10 εξαιρετικά πλεονεκτήματα της online εκπαίδευσης

10  εξαιρετικά πλεονεκτήματα της online εκπαίδευσης

Πριν από λίγους μόλις μήνες, η online εκπαίδευση έμοιαζε με μακρινό μέλλον για την Ελλάδα. Παρόλο που έχουν γίνει κατά καιρούς αρκετές προσπάθειες, τόσο από οργανισμούς όσο και από μεμονωμένους επαγγελματίες, δεν είχε καταφέρει έως τώρα να κερδίσει τους ενδιαφερόμενους.

Με την έλευση της πανδημίας όμως, αυτό άλλαξε οριστικά και αμετάκλητα. Γιατί; Διότι καταφέραμε να συνειδητοποιήσουμε τα πραγματικά πλεονεκτήματα που δίνει. Ναι, πολλοί ακόμα δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν το ZOOM, ναι, ακόμα πολλοί επαγγελματίες φοβούνται να κάνουν τη μετάβαση.

Όμως, η κατάσταση σήμερα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους συμμετέχοντες.

Έχοντας συμμετάσχει από τις αρχές Μαρτίου έως τώρα σε πάνω από 16 διαφορετικά μαθήματα, με διάρκεια από 1 έως 8 ώρες με διαφορετικούς εισηγητές και αφού άκουσα τα περισσότερα σχόλια στο τέλος του μαθήματος, καταγράφω παρακάτω τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα που έχω εντοπίσει έως τώρα:

1 Κανένας γεωγραφικός περιορισμός

Στα μαθήματα που παρακολούθησα, υπήρχαν συμμετέχοντες όχι μόνο από διαφορετικά μέρη του τόπου μας αλλά και από το εξωτερικό. Από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη και από την Κύπρο έως οπουδήποτε υπάρχουν Έλληνες, η δυνατότητα της πρόσβασης είναι η ίδια.

2 Εξαιρετικά διαδραστική εμπειρία

Είναι γεγονός ότι οι πλατφόρμες προσφέρουν εξαιρετικά διαδραστική εμπειρία, πιθανόν πολύ υψηλότερης ποιότητας από ένα πραγματικό event. Τα βίντεο, οι παρουσιάσεις, τα polls, εμφανίζονται όλα στην οθόνη του συμμετέχοντα και όχι στο πανί του προτζέκτορα, που άλλοτε βρίσκεσαι μακριά άλλοτε κοντά, άλλοτε έχει πολύ φως, άλλοτε δεν ακούς καλά.

3. Λιγότερη σπατάλη χρόνου

Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν, να πάρουν μετρό ή το αυτοκίνητό τους, να ταλαιπωρηθούν στην κίνηση ή να ψάξουν πάρκινγκ. Έχει συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις, η διαδρομή να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το το ίδιο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

4. Εξοικονόμηση χρημάτων

Καθώς δεν υπάρχουν μετακινήσεις, ελαττώνονται σημαντικά τα έξοδα. Το ίδιο και για τους διοργανωτές.

5. Πάντα αναπαυτικά

Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους στην πολυθρόνα τους, στο σαλόνι τους ή ακόμα και στην κρεβατοκάμαρά τους, με τον φωτισμό που θέλουν και τη θερμοκρασία που θέλουν. Τέλος οι άβολες καρέκλες του ξενοδοχείου (ειδικά για πολύωρα προγράμματα), τα παράπονα για την πολύ ψύξη ή την πολύ θέρμανση στην αίθουσα.

6. Πιο ποιοτική εκπαίδευση

Καθώς υπάρχει συντονισμός των ερωτήσεων και των απαντήσεων αλλά και έλεγχος σίγασης μικροφώνων, συμβαίνει τις περισσότερες φορές πραγματικά να μιλάει ένας άνθρωπος τη φορά, χωρίς να τον διακόπτουν, χωρίς να γίνονται πηγαδάκια γύρω του. Στην πραγματικότητα, το μοίρασμα μπορεί να γίνει πολύ πιο ποιοτικό.

7. Καλύτερη αυτοέκφραση

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες μπορούν να εκφραστούν είτε ζητώντας το λόγο, είτε υποβάλλοντας ερωτήσεις γραπτώς είτε μέσω reactions είτε απλά να ζητήσουν ένα διάλειμμα εμφανίζοντας την ένδειξη ενός καφέ που πιθανότατα σε ένα ζωντανό event δεν θα το έκαναν.

8. Καλύτερη συγκέντρωση

Όλοι ακούν τον εισηγητή, όταν όμως χρειάζεται να χωρίζονται σε ζευγάρια ή μεγαλύτερες ομάδες  η προσοχή όλων παραμένει απερίσπαστη μεταξύ των μελών της ομάδας.

9. Ιδανική λύση για διαλογισμούς ή πρακτικές που απαιτούν ασφαλή χώρο

Στους περισσότερους συμμετέχοντες, ο χώρος τους παραμένει ο πιο ασφαλής χώρος,  σίγουρα ασφαλέστερος από έναν χώρο ξενοδοχείου ή αίθουσας με πολλούς άλλους ανθρώπους.

10. Μέγιστη διευκόλυνση

Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθούν το μάθημά τους από ένα λάπτοπ, ένα τάμπλετ ή ένα κινητό. Στο σπίτι, στην αυλή, στη βεράντα, στο εξοχικό, κάτω από τα πλατάνια, στην αμμουδιά της παραλίας, στο ξενοδοχείο ή στη διαδρομή (εφόσον έχουν ίντερνετ).

Συμπέρασμα

Είναι όλα τέλεια στην  online εκπαίδευση; Φυσικά και όχι. Οι περισσότεροι από εμάς μόλις τώρα εξοικειωνόμαστε με αυτή. Επιπλέον, υπάρχουν ήδη σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων που απλά δεν μπορούν να γίνουν διαδικτυακά, όπως αυτά που απαιτούν οπωσδήποτε ανθρώπινη επαφή ή άγγιγμα. Επιπλέον, ένα σημαντικό πρόβλημα παραμένει η πρόσβαση σε υψηλής ταχύτητας ίντερνετ. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα και ελπίζουμε ότι κάποια από αυτά θα διορθωθούν στο άμεσο μέλλον. Όμως, η γενικότερη εικόνα είναι ότι η διαδικτυακή εκπαίδευση μπορεί να μετατραπεί σε μια μοναδική ευκαιρία πραγματικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο. Και επειδή βρισκόμαστε στην αρχή, όσο πιο νωρίς συνειδητοποιήσουμε την αξία της, τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστούμε.

Μωυσής Σεργιάννης

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα