Είμαστε φτιαγμένοι από αγάπη

Είμαστε φτιαγμένοι από αγάπη

Λέγεται ότι η αγάπη λειτουργεί με μυστηριώδεις τρόπους. Είμαστε φτιαγμένοι από αγάπη και, όπως αποδεικνύεται, η αγάπη είναι απαραίτητη τόσο για τη βέλτιστη θετική συναισθηματική όσο και για τη φυσική ανάπτυξή μας. Και είναι αλήθεια ότι, τίποτα δεν μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα απ’ όταν δίνουμε στους αγαπημένους μας, μια ζεστή αγκαλιά.

Ο ρόλος της οξυτοκίνης

Η οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγει ο υποθάλαμος και εκκρίνει η υπόφυση. Οι επιστήμονες την αναγνώρισαν για πρώτη φορά το 1906. Η οξυτοκίνη είναι απαραίτητη στη διαδικασία του τοκετού στα θηλαστικά, διεγείροντας τις συστολές της μήτρας και τη γαλουχία. Οι μεταγενέστερες μελέτες διαπίστωσαν ότι ο ρόλος της είναι πολύ βαθύτερος και ευρύτερος και επηρεάζει την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Οι επιστήμονες το ονομάζουν “η ορμόνη της αγάπης”.

Αυτή η ειδική ορμόνη υπάρχει και στα δύο φύλα, διεγείροντας όλες τις πτυχές της αναπαραγωγικής διαδικασίας, ξεκινώντας από την εμπιστοσύνη και τη σεξουαλική διέγερση. Η οξυτοκίνη διεγείρει τα κέντρα ευχαρίστησης και ανταμοιβής και είναι η νευρολογική βάση για την κοινωνική σύνδεση, ειδικά με τους ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά μας.

Διαβάστε επίσης: Η απουσία της αγάπης δημιουργεί τον φόβο μέσα μας

Η οξυτοκίνη αυξάνει τα αισθήματα εμπιστοσύνης, τα οποία είναι εγγενή σε όλες τις στενές προσωπικές σχέσεις.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά ζώα. Ορισμένα ζώα είναι μοναχικά, αλλά οι άνθρωποι δεν είναι. Η κοινωνική ένταξη και αλληλεπίδραση είναι απαραίτητες για την επιβίωσή μας. Αυτό γίνεται εμφανές όταν απομονωθούμε κοινωνικά.

Οι νευροβιολογικοί μηχανισμοί της αγάπης και της προσκόλλησης είναι ένας θαυμάσιος κύκλος: ερωτευόμαστε, έχουμε ένα μωρό, μεγαλώνουμε το παιδί με αγάπη και στοργή και το παιδί συνεχίζει τη διαδικασία.

Η έλξη και ο δεσμός μεταξύ μας είναι οι φυσιολογικές και συναισθηματικές εκδηλώσεις της ανάγκης μας να αναπαραχθούμε για να διαιωνίσουμε το είδος.

Επιπλέον, η ωκυτοκίνη είναι απαραίτητη για την εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ειδικότερα, παίζει ρόλο στον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων στην υπόφυση, η οποία ελέγχει αρκετές φυσιολογικές διεργασίες όπως το στρες, η ανάπτυξη και η αναπαραγωγή.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα