Τα οικογενειακά συμβούλια είναι ιδανική ευκαιρία για συνεννόηση, μοίρασμα της δουλειάς και αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται.
Για πολλά χρόνια, κάναμε το οικογενειακό μας συμβούλιο μία φορά την εβδομάδα, συνήθως το Σαββατοκύριακο, την ώρα του δείπνου. Έτσι, όλοι ήξεραν τι θα έκαναν την επόμενη εβδομάδα και έδιναν αναφορά γα την εβδομάδα που είχε περάσει. Μερικές συμβουλές:
1.Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε εβδομάδα, ώστε το συμβούλιο να μπει στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Βρείτε μια ώρα που είναι βολική για όλους.
2.Η διάρκεια του συμβουλίου εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών. Είναι καλό να διαρκεί από είκοσι έως τριάντα λεπτά, αλλά τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένα ούτε καν για τόσο, επομένως λάβε το υπόψη σου. Τα παιδιά πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να καταλαβαίνουν τι γίνεται και να μπορούν να κάνουν εύκολες δουλειές.
3. Μπορείτε να διαλέξετε έναν πρόεδρο και κάποιον που να κρατάει σημειώσεις, ιδιαίτερα για το ποιος πρέπει να κάνει τι και πότε. Ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο είναι πολύ χρήσιμο για αυτόν τον προγραμματισμό. Πιθανόν να θέλετε να αλλάζετε κυκλικά τις δουλειές κάθε εβδομάδα.
4. Ξεκίνα με μια θετική νότα, ρωτώντας τον καθένα να διηγηθεί το καλύτερο πράγμα που του συνέβη την εβδομάδα που πέρασε. Αυτό δημιουργεί ευχάριστο κλίμα. Ο κανόνας είναι να συμμετέχουν όλοι. Τα παιδιά το απολαμβάνουν ιδιαίτερα αυτό, επομένως φρόντισε να περιορίσεις τη διήγησή τους σε ένα ή δύο πράγματα για το καθένα, αλλιώς θα κάτσετε εκεί όλη μέρα.
Διαβάστε επίσης: Πώς να οικοδομήσουμε μια “δεμένη οικογένεια”
5. Στη συνέχεια έρχεται το μοίρασμα της δουλειάς: ποιος θα συγυρίζει, ποιος θα κουρέψει το γρασίδι, ποιος θα βγάζει τα σκουπίδια, ποιος θα βγάζει βόλτα το σκύλο, ποιος θα βάζει την ηλεκτρική σκούπα, ποιος θα ποτίζει τα φυτά κλπ. Να έχεις μια καλή εικόνα για το τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους. Ένας πρακτικός κανόνας είναι να αναθέτεις στον καθένα δύο πράγματα. Οι έφηβοι μπορούν να αναλάβουν περισσότερα.
6. Συζητήστε για όσα δεν έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και τις ανάλογες συνέπειες.
7. Αν παρουσιαστούν διαφωνίες, άκουσε και τις δύο πλευρές. Όταν αποφασίζεις, να είσαι σταθερή αλλά δίκαιη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να ψηφίσετε.
8. Αποφύγετε τις ατέλειωτες συζητήσεις για αρνητικά ζητήματα. Προχωρήστε σε γεγονότα όπως οι διακοπές που έρχονται, οι σχολικές εκδρομές ή κάποιες ειδικές εκδηλώσεις. Για να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα, τελείωνε πάντα το συμβούλιο με λίγα λόγια αναγνώρισης και επιβράβευσης.
Άλλος ένας τρόπος για να δημιουργηθεί ένα κλίμα χαράς και ισορροπίας είναι να ορίσετε την Ημέρα της Οικογένειας, όπου θα κάνετε κάτι ευχάριστο όλοι μαζί.
Κάθε φορά, ένα μέλος της οικογένειας, με τη σειρά, επιλέγει την ομαδική αυτή δραστηριότητα.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Fran Hewitt & Les Hewitt «Για σένα γυναίκα» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας