Οι αλλεργίες της Άνοιξης και πώς να προφυλαχτείτε

spring-allergies

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν ο ανθρώπινος οργανισμός εκλαμβάνει μη βλαβερά στοιχεία που υπάρχουν στο περιβάλλον ως βλαβερά και επικίνδυνα για την υγεία και επιτίθεται σε αυτά προκειμένου να τα εξουδετερώσει.

Έτσι, αθώα στοιχεία της φύσης όπως η γύρη, η σκόνη από τα ακάρεα, διάφορα είδη μυκήτων και ζώα τα οποία απλά συνυπάρχουν με εμάς, ο οργανισμός μπορεί να τα αναγνωρίσει ως εισβολείς και να προκαλέσει την αλλεργία, να συμπεριφερθεί δηλαδή, ως άρρωστος.

Το σύγχρονο αστικό περιβάλλον με την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθιστά μη αναγνωρίσιμη τη γύρη, και είναι μία από τις κύριες αιτίες όπου ένας οργανισμός δεν «καταλαβαίνει» περί τίνος πρόκειται.

Άλλος ένας σοβαρός λόγος αλλεργικής αντίδρασης προέρχεται και πάλι από το αστικό περιβάλλον και την υπερπροστασία των βρεφών και νηπίων ως προς την έκθεσή τους σε περιβαλλοντικούς παράγοντες από μικρή ηλικία, ώστε να εξοικειωθούν με μικρόβια, βακτήρια κλπ και ν’ αναπτύξουν τα κατάλληλα αντισώματα και μηχανισμούς άμυνας στις κατάλληλες ηλικίες.

Η όμορφη Άνοιξη είναι για πολύ κόσμο μια δύσκολη περίοδος καθώς τα πάντα γύρω μας ανθίζουν και η γύρη αρχίζει να γεμίζει την ατμόσφαιρα. Και ενώ για τους πολλούς είναι μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων που φτιάχνουν τη διάθεση, για μερικούς αποτελεί μαρτύριο και ένα συνεχόμενο συνάχι μέχρι τα τέλη Μαΐου!

Εκτός από ειδικά σκευάσματα αντιμετώπισης της εκάστοτε αλλεργίας τα οποία βρίσκουμε σε φαρμακεία με ιατρική σύσταση, υπάρχουν και τα εμβόλια με τα οποία το σώμα «ξεχνά» τις αλλεργίες και παύει να προκαλεί αντιδράσεις όταν έρχεται σε επαφή με τα αλλεργιογόνα. Η επιτυχία των εμβολίων φτάνει και το 90% και χρειάζεται να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τον τρόπο χορήγησης.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες προτάσεις οι οποίες μπορούν να απομακρύνουν αρκετά τα αλλεργιογόνα από το περιβάλλον σας αλλά και να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα με φυσικούς τρόπους.

1. Διακοπή καπνίσματος σε κλειστούς χώρους
Όχι μόνο το ενεργητικό αλλά και το παθητικό κάπνισμα είναι ένας παράγοντας ο οποίος ενισχύει τα συμπτώματα. Κυρίως χώροι όπου υπάρχουν παιδιά είναι εξαιρετικής σημασίας να μην εκτίθενται καθόλου στον καπνό του τσιγάρου. Ο καπνός του τσιγάρου είναι επίσης παράγοντας ο οποίος, όπως και η ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργικές αντιδράσεις ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν προβλήματα πριν.

2. Αερισμός των δωματίων τις πρώτες πρωινές ώρες.
Όσο περνά η μέρα τόσο περισσότερη γύρη και σκόνη κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα, καθώς ο ήλιος στεγνώνει τα μικροσωματίδια τα οποία ίπτανται πολύ πιο εύκολα. Έτσι, είναι καλό ν’ αερίζετε το σπίτι και τα δωμάτιά σας τις πρώτες πρωινές ώρες που ο αέρας είναι ακόμη καθαρός από σκόνη και γύρη.
3.Τοποθέτηση σίτας στα παράθυρα
Ντύστε τα παράθυρά σας με σίτες οι οποίες μπορούν να κρατούν μεγάλες ποσότητες σκόνης και γύρης εκτός του χώρου σας. Φροντίστε να τις ξεσκονίζετε πολύ συχνά όπως πχ το βράδυ με ένα σπρέι ξυδιού αραιωμένο σε νερό. Έτσι, θα κρατήσετε μακριά πολλών ειδών ανεπιθύμητα σωματίδια.

4. Πλύση ρούχων και σεντονιών σε υψηλές θερμοκρασίες
Πλύνετε τα σεντόνια, τις πετσέτες και τα ρούχα σας σε θερμοκρασίες 60 και 70 βαθμών Κελσίου, στις οποίες τα ακάρεα δεν αντέχουν. Αλλάξτε τα σεντόνια σας τακτικά. Επίσης, χρησιμοποιήστε εσωτερική απλώστρα ρούχων ώστε να μην επικάθεται πάνω τους γύρη, σκόνη ή καυσαέριο.

5. Ανθοϊάματα
Επισκεφτείτε ένα ανθοθεραπευτή ή ένα φαρμακείο που διαθέτει Ανθοϊάματα, οι οποίοι μπορούν να σας προμηθεύσουν με τα κατάλληλα ώστε, να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε είτε την ίδια την αλλεργία ή τα συμπτώματα και την κούραση, σωματική και συναισθηματική, που αυτά προκαλούν.

Ελένη Μπινιάρη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα