Εγκέφαλος: Πως να τον τροφοδοτούμε σταθερά με ενέργεια

Εγκέφαλος: Πως να τον τροφοδοτούμε σταθερά με ενέργεια

Τι μπορείτε να κάνετε για να τροφοδοτείται σταθερά ο εγκέφαλός σας με ενέργεια

Οι προϋποθέσεις για να τροφοδοτείται ο εγκέφαλος σταθερά με ενέργεια είναι δύο:

  • Να υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα ινσουλίνης και ποιοτικών θρεπτικών συστατικών (γλυκόζης, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων, κ.ά.).
  • Να υπάρχει αρκετή παροχή αίματος για να μεταφέρει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά.

Για το πρώτο, πρέπει να τρώμε μικρά αλλά ποιοτικά γεύματα κάθε 3-4 ώρες. Στα ποιοτικά σίγουρα δεν συμπεριλαμβάνονται τα γλυκίσματα, η ζάχαρη, τα σφολιατοειδή – που παρέχουν ένα σωρό πρόσθετα – και τροφές που έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία.

Για το δεύτερο, χαρακτηριστική είναι η παρακάτω έρευνα που έγινε σε πιθήκους στο πανεπιστήμιο του Pittsburgh της Αμερικής: «Η μία ομάδα πιθήκων εκπαιδεύτηκε να τρέχει για 1 ώρα κάθε ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, για διάστημα 5 μηνών. Η άλλη ομάδα πιθήκων έκανε απλά «καθιστική ζωή».

Μετά τον πρώτο μήνα οι πίθηκοι υποβλήθηκαν σε γνωστικά τέστ, κατά τα οποία έπρεπε να επιλέξουν ποια καλυμμένα αντικείμενα «έκρυβαν» τρόφιμα στο εσωτερικό τους. Οι πίθηκοι που ασκούνταν ήταν δύο φορές πιο γρήγοροι από αυτούς που έκαναν καθιστική ζωή. Επίσης, δείγματα εγκεφαλικού ιστού μετά το πέρας των 5 μηνών αποκάλυψαν ότι οι πίθηκοι που έτρεχαν είχαν μεγαλύτερο όγκο αιμοφόρων αγγείων σε σχέση με εκείνους που δεν ασκούνταν. Περισσότερα αιμοφόρα αγγεία σημαίνει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο».

Νερό

Οι ανάγκες του οργανισμού για νερό μεταβάλλονται. Το πόσο νερό πίνει ένας υγιής άνθρωπος σχετίζεται με τις βιολογικές του ανάγκες. Υγιές για το γαστρεντερικό μας σύστημα είναι το πόσιμο νερό να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και να μην είναι παγωμένο.

Ας σκεφτούμε ότι ένα ποτήρι νερού σε θερμοκρασία δωματίου χρειάζεται περίπου 5 λεπτά για να διασχίσει όλο το γαστρεντερικό μας σύστημα και να απορροφηθεί από το έντερο, ενώ αντίστοιχα όταν είναι παγωμένο χρειάζεται 45 λεπτά περίπου.

Αυτό συμβαίνει, διότι ο οργανισμός προσπαθεί να εξισορροπήσει τη διαφορά θερμοκρασίας του νερού πριν αυτό φτάσει στο έντερο για να απορροφηθεί.
Τέλος, καλό είναι να πίνουμε το νερό μέχρι και 15 λεπτά πριν από το γεύμα ή 2 ώρες μετά, διότι το νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος καταστέλλει την οξύτητα των γαστρικών υγρών, δυσχεραίνοντας έτσι την πέψη και απορρόφηση των τροφών.

Ύπνος

  • Ο ύπνος δίνει την ευκαιρία στο σώμα να ξεκουραστεί – αποβάλλοντας την κούραση της ημέρας – και να «γεμίσει» τις μπαταρίες για την αρχή της επόμενης.
    Από βιολογικής άποψης, κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού ύπνου συμβαίνουν τα παρακάτω:
  • Μεταφέρονται οι άχρηστες ουσίες εκτός εγκεφάλου, επιτελείται η ανάπλαση των ιστών και έτσι εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των νευρωνικών κυκλωμάτων.
  • Γίνεται ταξινόμηση και αποθήκευση πληροφοριών στη μνήμη μεγάλης διάρκειας.
  • Ρυθμίζεται το βιολογικό μας ρολόι.
  • Αποβάλονται τοξίνες που αποκτά ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αποκαθίστανται οι ενεργειακές απώλειες του οργανισμού.
  • Επιτελείται η αναγέννηση και ανάπλαση σε κυτταρικό επίπεδο.
  • Εξισορροπούνται και αναπληρώνονται οι ορμόνες και ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Χαλαρώνουν οι μύες και αποκαθίστανται βλάβες στις αρθρώσεις.

Αρκετοί ερευνητές νευροβιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο βασικός λόγος της ύπαρξης του ύπνου είναι ο «καθαρισμός» του εγκεφάλου.
Ο «καθαρισμός» του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει άμεση σχέση με τη μνήμη, τη μάθηση και με τις μεταβολές στη διάθεσή μας.
Ο ύπνος καταστέλλει κυρίως τις συνειδητές λειτουργίες του εγκεφάλου, αυτές του νεοφλοιού (Ανθρώπου-λογικής) αφήνοντας χώρο στο υποσυνείδητο (Μαϊμού-συναίσθημα) για έκφραση.

Διαβάστε επίσης: 9 τρόποι να αυξήσετε τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο

Απόσπασμα από το βιβλίο του Λεωνίδα Καστρινάκη «Ψυχοσωματική Νοημοσύνη»

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα