Η αγελάδα που… ανέλαβε την ευθύνη της ζωής της

Η αγελάδα που... ανέλαβε την ευθύνη της ζωής της

Η νεαρή αγελάδα της φωτογραφίας έκανε πράγματα που έχουν αφήσει άναυδους τους επιστήμονες. Πρώτ’ απ’ όλα, παρατήρησε πως στη φάρμα που ζούσε κοντά στο δάσος Bialowieza, στην Πολωνία, υπήρχαν τρόποι διαφυγής.

Δεύτερον, προτίμησε να διαφύγει αντί να παραμένει σ’ ένα περιβάλλον με εξασφαλισμένη τροφή και νερό, όπως συνήθως κάνουν τα οικόσιτα ζώα. Τρίτον, ζει τη νέα της ελεύθερη και άγρια ζωή, παρέα με ένα κοπάδι από 50 βίσωνες οι οποίοι δείχνουν ν’ αποδέχονται πλήρως τη μικρόσωμη φίλη τους.

Πρώτος την είδε ένας ορνιθολόγος ο Adam Zbyryt τον περασμένο Νοέμβριο και έπειτα ο βιολόγος Rafal Kowalczyk επιβεβαίωσε το, παράδοξο για τα επιστημονικά δεδομένα, γεγονός.

Έπειτα, ο φωτογράφος Rafal Kowalczyk, έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου πως πράγματι, μια χαριτωμένη αγελαδίτσα, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη της ζωής της και με εντυπωσιακή ωριμότητα και αυτοπεποίθηση, επέλεξε την ελευθερία της.

Η ιστορία θυμίζει τον γλάρο Ιωνάθαν ο οποίος είχε “ανθρώπινες ανησυχίες” οι οποίες δεν γίνονταν κατανοητές στο σμήνος των γλάρων στο οποίο ανήκε. Έτσι και η γενναία αγελάδα δείχνει να είναι η πρώτη του είδους -τουλάχιστον η πρώτη που γίνεται παγκοσμίως γνωστή- η οποία παρατηρεί ότι “οι φράχτες (της φάρμας) είναι για να τους προσπερνάμε και όχι για να μας περιορίζουν”

Πάντως μεγάλη έκπληξη προξενεί και η “έκπληξη” της επιστημονικής κοινότητας, διότι αν περιηγηθούμε λίγο στο internet, θα δούμε πλήθος από video τα οποία μας δείχνουν όχι μόνο ζώα, αλλά και κοπάδια ολόκληρα, τα οποία λειτουργούν κατόπιν ωρίμου σκέψεως και συνεννόησης.

Όσο για όλους εμάς που συγκατοικούμε και συνυπάρχουμε με ζώα (σκυλάκια, γατάκια, χαμστεράκια κλπ) δε χρειαζόμαστε επιστημονικές εξηγήσεις για την ευστροφία τους, τη συνείδησή τους και την επικοινωνία τους μαζί μας και με όλο το περιβάλλον.

Τελικά τι εννοούμε όταν λέμε ότι “τα ζώα δεν καταλαβαίνουν;”

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα