Άγγελος Λεβέντης – ο άνθρωπος των ομάδων

Άγγελος Λεβέντης - ο άνθρωπος των ομάδων

“Αν ο Θεός ερχόταν ξανά στον κόσμο μας, δε θα ερχόταν ως μονάδα αλλά ως ομάδα”, λέει ο Μορένο, ψυχίατρος και ιδρυτής του ψυχοδράματος, θέλοντας έκδηλα να προσομοιάσει τη δύναμη του Θεού με τη δύναμη που έχει μια ομάδα!

Προσωπικά στη ζωή μου η ομάδα είναι και ήταν η λύση σε όλα όσα με δυσκόλευαν, με προβλημάτιζαν, όλα όσα ήθελα να δημιουργήσω και να επιτεύξω.

Ανακάλυψα τη μαγεία της όμως μόνο εφόσον ενηλικιώθηκα!!

– Ως τότε;

Ως τότε η ομάδα ήταν εχθρός, η ομάδα ήταν ο κίνδυνος, η ομάδα ήταν ο φόβος και ο τρόμος μου!

Η ομάδα των παιδιών στο προαύλιο με τρομοκρατούσε στην ιδέα και μόνο! Και όχι άδικα, γιατί πέρασα 12 χρόνια ασταμάτητο bullying, τόσο πολύ που από ένα σημείο κι έπειτα πήγαινα τοίχο-τοίχο στο προαύλιο για να μην αντικρίσω κάποιον ή προφασιζόμουν ότι έχω χτυπήσει το πόδι μου ή ότι με πονάει η κοιλιά μου, για να δικαιολογηθώ στον επιτηρητή και να με αφήσει να μείνω μέσα στην τάξη στο διάλειμμα.

Δε μπορούσα να συνδεθώ, να επικοινωνήσω, δε μπορούσα να βρω κοινούς κώδικες. Ακόμα και τα αθλήματα ήταν εφιάλτης, γιατί από τη μία δε μου άρεσε το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και από την άλλη στο βόλεϊ δεν ήμουν για πολύ αποδεκτός.

Η ομάδα μου ήταν η οικογένειά μου.

– Και πως έγινε η αλλαγή;

Ενηλικιώθηκα και ήρθα από την επαρχία στην πόλη και δη στην Αθήνα! Η πρώτη μου πιθανή ομάδα, αυτή των συμφοιτητών μου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με έστειλε με συμπτώματα αγοραφοβίας στην πρώτη μου ψυχοθεραπευτική ομάδα στα 17,5 μου… Ουφ! Ανακούφιση! Ξαναβρήκα την αναπνοή μου. Εκεί ένιωσα ασφάλεια, για πρώτη φορά. Μπορούσα να είμαι ο εαυτός μου και να είμαι αποδεκτός.

Αυτό μου έδωσε δύναμη να μπω σε ομάδα συμφοιτητών, ένα ωραίο παρεάκι που περνάγαμε σούπερ και γελάγαμε πολύ.

Από εκεί σε ομάδα μουσική και μετά σε ομάδα θεατρική και σε ομάδα μουσικοθεατρικών παραστάσεων.

Και μετά στο 2ο κύκλο θεραπευτικής ομάδας και εκπαιδευτικής ομάδας του ψυχοδράματος που άρχισα πλέον και σε επιστημονικό επίπεδο να μαθαίνω τη σημασία της ομάδας, των ρόλων που παίρνει κάποιος-α-ο μέσα στις ομάδες και πως επηρεάζει αυτό τη ζωή του/της, το οποίο ολοκληρώθηκε με τις σπουδές μου ως ειδικός ψυχικής υγείας στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.

Και αυτό εξελίχθηκε σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο σε ομάδες μέσα από όμιλο ρητορικής που ήμουν και τη διοργάνωση, παρουσίαση και συμμετοχή σε διαγωνισμούς, συνέδρια και εκπαιδεύσεις συναντώντας και συνεργαζόμενος με ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες, εμπειρίες και ιδιοσυγκρασίες.

– Τι κατάλαβα;

1. Κατάλαβα ότι όλοι-ες-α χρειαζόμαστε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον για να μπορούμε να εκφράσουμε την αλήθεια μας και να λάβουμε #αναγνώριση – #αποδοχή – #αγάπη.

Μόλις βρούμε αυτό το μέρος, μπορούμε πραγματικά να ανθίσουμε και να ζήσουμε αυτή τη Zen Ζωή που θέλουμε.

2. Κατάλαβα επίσης ότι από το να έχεις έναν καθρέφτη που κοιτάς τον εαυτό σου, είναι πολύ πιο υπέροχο να έχεις 5-7-15+ υγιής καθρέφτες που με εμπιστοσύνη και σεβασμό να αντικατοπτρίζουν το ποιος-α-ο είσαι, βοηθώντας σε να συνειδητοποιήσεις πολύ πιο εύκολα και απτά τον αυθεντικό σου εαυτό και να προχωρήσεις μπροστά.

3. Κατάλαβα τέλος, ότι το μόνο που είχα να κάνω είναι να πάρω την απόφαση να δοκιμάσω! Και υπήρξαν κι ομάδες ανθρώπων που δεν ήταν κατάλληλες για εμένα αλλά στη διαδικασία βρήκα αυτές τις ομάδες ανθρώπων που ήταν οι ιδανικές!


Από ομάδα σε ομάδα, ο Άγγελος Λεβέντης, Κοινωνικός Λειτουργός, Ψυχοθεραπευτής και συντονιστής σε ομάδες ψυχοδράματος τα τελευταία 9 χρόνια, μας καλεί στις δικές του ομάδες για να ανακαλύψουμε αυτή τη μαγεία και τη δύναμη που κρύβουν. Το επόμενο διάστημα έχει προγραμματίσει τα παρακάτω θεματικά βιωματικά σεμινάρια αυτογνωσίας:

22/02/2020| Αποδέχομαι τα Λάθη, διώχνω τις Ενοχές και προχωράω μπροστά

07/03/2020 | Αντιμετωπίζω τις Φοβίες που με κρατάνε πίσω;

11/04/2020 | Πως μπορώ να έχω λειτουργικές ευτυχισμένες υγιείς σχέσεις στη ζωή μου;

25/04/2020 | Αποδέχομαι τα Λάθη, διώχνω τις Ενοχές και προχωράω μπροστά

16/05/2020 | Μου επιτρέπω να κάνω όνειρα και να δημιουργώ το μέλλον που επιθυμώ

13/06/2020 | Πως να βάλω προτεραιότητες και να πάρω αποφάσεις ζωής

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα