5 πράγματα που μπορούν να κάνουν οι χώρες ώστε να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων

5 πράγματα που μπορούν να κάνουν οι χώρες ώστε να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων

Καθώς οι παγκόσμιες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται, η πιθανότητα να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες πέραν των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι όλο και πιο απίθανη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).

Για να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες πέραν των 2 βαθμών Κελσίου, οι χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά μέσο όρο 2,7% ετησίως. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, οι εκπομπές έχουν κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,5% ετησίως.

Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) επικεντρώνεται ειδικότερα στα NDC της ομάδας G20, μιας ομάδας 19 χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντιπροσωπεύει το 78% όλων των εκπομπών.

Αυτές οι χώρες έχουν την ικανότητα να διατηρούν θερμοκρασίες πέρα από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου εάν αρχίσουν να επωφελούνται από τις αναδυόμενες τεχνολογίες, να περιορίσουν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία των οικοσυστημάτων και να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές.

Ακολουθούν πέντε «γρήγορες νίκες» που λέει το UNEP ότι είναι διαθέσιμες σε χώρες-κλειδιά εάν θέλουν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές τους.

1. Σταματήστε την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων

Για να παραμείνει μέσα στο όριο του παγκόσμιου προϋπολογισμού για τον άνθρακα, οι μεγάλες ποσότητες του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου που απομένουν στον κόσμο πρέπει να παραμείνουν υπόγεια. Οι χώρες δεν μπορούν πλέον να εκχωρούν νέες άδειες εξαγωγής για μη αξιοποιημένους τόπους ορυκτών καυσίμων, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένα, εύθραυστα τοπία και θαλάσσια περιβάλλοντα. Αντ΄ αυτού, οι χώρες πρέπει να ξεκινήσουν τη σταδιακή κατάργηση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

2. Μεταφέρετε τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Εκτός από τον τερματισμό των αδειών για νέα έργα ορυκτών καυσίμων, οι χώρες πρέπει να σταματήσουν να επιδοτούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με το UNEP. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για την επιδότηση των ίδιων των ουσιών που προκαλούν κλιματικές αλλαγές.

Διαβάστε επίσης: Ανακαλύφθηκε αρχαίο δέντρο που έζησε και ίσως κατέγραψε την αναστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης

Εάν οι επιδοτήσεις αυτές μετατοπιστούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κόσμος θα μπορούσε να επεκτείνει εκθετικά την παροχή αιολικών, ηλιακών και άλλων μορφών καθαρής ενέργειας.

3. Σταδιακά εξουδετερώστε τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

Ο άνθρακας μπορεί να τροφοδοτούσε τη βιομηχανική επανάσταση και οι μονάδες παραγωγής άνθρακα να παράγουν την πλειοψηφία της παγκόσμιας ενέργειας, ωστόσο, ο αντίκτυπός τους στο περιβάλλον – τόσο όσον αφορά τη θέρμανση όσο και τη ρύπανση του πλανήτη – δεν είναι πλέον βιώσιμος.  Το UNEP προτρέπει τις χώρες να απαγορεύσουν όλες τις νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και να σταματήσουν τις υφιστάμενες μονάδες υπέρ λιγότερο επιβλαβών εναλλακτικών λύσεων.

4. Αναπτύξτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και επενδύστε σε ηλεκτρικά οχήματα

Οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 28% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τα επιβατικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του συνόλου. Εάν οι χώρες επένδυαν σε μεγάλο βαθμό στις δημόσιες συγκοινωνίες – με τη μορφή ηλεκτρικών λεωφορείων, τρένων και υπόγειων γραμμών υψηλής ταχύτητας και ηλεκτρικών πορθμείων – τότε οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τομέα των μεταφορών θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν σημαντικά.

Η επένδυση σε ηλεκτρικά οχήματα και ο περιορισμός των παραδοσιακών οχημάτων με φυσικό αέριο είναι ένας άλλος τρόπος για τη μετατροπή των μεταφορών.

Χώρες όπως η Νορβηγία και η Κίνα είναι από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των επενδύσεων.

5. Προσαρμόστε τα κτίρια ώστε να γίνουν ενεργειακά αποδοτικά

Στις πυκνοκατοικημένες πόλεις, η καύση ορυκτών καυσίμων για τη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση κτιρίων είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με τον εκσυγχρονισμό παλαιών κτιρίων για τη διατήρηση και την ελαχιστοποίηση της χρήσης ενέργειας, οι πόλεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα τους.

Από τον Joe McCarthy και την Erica Sanchez

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα