Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμβουλεύσει τον φυσικό περιορισμό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να αποτρέψει τη μετάδοση σε επίπεδο κοινότητας του COVID-19.
Ρομπότ, όπως διαβάσαμε στο economictimes.indiantimes.com, χρησιμοποιούνται για θέσεις εργασίας όπως η απολύμανση νοσοκομείων και η διανομή τροφίμων και φαρμάκων σε πολλά μέρη του κόσμου.
Καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ερευνητές και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας που έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αναπτύσσονται επίσης ρομπότ για τη χορήγηση θεραπείας και την παροχή υποστήριξης σε ασθενείς που βρίσκονται σε καραντίνα.
Η παροχή φαρμάκων στα σπίτια και η παροχή θεραπείας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως τα νοσοκομεία, αρχίζει να μεταβιβάζεται τώρα από τους ανθρώπους στα ρομπότ.
Στην πόλη Ουχάν της Κίνας, δημιουργήθηκε ένα νοσοκομείο στο Αθλητικό Κέντρο Hongshan στο οποίο «εργάζονται» 14 ρομπότ.
Τα ρομπότ, που παρέχονται από τη ρομποτική εταιρεία CloudMinds που εδρεύει στο Πεκίνο, μπορούν να καθαρίσουν και να απολυμάνουν, να παραδώσουν φάρμακα στους ασθενείς και να μετρήσουν τη θερμοκρασία τους.
Στην Ινδία, το κυβερνητικό νοσοκομείο Sawai Man Singh στην πρωτεύουσα Rajasthan της Jaipur διεξάγει μια σειρά δοκιμών σε ένα ανθρωποειδές ρομπότ για να ελέγξει εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παράδοση φαρμάκων και φαγητού στους ασθενείς από Covid-19 που νοσηλεύονται εκεί.
Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τις πιθανότητες να μολυνθεί το προσωπικό, ανέφεραν αξιωματούχοι του νοσοκομείου. Εκτός αυτού, η Asimov Robotics, έχει αναπτύξει ένα ρομπότ με τρεις τροχούς, το οποίο, ισχυρίζεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ασθενείς σε απομονωμένες αίθουσες.
Αυτό θα περιλαμβάνει βοήθεια με πράγματα όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα, κάτι που οι νοσηλευτές και οι γιατροί έχουν κάνει μέχρι στιγμής, εκθέτοντάς τους στον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ρομπότ μπορούν να ελευθερώσουν το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, περιορίζοντας παράλληλα την εξάπλωση του ιού.
“Τα ρομπότ μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο κατά τη διάρκεια της σημερινής πανδημίας, καθώς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ανθρώπινη παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από την εξέταση των ασθενών έως τη φροντίδα των ασθενών και τον μηχανισμό χορήγησης φαρμάκων”, δήλωσε ο Lovi Raj Gupta, εκτελεστικός κοσμήτορας της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Punjab LPU.
“Καθώς η πρόληψη και η θεραπεία της πανδημίας επικεντρώνεται στην απομάκρυνση, πρέπει να εισαχθούν ρομπότ έτσι ώστε να ασκείται η λιγότερο ανθρώπινη αλληλεπίδραση, ειδικά με ανθρώπους που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και παραμένουν απομονωμένοι”, ανέφερε ο Γκούπτα.
“Οι ιατροί εργάζονται μέρα και νύχτα για να προστατεύσουν τους μολυσμένους ανθρώπους. Η διατήρηση της κοινωνικής απομόνωσης στα νοσοκομεία είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας”, πρόσθεσε η Anita Gehlot, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του LPU. “Σε αυτό το σενάριο, τα ρομπότ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιεινής στα νοσοκομεία και στην προμήθεια φαρμάκων αλλά και στη συλλογή σκουπιδιών από τα δωμάτια των ασθενών”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο επιστημονικό περιοδικό Science Robotics στις 25 Μαρτίου, τα ρομπότ μπορούν να εκτελούν καθήκοντα όπως η απολύμανση επιφανειών, η λήψη θερμοκρασίας ατόμων σε δημόσιους χώρους ή στα λιμάνια εισόδου και να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη σε ασθενείς σε καραντίνα.
Σε κάθε περίπτωση, η χρήση των ρομπότ μπορεί να μειώσει την έκθεση των ανθρώπων σε παθογόνους παράγοντες, οι οποίοι θα γίνουν όλο και πιο σημαντικοί καθώς οι επιδημίες κλιμακώνονται, εξήγησαν.
Και κάπως έτσι, η ανθρωπότητα συνομολογεί και αποδέχεται την τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή και στην καθημερινότητά της. Το αν αυτό θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα καλό ή κακό, μένει να φανεί στο μέλλον.