Στους 13 έφτασε ο αριθμός των θυμάτων της φονικής καταιγίδας που έπληξε περιοχές της Ισπανίας

Στους 13 έφτασε ο αριθμός των θυμάτων της φονικής καταιγίδας που έπληξε περιοχές της Ισπανίας

Στους 13 έφτασε ο αριθμός των θανάτων από τη βίαιη καταιγίδα που έπληξε διάφορες περιοχές της Ισπανίας, ενώ τέσσερις ακόμη άνθρωποι αγνοούνται.

Η θύελλα Gloria έπληξε τις Βαλεαρίδες Νήσους το περασμένο Σαββατοκύριακο πριν χτυπήσει την Καταλονία, τη Βαλένθια, τη Νότια Μούρθια και την Ανδαλουσία, καθώς οι βροχές, οι άνεμοι που έφταναν στη γη και τα τεράστια κύματα άφησαν πίσω τους εκτεταμένες καταστροφές.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών είδαν συγκλονισμένοι μαζικές πλημμύρες, υπερχείλιση ποταμών, γκρεμισμένες γέφυρες, καταστροφές σε δίκτυα και σιδηροδρομικές γραμμές και ολόκληρες παραλίες που εξαφανίζονταν κάτω από τα κύματα.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα, πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν εξαιτίας χιονοπτώσεων, αγροτικές καλλιέργειες πλημμύρισαν και ορυζώνες καταστράφηκαν.

Αξιωματούχοι δήλωναν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:  Μεξικό: Αναπάντεχα καιρικά φαινόμενα εφιστούν ξανά την προσοχή για την σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής

Η ισπανική κυβέρνηση πραγματοποίησε επείγουσα συνάντηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, συντονίζει τα μέτρα αντιμετώπισης καταστροφών ενώ πέταξε πάνω από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Ο πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους: “Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι, να εργαζόμαστε όρθιοι και να συνεργαζόμαστε, όπως κάνουμε” και πρόσθεσε: “Τα μετεωρολογικά φαινόμενα που παρατηρούμε δεν οφείλονται εξ ολοκλήρου στην αλλαγή του κλίματος, αλλά αυτό που είναι επίσης αλήθεια είναι ότι η αλλαγή του κλίματος τα εντείνει”.

Νωρίτερα την Τρίτη, το θέρετρο της Tossa de Mar ξύπνησε μέσα σε έναν ωκεανό αφρού που κάλυπτε μέρη της πόλης.

Ο αφρός κάλυψε και το κέντρο του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού της Κόστα Μπράβα, αφού τα μεγάλα κύματα που χτυπούσαν την παραλία, προκαλούσαν την ανάδευση με θαλασσινό νερό – ένας από τους λόγους πίσω από τη δημιουργία αφρού.

Η ισπανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι τα φαινόμενα έχουν αρχίσει να υποχωρούν, όμως πάνω από 100 δρόμοι παραμένουν κλειστοί και δεκάδες χιλιάδες μαθητές έχουν υποχρεωθεί να μην πάνε σχολείο.

Πηγή πληροφοριών 

Photo Credit: AP

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα