Τρεις έφηβοι που άλλαξαν τον κόσμο

Τρεις έφηβοι που άλλαξαν τον κόσμο

Πολύ συχνά, οι έφηβοι θεωρούνται αδιάφοροι προς τα κοινά, αλλά δεν είναι πάντα έτσι.

Μια νέα γενιά νεαρών ακτιβιστών απέδειξε ότι πολλοί έφηβοι, στην πραγματικότητα, ενδιαφέρονται βαθιά για κοινωνικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα – και είναι απόλυτα πρόθυμοι να κάνουν κάτι γι ‘αυτά.

Επικεφαλής ανάμεσά τους είναι η 16χρονη ακτιβίστρια του περιβάλλοντος, Greta Thunberg, η οποία έχει παροτρύνει τους Βρετανούς πολιτικούς να «ακούσουν τους επιστήμονες» σχετικά με την αλλαγή του κλίματος.

Γκρέτα Τούνμπεργκ

Τρεις έφηβοι που άλλαξαν τον κόσμο
Copyright Filippo Monteforte

Γεννημένη μόλις το 2003, η Σουηδή έφηβη ακτιβίστρια έχει γίνει ηγετική φωνή για τον ακτιβισμό της κλιματικής αλλαγής.

Το 2018, βρήκε την ιδέα για το κίνημα απεργίας των σχολείων μετά τη διοργάνωση της πρώτης, μοναχικής, διαμαρτυρίας της τον Αύγουστο σχετικά με τα βήματα του σουηδικού κοινοβουλίου στη Στοκχόλμη αναφορικά με την κλιματική αλλαγή. Έκτοτε, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μαθητές έχουν ενωθεί κάτω από αυτήν την ιδέα και διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο ενάντια στην αδράνεια της Σουηδίας αναφορικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Μάλαλα Yousafzai

Τρεις έφηβοι που άλλαξαν τον κόσμο
UN Photo/Mark Garten

Όταν ήταν 11 ετών, η Μάλαλα Yousafzai έγραψε και δημοσίευσε ένα ανώνυμο ημερολόγιο για τη ζωή της στο Πακιστάν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, η οποία γρήγορα έλαβε τεράστια προσοχή. Σύντομα, άρχισε να μιλάει δημόσια για την ανάγκη να έχουν τα κορίτσια κατάλληλη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Τρία χρόνια αργότερα η ζωή της άλλαξε για πάντα όταν, σε αντίποινα για τον ακτιβισμό της, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν άντρα σε σχολικό λεωφορείο.
Ωστόσο, η απόπειρα δολοφονίας δεν την σταμάτησε. Έχει εμφανιστεί στο εξώφυλλο του περιοδικού Time και το 2014 έγινε το νεότερο άτομο που κέρδισε ποτέ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Έμμα Γκονζάλες

Τρεις έφηβοι που άλλαξαν τον κόσμο
JIM LO SCALZO/EPA-EFE

Τον Φεβρουάριο του 2018, ένας ένοπλος εισέβαλε στο γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas στο Parkland της Φλόριντα, σκοτώνοντας 17 άτομα.
Αντί αυτό το τραγικό γεγονός να τρομάξει τα παιδιά εκείνα φαίνεται να πήραν δύναμη ια να αγωνιστούν. Πολλοί από τους εφήβους που επέζησαν από το βάναυσο αυτό συμβάν, ξεκίνησαν μια εθνική εκστρατεία για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τη βία με όπλα.

Η Emma González, τότε μόλις 18 ετών, εμφανίστηκε ως ένας από τους ηγέτες αυτού του νέου κινήματος και συγκρότησε την ομάδα υπεράσπισης ελέγχου της χρήσης των όπλων Never Again MSD.

Τον Μάρτιο του 2018, έδωσε μια ισχυρή ομιλία στο March for Our Lives στην Ουάσινγκτον, όταν διάβασε τα ονόματα των νεκρών συμμαθητών της και στη συνέχεια στάθηκε προκλητικά σιωπηλή για τέσσερα λεπτά – το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε ο ένοπλος για να πραγματοποιήσει επίθεση.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα