Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αύξηση της αυτεπίγνωσής σας είναι η τάση να αποφεύγετε τη δυσφορία που νιώθετε όταν βλέπετε τον εαυτό σας όπως είναι στ’αλήθεια. Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν σκέφτεστε μερικά πράγματα: μπορεί να πονέσουν όταν έρθουν στην επιφάνεια. Το να αποφύγει κανείς αυτόν τον πόνο δημιουργεί προβλήματα, επειδή είναι απλώς μια βραχυπρόθεσμη λύση. Ποτέ δεν θα μπορέσετε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον εαυτό σας αν αγνοήσετε αυτό που πρέπει να κάνετε για να αλλάξετε.
Αντί να αποφεύγετε ένα συναίσθημα, ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να κινηθείτε προς το συναίσθημα αυτό, να το αποδεχτείτε και τελικά να το ξεπεράσετε. Αυτό μπορεί να το πει κανείς ακόμα και για κάποια ήπια συναισθηματική δυσφορία, όπως την ανία, τη σύγχυση ή την προσμονή.
Όταν αγνοείτε ή ελαχιστοποιείτε ένα συναίσθημα, όσο μικρό ή ασήμαντο κι αν είναι, χάνετε την ευκαιρία να κάνετε κάτι παραγωγικό με το συναίσθημα αυτό. Ακόμα χειρότερα, το να αγνοείτε τα συναισθήματά σας δεν τα κάνει να εξαφανιστούν, απλώς τα βοηθάει να επανέλθουν στην επιφάνεια όταν δεν το περιμένετε.
Διαβάστε επίσης: Το λιοντάρι που νόμιζε ότι ήταν πρόβατο
Για να είμαστε αποτελεσματικοί στη ζωή, πρέπει όλοι να ανακαλύψουμε την ίδια μας την έπαρση – αυτά τα πράγματα που δεν κάνουμε τον κόπο να μάθουμε και απλώς θεωρούμε ασήμαντα. Κάποια πιστεύει ότι οι συγγνώμες είναι για τους νερόβραστους κι έτσι ποτέ δεν μαθαίνει να αναγνωρίζει πότε είναι απαραίτητη μια συγγνώμη. Κάποιος άλλος απεχθάνεται να νιώθει κακόκεφος, κι έτσι προσπαθεί να ξεχαστεί με κάποια δραστηριότητα χωρίς νόημα και ποτέ δεν νιώθει πραγματικά ευχαριστημένος.
Και οι δυο αυτοί άνθρωποι πρέπει να κάνουν τολμηρά βήματα και να αποδεχτούν τα συναισθήματα που θα τους δώσουν ένα κίνητρο για να αλλάξουν. Αλλιώς, θα συνεχίσουν να ακολουθούν έναν μη παραγωγικό, καθόλου ικανοποιητικό δρόμο, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά τα ίδια σχήματα.
Μετά τις λίγες πρώτες φορές που θα αποδεχτείτε τη δυσφορία σας, θα ανακαλύψετε γρήγορα ότι η δυσφορία δεν είναι τόσο κακό πράγμα, δεν σας καταστρέφει, αντίθετα μάλιστα έχει οφέλη.
Το εκπληκτικό σε σχέση με την αύξηση της αυτοεπίγνωσής σας είναι ότι το να τη σκέφτεστε και μόνο θα σας βοηθήσει να αλλάξετε, ακόμα κι αν ένα μεγάλο μέρος της προσοχής σας εστιαστεί αρχικά στα πράγματα που κάνετε «στραβά».
Μη φοβάστε τα «λάθη» που οφείλονται στα συναισθήματά σας. Σας λένε τι πρέπει να κάνετε διαφορετικά και σας παρέχουν τη σταθερή ροή πληροφοριών που χρειάζεστε για να καταλάβετε τον εαυτό σας καθώς η ζωή σας ξεδιπλώνεται.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Travis Bradberry & Jean Greaves «Συναισθηματική Νοημοσύνη 2.0» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος