Σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ερβάιν και του αμερικανικού στρατού, αν αποφεύγεις τα Εισερχόμενά σου – αν, δηλαδή, «πάρεις άδεια από τα emails» – μειώνεις το στρες και επιτρέπεις στον εαυτό σου να συγκεντρώνεται καλύτερα.
Μπορεί να προκύψει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα όταν μια ολόκληρη εταιρεία αποφασίσει να πάρει άδεια από τα emails.
Αυτό αποφάσισε το 2013 ο Σέιν Χιους, διευθύνων σύμβουλος της Learning and Leadership, στέλνοντας μια ανακοίνωση ότι «όλα τα εσωτερικά emails απαγορεύονται για την επόμενη εβδομάδα».
Οι υπάλληλοι το αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό, αλλά εκείνος λέει ότι τα αποτελέσματα δεν άφηναν καμία αμφιβολία. «Η υψηλών οκτανίων νοοτροπία μας ότι πρέπει να-είσαι-ενημερωμένος-για-ό,τι-κι-αν-συμβαίνει-μέσω-ηλεκτρονικού-ταχυδρομείου εξαφανίστηκε», έγραψε στο περιοδικό Forbes.
«Στη θέση της γνωρίσαμε μια πιο εστιασμένη και παραγωγική ενέργεια…. Η μείωση του στρες από τη μια μέρα στην άλλη ήταν αισθητή. Το ίδιο και η αύξηση της παραγωγικότητάς μας».
Η εμπειρία, κατέληξε, «μας επανασύνδεσε με την παραμελημένη δύναμη της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης».
Η Volkswagen έχει μια ειδική πολιτική για υπαλλήλους στους οποίους έχει διαθέσει smartphones αλλά δεν ανήκουν στη διοίκηση: το τηλέφωνο είναι προγραμματισμένο να σβήνει αυτόματα από τις έξι το απόγευμα έως τις επτά το πρωί, ώστε οι υπάλληλοι να μπορούν να ασχολούνται με τον εαυτό τους και την οικογένειά τους χωρίς να αισθάνονται ότι πρέπει να εξακολουθούν να ασχολούνται με τη δουλειά τους.
Διαβάστε επίσης: 10 χρήσιμα αποφθέγματα που μας βοηθούν να μειώσουμε το στρες και το άγχος της ημέρας
Η FullContact, μια εταιρεία λογισμικού στο Ντένβερ, δίνει στους υπαλλήλους ένα μπόνους 7.500 δολαρίων αν ακολουθήσουν τρεις κανόνες: «1. Πρέπει να πας διακοπές, αλλιώς δεν παίρνεις τα λεφτά. 2. Πρέπει να αποσυνδεθείς από τη δουλειά. 3. Δεν μπορείς να εργάζεσαι όσο είσαι διακοπές».
Παραδόξως, ένας από τους μεγαλύτερους τομείς ανάπτυξης για εργαλεία που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την τεχνολογία είναι…η τεχνολογία.
Τα πρώτα στάδια του Διαδικτύου αφορούσαν δεδομένα και περισσότερα δεδομένα. Τώρα όμως έχουμε άφθονα δεδομένα – και μάλιστα, είμαστε πνιγμένοι στα δεδομένα – και όλους τους περισπασμούς που θα μπορούσαμε ποτέ να ονειρευτούμε. Η τεχνολογία είχε την καλοσύνη να μας δώσει αυτό που θέλουμε, όχι όμως πάντα αυτό που χρειαζόμαστε.
Κι έτσι, τώρα πολλοί στον κόσμο της τεχνολογίας συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει μια ευκαιρία ανάπτυξης για εφαρμογές και εργαλεία που μας βοηθούν να συγκεντρωνόμαστε και να φιλτράρουμε όλα αυτά τα δεδομένα και τους περισπασμούς.
Τα καλά νέα, όπως εξήγησε η ανοσολόγος Έσθερ Στέρνμπεργκ, είναι ότι «δεν χρειάζεται να αποσυνδεθείτε από το μυαλό σας – για πολλή ώρα ώστε να κάνετε επανεκκίνηση… αν νιώθετε ότι το επίπεδο του στρες σας ανεβαίνει, απλώς γυρίστε το κεφάλι και κοιτάξτε τα δέντρα, ακούστε τα πουλιά και μείνετε σιωπηλοί για μερικά λεπτά. Μπορείτε να το κατεβάσετε».
Απόσπασμα από το βιβλίο της Arianna Huffington «Δες τη Ζωή Αλλιώς» από τις εκδόσεις Διόπτρα