Ας μην αφήνουμε το παρελθόν να καθοδηγεί την ζωή μας

Ας μην αφήνουμε το παρελθόν να καθοδηγεί την ζωή μας

Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι οι καταστάσεις δε δημιουργούν τον άνθρωπο, τον αποκαλύπτουν. Η τάση να κατηγορούμε το παρελθόν μας για τις τωρινές μας ελλείψεις είναι δελεαστική. Είναι ο εύκολος δρόμος, γιατί μας προσφέρει μια έτοιμη δικαιολογία για να αρνηθούμε να πάρουμε τα ρίσκα που θα βρούμε μπροστά μας όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε εμείς το σκάφος της ζωής μας.

Όλοι, και το τονίζω, όλοι, έχουμε εμπειρίες από το παρελθόν και παλιές καταστάσεις που μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογίες για να παραμένουμε στην αδράνεια.

Τα απόνερα της ζωής μας ξεχειλίζουν από τα χαλάσματα του παρελθόντος.

Διαβάστε επίσης: Κάποιοι άνθρωποι μας κάνουν ένα πολύτιμο δώρο: έναν «καθρέφτη»

Ελαττώματα των γονιών, εθισμοί, φοβίες, προβλήματα εγκατάλειψης, δυσλειτουργικά μέλη στην οικογένεια, χαμένες ευκαιρίες, κακοτυχίες, άθλιες οικονομικές συνθήκες, ακόμα και η σειρά με την οποία γεννηθήκαμε στην οικογένεια, όλ’ αυτά μας αγριοκοιτάζουν, λίγο κάτω από την επιφάνεια των απόνερων της ζωής μας. Κι όμως, το Κινούμενο Δάχτυλο έχει γράψει την ιστορία και δεν υπάρχει τίποτε που θα το κάνει να την ξεγράψει.

Ο Ομάρ Καγιάμ, από έναν άλλον τόπο, από μια άλλη εποχή και με μιαν άλλη γλώσσα, σου θυμίζει την απλή κοινή λογική που λέει ότι το παρελθόν έχει πια τελειώσει. Και όχι μόνον έχει τελειώσει, αλλά δε γίνεται να ξετυλίξεις το κουβάρι του και να το αλλάξεις. Επιπλέον, είναι αυταπάτη να πιστεύεις ότι το παρελθόν είναι αυτό που οδηγεί ή που αποτυχαίνει να οδηγήσει τη ζωή σου σήμερα.

Το Κινούμενο Δάχτυλο είναι ακόμα κολλημένο στην καρδιά σου και μπορεί να γράψει οτιδήποτε επιλέξεις, ανεξάρτητα από το τι έγραψε εχτές.

Ξύπνα, βγες από τα απόνερα και άκουσε με προσοχή τα σοφά λόγια του Ομάρ, του κατασκευαστή σκηνών!

Τα βασικά μηνύματα πoυ υπάρχουν σ’ αυτούς τους στίχους είναι τα εξής:

1.Να ζεις στο τώρα. Άφησε πίσω σου κάθε προσκόλληση στο παρελθόν και μην το χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία για τις σημερινές συνθήκες της ζωής σου. Είσαι το προϊόν των επιλογών που κάνεις αυτή την στιγμή και τίποτε από τα απόνερά σου δεν μπορεί να σε επηρεάσει σήμερα, αν ακολουθήσεις την απλή αυτή λογική.

2.Εξάλειψε την κατηγόρια από το λεξιλόγιό σου. Σταμάτα επιτόπου όταν πιάνεις τον εαυτό σου να χρησιμοποιεί το παρελθόν σου σαν δικαιολογία για την αποτυχία σου να δράσεις στο τώρα. Αντί γι’ αυτό, πες: «Τώρα είμαι ελεύθερος να αποστασιοποιηθώ από το παρελθόν».

3.Απαλλάξου από τα δάκρυα που ήταν σύμβολα της προσκόλλησής σου στο παρελθόν. Η θλίψη και η αυτολύπηση δε θα σβήσουν ούτε ένα τόσο δα κομματάκι απ’ όσα έχουν γίνει.

Να θυμίζεις τρυφερά στο πληγωμένο κομμάτι του εαυτού σου ότι εκείνο ήταν το τότε και αυτό είναι το τώρα.

Μάθαινε από εκείνες τις εμπειρίες. Να τις ευγνωμονείς, γιατί υπήρξαν σπουδαίοι δάσκαλοι για σένα και ύστερα να γυρνάς τρέχοντας στη μονάδα παραγωγής της ζωής σου, στο τώρα!

Το μέλλον υπάρχει, αλλά όχι τώρα. Άδραξε αυτή την απλή αλήθεια που φτάνει έως εσένα από το βάθος μίας χιλιετίας και γράψε τη ζωή σου μ’ αυτήν!

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Wayne W. Dyer «Η Σοφία των Αιώνων» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα