Ακούστε την καρδιά σας και δείτε πού θα σας οδηγήσει

Ακούστε την καρδιά σας και δείτε πού θα σας οδηγήσει

Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης το να προσπαθούμε να καταλάβουμε τον κόσμο. Για να τα καταφέρουμε, χρησιμοποιούμε τη μαθηματική λογική, τις αρχές του αιτίου και του αιτιατού, τους επαγωγικούς συλλογισμούς, την επιστημονική έρευνα, τους νόμους της φυσικής και άλλα καταξιωμένα στους αιώνες εργαλεία για να μας φωτίσουν ως προς το πώς και γιατί συμβαίνουν τα πράγματα.

Και πάλι όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που δεν τα καταλαβαίνουμε και δεν είναι εύκολο να τα μετατρέψουμε σε λογικούς συλλογισμούς ή γραμμικές εξισώσεις. Για παράδειγμα, γιατί συμβαίνουν οι συμπτώσεις; Τι είναι η τύχη; Υπάρχει πραγματικά το κάρμα;

Όταν δεν μπορούμε να εξηγήσουμε κάτι με την επιστήμη ή τη λογική, ενστικτωδώς το αποκαλούμε μυστήριο, ανωμαλία, θαύμα, μαγεία, κισμέτ.
Ουσιαστικά, έχουμε την τάση να βρούμε έναν λόγο για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας, ακόμη και όταν δεν υπάρχει λογική εξήγηση.
Αυτή η αναζήτηση της ερμηνείας μας οδηγεί όχι μόνο να προβληματιζόμαστε για τα τυχαία περιστατικά στη ζωή μας, αλλά και να σκεφτόμαστε να ενεργήσουμε ανάλογα με την εμφάνισή τους.

Με άλλα λόγια, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε αυτά που μας λέει η καρδιά μας και να ακολουθούμε απρόβλεπτα μονοπάτια στη ζωή μας όταν παρουσιάζονται οι ευκαιρίες – έστω και αν δεν έχουμε εγγυήσεις για το πού θα μας οδηγήσει αυτό το μονοπάτι. Αυτό έχει, φυσικά, συνέπειες στις τύψεις: αν ακολουθήσω το μονοπάτι και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που ελπίζω, θα έχω τύψεις;

Εναλλακτικά, αν δεν ακολουθήσω αυτό το μονοπάτι, δεν θα έχω τύψεις που δεν θα μάθω ποτέ πού θα με είχε οδηγήσει και δεν θα χάσω ενδεχομένως την ευκαιρία μιας ζωής;

Μερικά πράγματα δεν εξηγούνται από την επιστήμη ή από τους πίνακες των πιθανοτήτων. Απλώς δεν γνωρίζουμε τι κρατάει η ζωή φυλαγμένο για καθέναν από εμάς.
Όταν συμβαίνουν όμως φαινομενικά τυχαία γεγονότα, πρέπει να αντιλαμβάνεστε όχι μόνο τι σημαίνουν, αλλά και ποια νέα μονοπάτια μπορεί να σας ανοίγουν.
Με άλλα λόγια, να είστε ανοιχτοί στα ενδεχόμενα που μπορεί να πρέπει ακόμη να ανακαλύψετε για να μην έχετε τύψεις που χάσατε μια ευκαιρία που ενδεχομένως θα άλλαζε τη ζωή σας.
Ακούστε την καρδιά σας και δείτε πού θα σας οδηγήσει.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Marc Muchnich “Δεν μετανιώνω ξανά!” από τις εκδόσεις Θέσις

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα