Άντρια Ζαφειράκου: Η καλύτερη δασκάλα του κόσμου

adria-zafeirakou-kaliteri-daskala-toy-kosmou

“Κυρία είστε η καλύτερη δασκάλα του κόσμου!” Πολλά παιδιά είναι τυχερά που έχουν κάθε λόγο να λένε αυτά τα συγκινητικά λόγια στις δασκάλες τους αλλά και στους δασκάλους. Πολλοί δάσκαλοι είναι ευλογημένοι να ακούσουν έστω και μία φορά στη ζωή τους αυτά τα λόγια. Η πλειοψηφία στον κόσμο όμως απέχει πολύ από αυτό καθώς τα περισσότερα παιδιά του κόσμου σήμερα δεν πάνε στο σχολείο, δεν ξέρουν καν τι είναι αυτό. Ας μη συζητήσουμε δε για τους άνεργους δασκάλους του λειτουργήματος αυτού και τον γολγοθά που διανύουν για να φτάσουν σε μια τάξη και να διδάξουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Varkey Foundation θέσπισε το 2015 τον θεσμό του Global Teacher -Παγκόσμιος Δάσκαλος- για να ενθαρρύνει τους καλύτερους δασκάλους του κόσμου να αναδείξουν τη δουλειά τους και τις μεθόδους τους σε παγκόσμιο επίπεδο, και να συνεχίσουν να κάνουν τα θαύματα που κάνουν.

Και μια Ελληνοκύπρια δασκάλα, η Άντρια Ζαφειράκου, η οποία διδάσκει σε σχολείο του Βόρειου Λονδίνου στο οποίο φοιτούν μαθητές από όλο -σχεδόν- τον κόσμο, κέρδισε το πρώτο βραβείο για το 2018! Η μέθοδός της; απλή! Καλωσορίζει όλους τους μαθητές της, τον καθένα στη γλώσσα του! Έχει μάθει να λέει “καλημέρα”, “γεια σου, τι κάνεις;” και “χαίρομαι πολύ που σε βλέπω” σε 35 διαφορετικές γλώσσες! Έτσι, ούτε ένας από τους μικρούς της μαθητές δεν νιώθει εκτός, ότι δηλαδή βρίσκεται σε μια “ξένη” χώρα που κανείς δεν θέλει να τον καταλάβει και που όλοι του ζητούν να τους καταλάβει εκείνος.

Η κυρία Ζαφειράκου εκτός από αυτό, περνά πολύ από τον ελεύθερο χρόνο της με το να επισκέπτεται τα σπίτια των μαθητών της, να γνωρίζει τους γονείς τους, την κουλτούρα τους, τις δυσκολίες και τα έθιμά τους, και με αυτό τον τρόπο βρίσκει έπειτα πολλές τεχνικές προσαρμογής του μαθητή στην σύγχρονη πολύχρωμη κοινωνία του Λονδίνου. Μάλιστα όλο αυτό βοηθά τους ίδιους τους μαθητές να έρχονται κοντά ο ένας στον άλλον δίχως να φοβούνται τη διαφορετικότητα, δίχως να κρίνουν, να ανταγωνίζονται και να κακομεταχειρίζονται ο ένας τον άλλον. Αντιθέτως, η φιλία είναι αυτό που διακρίνει τους μαθητές του κοινοτικού σχολείου του Άλπερτον στο Μπρεντ της Αγγλίας.

Πράγματι αξίζουν συγχαρητήρια όχι μόνο στην Άντρια Ζαφειράκου αλλά και σε όλους τους 30.000 υποψήφιους από τις 173 χώρες τις οποίες συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Συγχαρητήρια επίσης στο Varkey Foundation για την ιδέα αλλά και για το βραβείο το οποίο είναι ένα εκατομμύριο δολάρια!

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα