Αίσθημα Ενοχής: Το μήνυμα και η λύση

Αίσθημα Ενοχής: Το μήνυμα και η λύση

Τα αισθήματα των ενοχών, των τύψεων και της μεταμέλειας είναι μεταξύ των συναισθημάτων που οι άνθρωποι θα έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν, ενώ στην πραγματικότητα είναι χρήσιμα. Σίγουρα είναι επώδυνα, αλλά επιτελούν και αυτά μια πολύτιμη λειτουργία που γίνεται εμφανής όταν ακούσουμε το μήνυμά τους.

Το Μήνυμα

Οι ενοχές σας λένε ότι έχετε παραβιάσει ένα από τα υψηλότερα στάνταρ σας και ότι πρέπει να κάνετε κάτι αμέσως για να σιγουρευτείτε ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί στο μέλλον.
Αν μια συμπεριφορά προκαλεί αρκετό πόνο, το άτομο τελικά θα την αλλάξει, και η πιο ισχυρή μόχλευση είναι ο πόνος που μπορούμε να προκαλέσουμε στον εαυτό μας.
Οι ενοχές, λοιπόν, είναι για πολλούς η πιο ισχυρή μόχλευση που μπορούν να ασκήσουν στον εαυτό τους για να αλλάξουν κάποια συμπεριφορά τους.
Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι προσπαθούν να καταπιέσουν τις ενοχές ή να τις αντιμετωπίσουν μέσω της άρνησης, κάτι που, δυστυχώς, πετυχαίνει σπάνια.
Οι ενοχές όχι μόνο δεν εξαφανίζονται, αλλά και ενισχύονται.

Το άλλο άκρο είναι να παραδοθείτε σε αυτό το συναίσθημα και να κατακλυστείτε από τις ενοχές. Τότε, αρχίζετε να αποδέχεστε τον πόνο και να δημιουργείτε ένα είδος επίκτητης αδυναμίας.
Ο σκοπός των ενοχών δεν είναι αυτός, αλλά να μας παρακινούν σε δράση, ώστε να αλλάξουμε προς το καλύτερο.
Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, συχνά αισθάνονται τόσο έντονες τύψεις για κάτι που έκαναν στο παρελθόν, ώστε υποφέρουν από αισθήματα κατωτερότητας για το υπόλοιπο της ζωής τους!
Το μήνυμα των ενοχών, όμως, είναι διαφορετικό.
Εμφανίζονται είτε για να σας αναγκάσουν να αποφεύγετε συμπεριφορές που διαπιστωμένα σας προκαλούν ενοχές είτε, σε περίπτωση που έχετε ήδη παραβιάσει τα στάνταρ σας, για να σας προκαλούν αρκετό πόνο ώστε να σας τα υπενθυμίσουν.
Όταν σταματήσετε την παλιά συμπεριφορά που σας προκαλούσε ενοχές, είναι ώρα να προχωρήσετε παρακάτω με ειλικρίνεια και συστηματικότητα.

Η λύση

1. Αποδεχθείτε ότι πράγματι παραβιάσατε ένα σημαντικό στάνταρ που είχατε θέσει στον εαυτό σας.

2. Δεσμευθείτε και υποσχεθείτε ότι δεν θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να κάνει κάτι παρόμοιο στο μέλλον.
Φανταστείτε ότι ζείτε ξανά την ίδια κατάσταση και ότι την αντιμετωπίζετε με τρόπο που συμφωνεί με τα υψηλότερα προσωπικά στάνταρ σας. Αφού δεσμευθείτε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν θα επαναληφθεί, δικαιούστε πλέον να απελευθερωθείτε από τις ενοχές.
Η ενοχή έχει επιτελέσει το σκοπό της, που δεν είναι άλλος από το να σας ωθήσει να τηρήσετε υψηλότερα στάνταρ στο μέλλον.
Τις τύψεις πρέπει να τις χρησιμοποιείτε, και όχι να τις αφήνετε να σας πνίγουν!

Απόσπασμα από το βιβλίο του Anthony Robbins “Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα