Τουλάχιστον 200 ελέφαντες έχουν πεθάνει από την πείνα από τον Οκτώβριο στο Εθνικό Πάρκο Hwange λόγω των σοβαρών ελλείψεων νερού που έχουν αφήσει τα τοπία συρρικνωμένα και έρημα. Πολλά άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των καμηλοπαρδάλων, βουβάλων, impala, σκύλων και πτηνών, πεθαίνουν επίσης από τις επιπτώσεις της ξηρασίας. Τουλάχιστον 33 άτομα έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των επιδρομών των ζώων, που προσεγγίζουν ανθρώπινες κοινότητες σε αναζήτηση τροφής, σημειώνει το Associated Press.
Σύμφωνα με άρθρο του globalcitizen.org, ο υπεύθυνος οργανισμός για τα πάρκα της Ζιμπάμπουε σκοπεύει να μεταφέρει 600 ελέφαντες που ζουν στο πάρκο. Θα μετεγκαταστήσει επίσης και άλλα είδη για να αποτρέψει περαιτέρω ατυχήματα και να διευκολύνει την αποσυμφόρηση του πάρκου, καθώς τα τρόφιμα και οι υδάτινοι πόροι μειώνονται.
Η Ζιμπάμπουε έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων στον κόσμο, με 85.000 περίπου ελέφαντες. Η χώρα είναι γνωστή για τις προσπάθειες διατήρησης της άγριας ζωής και την ικανότητά της να ελαχιστοποιεί τη λαθροθηρία, προστατεύοντας τους ελέφαντες που έχουν σκοτωθεί για ελεφαντόδοντο, στην περιοχή, τις τελευταίες δεκαετίες.
Όμως, παρ’ όλες τις επιτυχίες των φροντιστών των ζώων του πάρκου, η Ζιμπάμπουε δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους ελέφαντες από την κλιματική αλλαγή, η οποία εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια ως μία από τις πιο επικίνδυνες απειλές για το είδος, σύμφωνα με το World Wildlife Foundation.
Διαβάστε επίσης: Ο άνθρωπος που φροντίζει τους δύο τελευταίους λευκούς ρινόκερους στη γη (συνέντευξη)
Οι ελέφαντες χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού και ποικίλο φάσμα τροφίμων, δύο πράγματα που έχουν γίνει πλέον σπάνια, εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος. Οι ελέφαντες είναι επίσης ευαίσθητοι στα κύματα καύσωνα και είναι επιρρεπείς σε ασθένειες, όταν τα περιβάλλοντά τους γίνονται ασταθή.
Η Ζιμπάμπουε θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, ειδικά καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται.
Η χώρα έχει επίσης πιο επείγοντα προβλήματα. Δεδομένου ότι η ξηρασία καταστρέφει τις γεωργικές συγκομιδές και μειώνει την παροχή νερού, εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν πείνα σε ολόκληρη τη χώρα και χρειάζονται άμεση επισιτιστική βοήθεια.
Στις αρχές του επόμενου έτους, η UNICEF εκτιμά ότι 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότερο από το ένα τρίτο της χώρας, θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν βοήθεια ύψους 331,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χώρα.
Οι ξηρασίες έχουν γίνει ένα σταθερό χαρακτηριστικό της ζωής στη Ζιμπάμπουε, τα τελευταία χρόνια. Το 2016, για παράδειγμα, η χώρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω σοβαρής ξηρασίας που απειλούσε το ένα τέταρτο του πληθυσμού με πείνα.
Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης εντατικές τροπικές καταιγίδες. Νωρίτερα φέτος, ο Cyclone Idai χτύπησε στη Νότια Αφρική, σκοτώνοντας τουλάχιστον 700 άτομα και εκτοπίζοντας σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ, εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης καταστράφηκαν από τις έντονες πλημμύρες.
Το να ακολουθεί τις καταστροφικές βροχοπτώσεις, έντονη ξηρασία μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο φαινόμενο, ωστόσο, δεν αποκλείεται, αυτό να γίνει κανονικό πρότυπο, τα επόμενα χρόνια.
Γεωργία Χασάπη