Κάποτε, όταν ήμουν αρκετά νέος, ο πατέρας μου μας πήγε σε ένα ακριβό κινέζικο εστιατόριο και παρήγγειλε μερικά από τα διάσημα πιάτα τους.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συνειδητοποίησα ότι έδινα όλη την προσοχή μου σε αυτό, εν μέρει επειδή ήταν πράγματι πολύ νόστιμο, εν μέρει επειδή ήταν τόσο ακριβό και εν μέρει επειδή για μένα ήταν μια αρκετά σπάνια εμπειρία. Δεν συνηθίζαμε να βγαίνουμε συχνά έξω για φαγητό.
Για όλους αυτούς τους λόγους έπιασα τον εαυτό μου να βρίσκεται σε βαθιά ενσυνειδητότητα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Κι αμέσως μετά σκέφτηκα: Μα γιατί να βρίσκομαι σε αυτή την κατάσταση μόνο κατά τη διάρκεια ενός ακριβού γεύματος; Τι θα συνέβαινε αν προσποιούμουν ότι κάθε γεύμα είναι σπάνιο και ακριβό, και του δίνω τη μεγαλύτερη προσοχή μου;
Διαβάστε επίσης: Διαλογισμός για πνευματική λήψη αποφάσεων
Αυτή την πρακτική την αποκαλώ «Διαλογισμό των Ακριβών Γευμάτων».
Από τότε ασκούμαι σε αυτήν κατά τη διάρκεια των περισσότερων γευμάτων, πράγμα που κρύβει κάποια ειρωνεία, μια και τα περισσότερα από τα γεύματά μου τα καταναλώνω μέσα στην εταιρεία και το φαγητό στην Google είναι δωρεάν.
Ακόμα κι αν δεν ασκείστε με άλλο τρόπο παρά μόνο με τον καθιστό διαλογισμό, η ενσυνειδητότητα θα αναπτυχθεί έτσι κι αλλιώς στην καθημερινή σας ζωή και θα λειτουργήσει ως μια ανέξοδη και χωρίς κόπο πορεία προς την ευτυχία. Μπορείτε όμως να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία μεταφέροντας σκόπιμα την κατάσταση ενσυνειδητότητας στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Ο πιο απλός τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να στρέφετε ολοκληρωτικά και συνεχώς την προσοχή σας σε κάθε δραστηριότητά σας, αποφεύγοντας οποιαδήποτε κριτική σκέψη· και κάθε φορά που η προσοχή σας αποσπάται και αρχίζει να περιπλανιέται, να την επαναφέρετε ήρεμα σε αυτό που κάνετε.
Η διαδικασία είναι η ίδια ακριβώς με αυτή του καθιστού διαλογισμού, με τη διαφορά ότι το αντικείμενο του διαλογισμού είναι η τρέχουσα εργασία σας και όχι η αναπνοή σας. Αυτό είναι όλο.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Chade – Meng Tan «Ψάξε Μέσα Σου» από τις εκδόσεις Πεδίο