώπινου νου.
Διαβάστε επίσης: Τεστ: Πόσο ικανοί είστε για ενσυνειδητότητα;
Και αν θα θέλατε ένα τεστ ακόμη για να σιγουρευτείτε, δείτε αν αναγνωρίζετε τα πρότυπα συμπεριφοράς και τα χαρακτηριστικά του Διανοούμενου που ακολουθούν.
Πρότυπα Συμπεριφοράς και Χαρακτηριστικά του Διανοούμενου
Βλέπετε τον κόσμο μέσα από το νου – ιδέες, έννοιες και πληροφορίες συγκεντρωμένες από μυριάδες πηγές.
Μαθαίνετε για τη μάθηση και μόνο, και από αγάπη για την καθαρή γνώση.
Περνάτε ώρες στο διαδίκτυο, αφήνοντας την περιέργεια να σας καθοδηγεί.
Παίρνετε αποφάσεις χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό λογικής και διαισθητικής νοημοσύνης.
Αναζητάτε την αλήθεια και προσπαθείτε να κατανοήσετε βαθύτερα τα μυστικά του σύμπαντος και τους θεμελιώδεις νόμους που διέπουν τη λειτουργία του κόσμου.
Διευρύνετε συνεχώς το νου σας διαβάζοντας, παρακολουθώντας διαλέξεις και μελετώντας.
Θεωρείτε τις οδυνηρές ή δύσκολες εμπειρίες κοσμήματα σοφίας και αντιμετωπίζετε την αποτυχία και τα σφάλματα ως ευκαιρίες μάθησης.
Προσεγγίζετε τη ζωή σαν επιστήμονας, υποβάλλοντας σε έλεγχο θεωρίες και καταλήγοντας σε λογικά συμπεράσματα.
Προσελκύεστε από σκεπτόμενους ανθρώπους που κάνουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
Έχετε καταλήξει στον τρόπο ζωής που ακολουθείτε μετά από προσεκτική σκέψη. Κοιτάζετε προσεκτικά προτού επιχειρήσετε το άλμα.
Ανταποκρίνεστε στους άλλους πρώτα με το μυαλό και μετά με την καρδιά.
Καλλιεργείτε τη σοφία για να βελτιώσετε τη δική σας ζωή και τον κόσμο.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Caroline Myss «Αρχέτυπα – ποιος είσαι;» από τις εκδόσεις Διόπτρα