«Η ακαταστασία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σχετικά με το πώς αισθανόμαστε για τα σπίτια μας, τους χώρους εργασίας μας και τους εαυτούς μας. Τα αφρόντιστα σπίτια και οι χώροι εργασίας, μας κάνουν να νιώθουμε ανήσυχοι, αβοήθητοι και αναστατωμένοι. Ωστόσο, σπάνια αναγνωρίζουμε την ακαταστασία ως σημαντική πηγή άγχους στη ζωή μας» εξηγεί ισχυριζόμενη η ψυχολόγος Sherrie Bourg Carter.
Κι όμως! Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο psychology today, Οι ψυχολόγοι που συνδέουν την ακαταστασία με το άγχος ισχυρίζονται ότι:
- Η ακαταστασία δυσκολεύει τις αισθήσεις μας, μιας και δεν έχουμε καλή εικόνα του τι βρίσκεται κάτω από τους σωρούς των πεταγμένων στο πάτωμα πραγμάτων
- Η ακαταστασία λέει στο μυαλό μας υποσυνείδητα ότι οι δουλειές μας δεν πρόκειται ποτέ να τελειώσουν
- Μας θυμίζει συνεχώς ότι υπάρχουν ατέλειωτες λίστες με πράγματα που έχουμε να κάνουμε
- Η ακαταστασία παρεμποδίζει τη δημιουργικότητά μας
- Μας κάνει να χάνουμε συχνά, πράγματα που χρειαζόμαστε.
Διαβάστε επίσης: Πώς να μειώσουμε το στρες τακτοποιώντας τα πράγματά μας
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτό το άγχος:
Απλά καθαρίστε! Είναι τόσο απλό.
Αν εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές, ενδεχομένως να δείτε το άγχος σας να μειώνεται και την ακαταστασία να μην έχει θέση πια στο χώρο σας:
Μοιραστείτε με την οικογένειά σας τον καθαρισμό του σπιτιού για να μην σας φαίνεται βουνό το να το καθαρίσετε μόνοι σας. Αν, ωστόσο, ζείτε μόνοι, ξεκινήστε με έναν δωμάτιο κάθε φορά, πριν προχωρήσετε σε κάποιο άλλο, ώστε να μην απελπίζεστε αλλά αντίθετα, να αισθάνεστε ικανοποίηση που τα καταφέρνετε και τελειώνετε έναν-έναν χώρο.
Πετάξτε πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε ή που δεν χρειάζεστε. Εάν κάτι, δεν το έχετε ανοίξει ή χρησιμοποιήσει για ένα χρόνο, απλά, πετάξτε το!
Βάλτε τάξη στο χάος και θα διαπιστώσετε ότι θα νιώσετε υπέροχα, όταν θα επιστρέψετε στο σπίτι από την έξοδο ή τη δουλειά σας και θα μπείτε σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο χώρο.
Παρόλο που βαριόμασταν ή και θυμώναμε κάθε φορά που η μητέρα μας έλεγε να καθαρίσουμε το δωμάτιό μας, ωστόσο τώρα, έρχεται και η επιστημονική απόδειξη ότι, οι μητέρες μας μπορεί να είχαν δίκιο σε αυτή τη περίπτωση.