Αιωνιότητα είναι μια μόνο στιγμή βαθιάς αγάπης

Αιωνιότητα είναι μια μόνο στιγμή βαθιάς αγάπης

Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια εσωτερική ή εξωτερική. Η ασφάλεια δεν υπάρχει, γι’αυτό και είναι τόσο όμορφη η ύπαρξη.

Απλώς σκέψου ένα όμορφο τριαντάφυλλο το πρωί να ξεκινά τη μέρα του σκεπτόμενο πώς να είναι ασφαλές· τι θα συμβεί τότε;

Εάν το τριαντάφυλλο πραγματικά γίνει ασφαλές, θα είναι ένα πλαστικό λουλούδι· διαφορετικά, η ανασφάλεια είναι εκεί. Ένας δυνατός αέρας μπορεί να έρθει και τα πέταλα να σκορπιστούν.

Ένα παιδί μπορεί να περάσει τρέχοντας και να κόψει το λουλούδι. Μια κατσίκα μπορεί να έρθει ορμητικά και να το φάει. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί – κανένα παιδί δεν έρχεται συνήθως και καμία κατσίκα και κανένας άνεμος, αλλά μέχρι το βράδυ θα είναι κατεστραμμένο. Ακόμα κι αν τίποτα πέραν του συνηθισμένου δεν συμβεί, ακόμα και τότε θα καταστραφεί.

Αλλά αυτή είναι η ομορφιά του τριαντάφυλλου, γι’αυτό είναι τόσο όμορφο – επειδή ζει περικυκλωμένο από τον θάνατο, προκαλεί τον θάνατο, προκαλεί τους ανέμους.

Διαβάστε επίσης: Τα πλεονεκτήματα της ευγένειας

Ένα τόσο μικρό, ένα τόσο δα λουλούδι και μια τόσο μεγάλη πρόκληση, και ξεπερνά κάθε δυσκολία και κινδύνους.

Ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα λεπτά ή λίγες ώρες – δεν έχει σημασία, ο χρόνος είναι ασήμαντος -, αυτό έχει τη δική του μέρα. Έχει ζήσει, έχει μιλήσει με τους ανέμους κι έχει συζητήσει με τον ήλιο και το φεγγάρι κι έχει κοιτάξει τα σύννεφα. Και εκεί ήταν η χαρά, εκεί ήταν το μεγάλο πάθος.

Ένα τριαντάφυλλο που θα αρνιόταν να φύγει θα ήταν άσχημο· μόνο τα ανθρώπινα πλάσματα γίνονται τόσο άσχημα. Όταν έρθει η ώρα, το λουλούδι απλώς πεθαίνει και εξαφανίζεται μέσα στη γη απ’όπου προήλθε. Δεν υπάρχει καμία εξωτερική ασφάλεια, καμία εσωτερική ασφάλεια. Η ανασφάλεια είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η ζωή.

Μία και μόνο στιγμή βαθιάς αγάπης είναι αιωνιότητα.

Ποιος νοιάζεται για την ασφάλεια;

Η ιδέα και μόνο προέρχεται από την απληστία, η ιδέα και μόνο απορρέει από το εγώ. Είτε το πεις εσωτερική ασφάλεια είτε το πεις εξωτερική ασφάλεια, δεν έχει καμία διαφορά.

Πρέπει να κοιτάξει κάποιος ξανά και ξανά, και πρέπει να δει ότι δεν υπάρχει ασφάλεια και ότι αυτή δεν είναι εφικτή στην καθ’εαυτήν κατάσταση της ύπαρξης.

Εκείνη τη στιγμή μια μεγάλη αποκάλυψη έχει εισδύσει στην ύπαρξή σου· μεταμορφώνεσαι.

Ο Χριστός αποκαλεί αυτή τη στιγμή “μετάνοια”. Έχεις μεταμορφωθεί…. όχι ότι έχεις γίνει Χριστιανός ή ότι έχεις γίνει Καθολικός ή Προτεστάντης. Εκείνη τη στιγμή δεν ανήκεις πλέον σε αυτόν τον κόσμο.

Το να ψάχνεις για ασφάλεια σημαίνει ότι είσαι μέσα στα εγκόσμια. Το να ζεις στην ανασφάλεια όπως ένα τριαντάφυλλο είναι να είσαι έξω από τα εγκόσμια.

Η ασφάλεια είναι του κόσμου· η ανασφάλεια ανήκει στο θεϊκό.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Osho «Φόβος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα