Τα Placebos αποδεικνύονται ισχυρά ακόμη και όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα παίρνουν

Τα Placebos αποδεικνύονται ισχυρά ακόμη και όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα παίρνουν

Μπορεί το μυαλό να επιδράσει θεραπευτικά στην ύλη; Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται καλύτερα μετά τη θεραπεία χωρίς δραστικά συστατικά απλώς και μόνο επειδή πιστεύουν ότι είναι πραγματικό – γνωστό ως το εικονικό αποτέλεσμα ή Place Effect.

Μια ομάδα ερευνητών από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Κολέγιο του Ντάρτμουθ απέδειξαν για πρώτη φορά ότι, τα εικονικά φάρμακα μειώνουν τους δείκτες της συναισθηματικής δυσφορίας στον εγκέφαλο ακόμα και όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι είναι εικονικά, όταν τα παίρνουν.

Τώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και αν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η θεραπεία τους δεν είναι “πραγματική” – γνωστή ως μη δεκτικός πλασέμπο- αλλά πιστεύοντας ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάστασή τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στις συναισθηματικές πληροφορίες.

“Απλώς σκεφτείτε: Τι γίνεται αν κάποιος πήρε ένα χάπι χωρίς παρενέργειες δύο φορές την ημέρα αφού περάσει ένα σύντομο πειστικό βίντεο σχετικά με τη δύναμη του εικονικού φαρμάκου και είχε ως αποτέλεσμα μειωμένο άγχος;”, δήλωσε ο Darwin Guevarra, μεταδιδακτορικός συνεργάτης της MSU και κύριος συγγραφέας της μελέτης. “Αυτά τα αποτελέσματα αυξάνουν αυτή τη δυνατότητα.”

“Το Placebos έχει να κάνει με την επίδραση του μυαλού πάνω στην ύλη”, δήλωσε ο Jason Moser, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο MSU. “Τα μη δεκτικά εικονικά φάρμακα παρασκευάστηκαν έτσι ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως ρουτίνα. Έτσι, αντί να συνταγογραφείτε μια σειρά φαρμάκων για να βοηθήσετε έναν ασθενή, θα μπορούσατε να του δώσετε ένα εικονικό φάρμακο και να του πείτε ότι μπορεί να τον βοηθήσει.”

Για να δοκιμάσουν τα μη αποδεκτά εικονικά φάρμακα, οι ερευνητές έδειξαν σε δύο ξεχωριστές ομάδες ανθρώπων μια σειρά συναισθηματικών εικόνων σε δύο πειράματα. Τα μέλη της ομάδας που δεν έλαβαν εικονικό φάρμακο διάβασαν σχετικά με τα αποτελέσματα του εικονικού φαρμάκου και τους ζητήθηκε να εισπνεύσουν ένα ρινικό σπρέι αλατούχου διαλύματος. Τους είπαν ότι το ρινικό σπρέι ήταν ένα εικονικό φάρμακο που δεν περιείχε δραστικά συστατικά, αλλά θα βοηθούσε στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων τους, αν πίστευαν ότι θα το έκανε. Τα μέλη της ομάδας ελέγχου σύγκρισης εισέπραξαν επίσης το ίδιο σπρέι αλατούχου διαλύματος, αλλά τους είπαν ότι το σπρέι βελτίωσε τη σαφήνεια των φυσιολογικών μετρήσεων που καταγράφουν οι ερευνητές.

Το πρώτο πείραμα διαπίστωσε ότι τα μη αποδεκτά εικονικά φάρμακα μείωσαν την αυτοαναφερόμενη συναισθηματική δυσφορία των συμμετεχόντων. Είναι σημαντικό ότι η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι τα μη αποδεκτά εικονικά εικονικά φάρμακα μείωσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δυσφορία που αισθάνεται κάποιος σε συναισθηματικά γεγονότα ενώ η μείωση της συναισθηματικής εγκεφαλικής δραστηριότητας συνέβη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα