Αγάπη είναι ο Θεός εκφρασμένος

Αγάπη είναι ο Θεός εκφρασμένος

…..-Το έχω πει και πριν και θα το πω ξανά: δεν υπάρχει ανάρμοστη μορφή και δεν υπάρχει ανάρμοστος τρόπος έκφρασης της αγάπης που είναι αγνή και αληθινή.
Δεν μπορώ να το πω πιο κατηγορηματικά.

-Όμως, πώς ορίζεις την αγάπη που είναι αγνή και αληθινή;

– Είναι αυτή που δεν επιδιώκει να βλάψει ή να πληγώσει κανέναν. Αντίθετα, επιδιώκει να αποφύγει την πιθανότητα να βλάψει ή να πληγώσει.

– Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν κάποιος άλλος μπορεί να πληγωθεί από μια έκφραση αγάπης;

– Δεν μπορείτε να το ξέρετε σε κάθε περίπτωση. Κι όταν δεν μπορείτε να το ξέρετε, απλά, δεν μπορείτε να το ξέρετε. Όμως τα κίνητρά σας είναι καθαρά. Οι προθέσεις σας είναι καλές. Η αγάπη σας είναι αληθινή. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές μπορείτε να ξέρετε, και τις περισσότερες φορές το ξέρετε.

Εκείνες τις φορές σας είναι ξεκάθαρο το πώς μια έκφραση αγάπης μπορεί να κάνει κάποιον άλλον να πληγωθεί. Εκείνες τις φορές θα είναι καλό να αναρωτηθείτε:

Τι θα έκανε τώρα η αγάπη;
Όχι απλώς η αγάπη για το τωρινό αντικείμενο της αγάπης σας, αλλά και η αγάπη για όλους τους άλλους.

– Όμως ένας τέτοιος “βασικός κανόνας” θα μας εμπόδιζε σχεδόν ολότελα να αγαπήσουμε! Θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα ισχυριστεί ότι πληγώθηκε από κάτι που έκανε κάποιος άλλος στο όνομα της αγάπης.

– Ναι. Τίποτε, μα τίποτε, δεν έχει προκαλέσει περισσότερο πόνο στην ανθρωπότητα από αυτό ακριβώς που είχε σκοπό να τη θεραπεύσει.

– Γιατί συμβαίνει αυτό;

– Επειδή δεν καταλαβαίνετε τι είναι η αγάπη.

– Τι είναι;

– Είναι αυτό που είναι χωρίς όρους, χωρίς περιορισμούς και χωρίς ανάγκη.
Επειδή είναι χωρίς όρους, δε ζητάει τίποτε για να εκφραστεί. Δε ζητάει κανένα αντάλλαγμα. Δεν αποσύρει τίποτε για να εκδικηθεί.
Επειδή είναι χωρίς περιορισμούς, δε βάζει περιορισμούς σε κάποιον άλλο. Δε γνωρίζει τέλος, αλλά συνεχίζεται για πάντα. Δε βιώνει όρια ή εμπόδια.

Επειδή είναι χωρίς ανάγκη, δεν επιδιώκει να πάρει τίποτε που δε δίνεται ελεύθερα. Δεν επιδιώκει να κρατήσει τίποτε που δε θέλει να κρατηθεί. Δεν επιδιώκει να δώσει τίποτε που δε θα γίνει δεκτό με χαρά.
Και είναι ελεύθερη. Η αγάπη είναι αυτό που είναι ελεύθερο, γιατί η ελευθερία είναι η ουσία αυτού που είναι ο Θεός και η αγάπη είναι ο Θεός εκφρασμένος.

– Είναι ο πιο όμορφος ορισμός που άκουσα ποτέ μου.

– Αν οι άνθρωποι τον καταλάβαιναν και τον ζούσαν, όλα θα άλλαζαν. Η ευκαιρία σου είναι να τους βοηθήσεις να τον καταλάβουν και να τον ζήσουν.

– Τότε καλά θα κάνω να τον καταλάβω κι εγώ ο ίδιος. Τι εννοείς λέγοντας ότι η “αγάπη είναι ελευθερία;” Ελευθερία να κάνεις τι;

– Ελευθερία να εκφράσεις το πιο χαρούμενο μέρος του Ποιος Πραγματικά Είσαι.

– Ποιο μέρος είναι αυτό;

– Το μέρος που γνωρίζει ότι είσαι Ένα με όλους και με όλα. Αυτή είναι η αλήθεια της ύπαρξής σου και η πλευρά του εαυτού που θα επιδιώκεις με μεγαλύτερη λαχτάρα και ανυπομονησία να βιώσεις.

– Πραγματικά επιδιώκουμε να τη βιώσουμε, κάθε φορά που συνδεόμαστε με κάποιον με τον οποίο νιώθουμε αυτή την αίσθηση της Ενότητας. Και η δυσκολία είναι ότι νιώθουμε αυτή την αίσθηση με περισσότερους από έναν ανθρώπους.

– Πράγματι. Τα υψηλά εξελιγμένα όντα το νιώθουν με όλους, πάντα.

– Και πώς “τη βγάζουν καθαρή;”

– Στάσου μια στιγμή να δω αν κατάλαβα την ερώτηση. Πώς “τη βγάζουν καθαρή” έχοντας μια αίσθηση ενότητας με όλους, πάντα;

– Ακριβώς. Πώς μπορούν να το κάνουν χωρίς να μπαίνουν σε μπελάδες;

– Τι είδους μπελάδες;

– Κάθε είδους μπελάδες! Αγάπη χωρίς ανταπόδοση, ανεκπλήρωτες προσδοκίες, ζηλότυπους συντρόφους – ό,τι βάλει ο νους Σου.

– Θίγεις ένα θέμα που θα αποκαλύψει την κύρια αιτία του πόνου και της δυστυχίας στον πλανήτη σας γύρω από την εμπειρία που ονομάζεται “αγάπη”, την κύρια αιτία που σας δυσκολεύει τόσο πολύ να αγαπάτε ο ένας τον άλλον, και την κύρια αιτία που δυσκολεύεστε τόσο να αγαπήσετε το Θεό.

Η στιγμή που επέλεξες για να το θίξεις είναι τέλεια, επειδή το τρίτο βήμα για τη δημιουργία μιας αληθινής και παντοτινής φιλίας με το Θεό, είναι: Αγαπήστε το Θεό.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Neale Donald Walsch ” Θεϊκή φιλία” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα