Ακολουθήστε τα φωτεινά σήματα

174_pp-150x150

Της Ιουλίας Πιτσούλη

Σίγουρα το ξέρετε: αν αυτή τη στιγμή διαβάζετε αυτό το κείμενο δεν είναι σύμπτωση. Δεν συμβαίνει τίποτα τυχαία. Όλα έχουν ένα κρυφό νόημα κι έναν βαθύτερο σκοπό. Σας το έχει αποδείξει η εμπειρία σας. Αν πάλι δεν είστε απόλυτα πεπεισμένες για την απουσία τυχαιότητας στις συμπτώσεις δεν έχετε παρά να εντείνετε την παρατηρητικότητά σας. Θα διαπιστώσετε πως υπάρχει ένας καταιγισμός από ονόματα, ημερομηνίες, συμβάντα και οιωνούς που συνοδεύουν κάθε μα κάθε σας βήμα σηματοδοτώντας τα στάδια της πορείας σας, κλείνοντάς σας το μάτι με νόημα. Βέβαια, πάντα υπήρχαν δύο στρατόπεδα. Από τη μια τάσσονται οι άπιστοι, εκείνοι που δεν δέχονται πως όσα συμβαίνουν γύρω μας έχουν μια κρυφή σημασία και μας συνδέουν με μυστικά με τα πάντα. Από την άλλη βρίσκονται οι ένθερμοι υποστηρικτές της «Θείας Συνομωσίας» η οποία υφαίνει τα αόρατα νήματα του πεπρωμένου μας πλέκοντάς τα με έναν ασύλληπτο αριθμό από άλλα νήματα που διασταυρώνονται με νόημα και καθόλου τυχαία για να συνθέσουν το υφαντό της πραγματικότητάς μας. Επιστήμονες, φιλόσοφοι και θεωρητικοί έχουν σταθεί με σθένος στις δυο αυτές περιοχές αντιλήψεων και έχουν διασταυρώσει άλλοτε με αυστηρή επιστημονικότητα κι άλλοτε με χιούμορ τα επιχειρήματά τους.

Εκείνοι που πιστεύουν πως υπάρχει μια Θεία Δύναμη που ορίζει μια τάξη στον κόσμο δέχονται ευκολότερα τις συμπτώσεις με νόημα. Οι άλλοι αποδίδουν στην καθαρή τύχη το ρόλο του Θεού. Ήταν καθαρά θέμα ευτυχούς σύμπτωσης που η θερμοκρασία έπεσε τόσο μετά το μπιγκ μπανγκ ώστε να μπορέσουν να σχηματιστούν τα πρώτα μόρια ύλης που έχτισαν σιγά -σιγά το ορατό σύμπαν. Τύχη και σύμπτωση δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της ζωής στον πλανήτη και την ύπαρξή μας. Καμιά μυστική νομοτέλεια δεν κρύβεται πίσω από τη γέννησή σας και τη δική μου και όλων των άλλων. Όμως οι φανατικοί θιασώτες της τυχαιότητας ξεχνούν έναν βασικό παράγοντα. Τον έρωτα. Οι φυσικοί ίσως το ονομάζουν ενοποιημένο πεδίο . Όπως κι αν το πουν φαίνεται πως υπάρχει μια κρυφή ερωτική δύναμη που φέρνει τα πράγματα σε ύπαρξη , που μας διασταυρώνει με το γεμάτο νόημα απρόοπτο και που οδηγεί τα βήματά μας σε έναν χορό στον οποίο συναντιόμαστε, αποχωριζόμαστε, κάνουμε κλακέτες , φούρλες και στροφές υπακούοντας σε έναν εσωτερικό άηχο αλλά παγκόσμιο ρυθμό. «Μια άσπρη Μερσεντές δεν είναι απλά μια άσπρη Μερσεντές. Πρέπει να έχει κάποια μυστική σημασία. Τα πάντα είναι οιωνοί. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται». Αυτά τα λόγια που ακούγονται στα πρώτα λεπτά της ταινίας «Τσάι στη Σαχάρα» υπογραμμίζουν τη βαθύτερη συνοχή που συνδέει φαινομενικά ασύνδετες εικόνες και γεγονότα.

Το Πανηγύρι της Ζωής

Τίποτα δεν είναι ξεκομμένο και μόνο του. Ένας κρυφός έρωτας μας συνδέει λοιπόν με τα πάντα κάνοντας τη ζωή σωστό πανηγύρι από γεγονότα πρόσωπα και καταστάσεις που μπαινοβγαίνουν στη ζωή μας υπηρετώντας μια βαθύτερη σκοπιμότητα. Είναι στ’ αλήθεια φαντασμαγορικό αυτό που συμβαίνει κάθε στιγμή κι αν ώρες- ώρες νιώθουμε μοναξιά είναι γιατί δεν μπορούμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Συνήθως την κοιτάζουν οι μαθηματικοί και μένουν έκθαμβοι όπως ο Άρθρουρ Καίσλερ που αναζητώντας τις ρίζες της σύμπτωσης αναρωτιέται «πώς ξέρουν οι αδέσποτοι σκύλοι της Νέας Υόρκης ότι υπάρχει μια μαθηματική αναλογία ανάμεσα στον πληθυσμό και στα δαγκώματά τους και …ρυθμίζουν τον αριθμό από τις επιθέσεις τους ώστε να υπακούει στη σχετική εξίσωση;» Αυτό είναι ένα από τα γεμάτα χιούμορ αλλά και προβοκατόρικα για την επιστημονική κοινότητα ερωτήματα που ανοίγει τις πόρτες του παράδοξου διάπλατα. Για να μπορεί να περνούν με την άνεσή τους οι συμπτώσεις με νόημα. Μια από τις πιο καταπληκτικές «θεϊκές συνομωσίες» διαδραματίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα στη Σκωτία. Ένας πάμφτωχος αγρότης ονόματι Φλέμινγκ όργωνε μια μέρα το χωράφι του όταν άκουσε εναγώνιες κραυγές που καλούσαν σε βοήθεια. Αμέσως τα παράτησε όλα κι έσπευσε βρίσκοντας ένα μικρό αγόρι βυθισμένο μέχρι τη μέση μέσα σε ένα βούρκο από κοπριές. Το αγόρι συνέχιζε να βουλιάζει καθώς ο Φλέμινγκ με κίνδυνο της ζωής του κατάφερε να το σώσει από έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Την επομένη μια άμαξα σταμάτησε έξω από το φτωχό αγροτόσπιτο και ένας καλοντυμένος ευγενής χτύπησε την πόρτα . Ήταν ο πατέρας του αγοριού. « Θέλω να σε ανταμείψω που έσωσες τη ζωή του γιου μου» είπε. «Δεν μπορώ να δεχθώ αμοιβή» απάντησε ο Σκωτσέζος αγρότης. Εκείνη τη στιγμή βγήκε στην πόρτα ο μικρός γιος του. Μια ιδέα ήρθε τότε στο νου του ευγενούς « Θα κάνουμε μια συμφωνία» είπε. «Θα αναλάβω τη μόρφωση του γιου σου. Άν μοιάζει στον πατέρα του μια μέρα θα είσαι περήφανος γι αυτόν». Κι έτσι έγινε. Ο γιος του αγρότη είχε έφεση στα γράμματα ,έκανε ανώτερες σπουδές και διέπρεψε αποφοιτώντας τελικά από τη Ιατρική Σχολή του Λονδίνου. Έμελλε μάλιστα να γίνει παγκόσμια γνωστός ως Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ. Ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Χρόνια αργότερα ο γιος του ευγενούς ασθένησε σοβαρά από πνευμονία αλλά κατάφερε να σωθεί για δεύτερη φορά , τώρα χάρη στην πενικιλίνη. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ράντολφ Τσόρτσιλ. Το δικό του; Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Οι 7 Αρχές του Συγχρονικού Πεπρωμένου

Έχετε νιώσει ποτέ ότι βρεθήκατε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή; Ότι σας ήρθε μια θεόσταλτη βοήθεια ή ότι συνέβη κάτι που ήταν «γραφτό» να συμβεί; Αν είμαστε σε εγρήγορση για να πιάνουμε τις συμπτώσεις που συνεχώς διασταυρώνονται με την τροχιά μας, μπορούμε να οδηγηθούμε στην εκπλήρωση των βαθύτερων επιθυμιών μας. Αλλά πρώτα πρέπει να μάθουμε τι να κάνουμε με τις συμπτώσεις που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι απλώς μας συμβαίνουν δίχως συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Στην πραγματικότητα αν στρέψουμε τις κεραίες του νου μας στην ανίχνευση των οιωνών θα τους δούμε να είναι εκεί. Παρόντες. Σαν φωτεινά σήματα για να μα δείχνουν αν οι επιλογές μας είναι σωστές ή όχι. Αυτό ισχύει ακόμα και στα πιο μικρά. Μια φίλη για παράδειγμα έχει διαπιστώσει πως είναι μια σαφής ένδειξη να αναβάλλει για αργότερα ή να ακυρώσει ένα τηλεφώνημα αν καθώς επιχειρεί να καλέσει η γραμμή κόβεται ή το τηλέφωνο μιλάει. Κάπως έτσι αυτό που ονομάζουμε διαίσθηση εμπλουτίζεται εντυπωσιακά. Αρκεί να αρχίσουμε να παρατηρούμε τις συμπτώσεις , να προσέχουμε κατά πόσον ρέουν με ευκολία τα πράγματα ή αν εμποδίζονται , ποιο μυστικό οιωνό μεταφέρουν τα βιβλία που έρχονται στα χέρια μας, τι νόημα έχουν οι στίχοι του τραγουδιού που ακούμε ανοίγοντας το ραδιόφωνο, ποια σημασία έχουν οι επιγραφές ή τα ονόματα εκείνων που συναντάμε μια ορισμένη στιγμή. Όλα μιλούν. Όλα συμμετέχουν ως σύμβουλοι, προστάτες και ορόσημα στη διαμόρφωση του πεπρωμένου μας. Όσο περισσότερο προσέχουμε τις συμπτώσεις τόσο περισσότερες θα εμφανίζονται στη ζωή μας. Για να τις αξιοποιήσουμε καλύτερα ο Ντήπακ Τσόπρα προτείνει 7 τρόπους.

1ον Να βλέπουμε τον κόσμο ως προέκταση του εαυτού μας και τον εαυτό μας ως μέρος μιας μεγάλης εικόνας με την οποία αλληλεπιδρούμε συνεχώς.

2ον Να σχετιστούμε με τους άλλους έτσι που να μάθουμε ότι δεν είμαστε αποκομμένοι και αποξενωμένοι από τα άλλα πλάσματα.

3ον Να συνειδητοποιούμε πότε η δράση μας προέρχεται από το περιορισμένο φοβισμένο εγώ μας και πότε από τον άπειρο πνευματικό εαυτό μας.

4ον Να συνειδητοποιήσουμε πόσο ζωτική σημασία έχει η πρόθεση και πώς χρωματίζει την ποιότητα της δράσης μας.

5ον Να παραιτηθούμε από τα παράπονα και τις πικρίες που μας δυσκολεύουν να έρθουμε σε επαφή με τον πνευματικό μας εαυτό.

6ον Να σεβόμαστε εξίσου την αρσενική και τη θηλυκή πλευρά της ύπαρξής μας και

7ον Να αναγνωρίζουμε το θαύμα του σύμπαντος.

Όλα αυτά δεν είναι παρά η ευαισθητοποίησή μας προς τις βαθύτερες διαστάσεις της ύπαρξής μας εκεί όπου οι συμπτώσεις δεν είναι μόνο συμβάντα με κρυφό νόημα αλλά , όπως λέει ένα ρητό, είναι ο τρόπος του Θεού για να μας μιλάει διατηρώντας την ανωνυμία Του.

Αληθινά Απίστευτες Συμπτώσεις

• Η πρώτη απόβαση στη Νορμανδία έγινε το 1066 από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή. Επικεφαλής μεγάλου μέρους των δυνάμεών του ήταν ο Ρότζερ Μοντγκόμερι. Η δεύτερη απόβαση έγινε το 1944. Επικεφαλής μεγάλου μέρους των δυνάμεων ήταν ο Μπέρναρντ Μοντγκόμερι.

• Ήρθε με τον κομήτη , έφυγε μαζί του. Ο Μαρκ Τουέην. Γεννήθηκε το 1835 τη μέρα που έκανε την εμφάνισή του ο κομήτης του Χάλευ. Πέθανε το 1910 τη μέρα που ο κομήτης επανεμφανίστηκε.

• Στις 28 Ιουλίου 1900 ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμπέρτο πήγε για δείπνο σε ένα εστιατόριο κι εκεί ανακάλυψε πως ο εστιάτορας του έμοιαζε καταπληκτικά. Τον έλεγαν κι αυτόν Ουμπέρτο. Το όνομα της γυναίκας του ήταν το ίδιο με της βασίλισσας και είχε ανοίξει το εστιατόριό του την ημέρα της ενθρόνισης του βασιλιά. Την επομένη κάποιος σκότωσε τον εστιάτορα. Το ίδιο και το βασιλιά.

• Το 1883 ο Έντγκαρ Άλαν Πόε έγραψε μια νουβέλα στην οποία 4 άνδρες ναυάγησαν. Στην απελπισία τους , προκειμένου να επιβιώσουν σκότωσαν κι έφαγαν τον νεαρό ναύκληρο στον οποίο ο Πόε είχε δώσει το όνομα Ρίτσαρντ Πάρκερ. 40 χρόνια αργότερα, η νουβέλα επαληθεύτηκε επακριβώς. Το πιο απίστευτο ήταν πως το όνομα του άτυχου ναύκληρου ήταν επίσης Ρίτσαρντ Πάρκερ!

• Στην αμερικανική ιστορία υπάρχει μια εντυπωσιακή ακολουθία συμπτώσεων που υπακούει σε κύκλους 100 ετών. Τον Νοέμβριο του 1860 ο Αβραάμ Λίνκολν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 1960 ο Τζων Κέννεντυ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Λίνκολ είχε πρωτοεκλεγεί στο Κονγκρέσσο το 1846. Ο Κέννεντυ ακριβώς 100 χρόνια μετά, το 1946. Και οι δυο σκοτώθηκαν μια Παρασκευή ενώ οι σύζυγοί τους ήταν παρούσες. Ο Λίνκολ πυροβολήθηκε μέσα στο θέατρο Φορντ. Ο Κέννεντυ πυροβολήθηκε μέσα σε μια λιμουζίνα Λίνκλον κατασκευασμένη από την Φορντ. Μετά το θάνατο των δολοφονηθέντων προέδρων τους διαδέχθηκαν στην προεδρία δυο άλλοι που είχαν το ίδιο όνομα και έναν αιώνα διαφορά: ο Άνριου Τζόνσον γεννημένος το 1808 και ο Λίντον Τζόνσον γεννημένος το 1908. Και οι συμπτώσεις συνεχίζονται: το 1868 εξελέγη πρόεδρος ο Γκραντ. Εκατό χρόνια αργότερα εξελέγη ο Ρίτσαρντ Νίξον. Το 1872 ο Γκραντ βρέθηκε μπλεγμένος στο μεγάλο σκάνδαλο της εποχής με την εταιρία Κρέτιντ Μομπίλιερ. Ακριβώς έναν αιώνα μετά, το 1972, ο Νίξον βρέθηκε επίσης μπλεγμένος στο περίφημο σκάνδαλο Γουότεργκέητ. Μια ακόμα σύμπτωση 100ετίας, αφορά σε δυο άλλους προέδρους. Τον Τζέημς Γκάρφιλντ που εξελέγη το 1880 και πυροβολήθηκε το 1881 και τον Ρίτσαρντ Νίξον που αντίστοιχα εξελέγη το 1980 και και πυροβολήθηκε το 1981.

• Το 1898 ο συγγραφέας Μόργκαν Ρόμπερτσον έγραψε ένα μυθιστόρημα που τιτλοφορείτο « Η βύθιση του Τιτάνα». Στο βιβλίο του ο Ρόμπερτσον περιέγραφε το παρθενικό ταξίδι ενός πολυτελούς πλοίου με το όνομα Τιτάν και το οποίο ενώ θεωρείτο αβύθιστο συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο και τελικά βυθίστηκε στον Ατλαντικό. Η ιστορία βρήκε την τραγική της επαλήθευση το 1912 με τη βύθιση του Τιτανικού στο παρθενικό του ταξίδι. Μήνες μετά τη ένα ατμόπλοιο διέπλεε τον Ατλαντικό. Ήταν μια μέρα με πυκνή ομίχλη όταν ένας νεαρός ναύτης έπαθε ξαφνικά πανικό καθώς σκέφτηκε ότι το πλοίο του βρισκόταν περίπου στην περιοχή όπου πριν λίγο καιρό είχε βυθιστεί ο Τιτανικός. Μέσα στον πανικό του σήμανε συναγερμό και το πλοίο σταμάτησε. Μερικές στιγμές μετά ένα πελώριο παγόβουνο ξεπρόβαλλε μέσα από την ομίχλη. Βρισκόταν ακριβώς στη ρότα του καραβιού που μόλις είχε καταφέρει να αποφύγει τη μοιραία σύγκρουση. Το όνομα του ατμόπλοιου; Τιτάνιαν!

• Ο θεατρικός συγγραφέας Άντριου Τάλμποτ έγραψε το 1938 μια μονόπρακτη κωμωδία στην οποία ένας άντρας ονόματι Μπουκόφσκι έκλεβε έναν πίνακα από το Λούβρο. Τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου ένας πίνακας όντως εκλάπη από το Λούβρο. Το όνομα του κλέφτη ήταν Μπουκόφσκι.

• Ο ηθοποιός Άντονι Χόπκινς μόλις είχε αναλάβει να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Το κορίτσι από την Πετροβκα» βασισμένη σε ένα βιβλίο γραμμένο από τον Τζορτζ Φάιφερ. Μερικές μέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου ο Βρετανός ηθοποιός αναζήτησε το βιβλίο αλλά δεν μπόρεσε να το βρει πουθενά. Απογοητευμένος αποφάσισε να γυρίσει σπίτι του όταν διασχίζοντας μια πλατεία πρόσεξε ένα βιβλίο ξεχασμένο σε ένα παγκάκι. Ήταν το Κορίτσι από την Πετροβκα! Δυο χρόνια αργότερα στη μέση των γυρισμάτων στη Βιέννη ο Χόπκινς δέχθηκε την επίσκεψη του συγγραφέα ο οποίος ανάφερε στη συζήτηση ότι ούτε ο ίδιος δεν είχε αντίγραφο του βιβλίου του. Είχε δανείσει το τελευταίο , το οποίο μάλιστα περιείχε σημείώσεις και επισημάνσεις του, σε έναν φίλο του που το έχασε κάπου στο Λονδίνο. Ο Χόπκινς εμβρόντητος πήγε γρήγορα στο διπλανό δωμάτιο και επέστρεψε κρατώντας ένα βιβλίο « Αυτό είναι;» ρώτησε τον Φάιφερ. Στο περιθώριο των σελίδων υπήρχαν ακόμα οι σημειώσεις του συγγραφέα.
174_pp-150x150Η Ιουλία Πιτσούλη είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και σύμβουλος ψυχικής υγείας, συνθετικής προσέγγισης. Είναι συνιδρύτρια του Κτήματος Νοόσφαιρα. Το Κτήμα Νοόσφαιρα φιλοξενεί σεμινάρια αυτογνωσίας και ψυχολογίας, ομάδες γιόγκα, τάι- τσι, εναλλακτικές διακοπές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την πνευματική ανάπτυξη, τη διεύρυνση της συνειδητότητας και την ευεξία νου και σώματος.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα