Αλίκη Κακλαμάνου: Οραματίζομαι τα παιδιά, Δημιουργούς εμπνευσμένα από τις αρετές

AΡΕΤΗ – EXCELLENCE OF CHARACTER

ΠΟΙΑ ΕΙΜΑΙ-ΙΔΕΑ

Ονομάζομαι Αλίκη Κακλαμάνου και θέλω να σας γνωστοποιήσω την ιδέα και το όραμα του δρώμενου ‘ Άρετή” το οποίο εμπνεύστηκα και ηγούμαι.
Το πρόγραμμα “Αρετή ” απευθύνεται στις ηλικίες 7-18 ετών. Σκοπό έχει να διδάξει και να εδραιώσει στην καθημερινότητα του νέου, τον δρόμο των αρετών, όπως αυτές διδάχτηκαν από τους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Να εκπαιδευθούν μέσα από δράσεις, παιχνίδια, ομαδικές, πολιτιστικές και κοινοφελέις δραστηριότητες, το νόημα της ύπαρξης των αρετών στη ζωή τους και τα αποτελέσματα που θα έχουν στην κοινωνική τους ζωή και στην ψυχική τους διάσταση, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι, ενάρετοι και ενεργοί πολίτες.

Ένα παιδί μπορεί να σκέφτεται ότι θα αλλάξει τον κόσμο φτιάχνοντας τα πιο τέλεια διαστημόπλοια με lego και το πιστεύει, ενώ ένα άλλο διαβάζοντας βιβλία για μάγισσες. Δεν είναι η δουλειά τους ως παιδιά να αλλάξουν τον κόσμο. Είναι η δική μας δουλειά. Και εάν εμείς κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, κάποια από τα παιδιά μας μπορεί να ακολουθήσουν. – Ευσταθία Τσαπαρελη (ηθοποιός-βοηθός μητρότητας)

Δεν υπάρχει παιδί του οποίου του έχει δοθεί ο χώρος, ο χρόνος και η ασφάλεια και να μην έχει αναπτύξει κριτική σκέψη. Υποτίμηση είναι να θεωρούμε ότι είμαστε ανώτεροι των παιδιών.

Επιδίωξή μας μέσα από τον εξωστρεφή χαρακτήρα των δράσεων των παιδιών, να ευαισθητοποιήσουμε, κινητοποιήσουμε και την υπόλοιπη κοινωνία. Να αντιστραφούν οι ρόλοι και να γίνουν τα παιδιά οι δάσκαλοι για τους μεγάλους. Οι δράσεις τους να αποτελέσουν τον “σπόρο αφύπνισης”. Να τους θυμίσει πως είναι μια ζωή γεμάτη από χαρά, δημιουργία, έμπνευση, άξιες, συνεισφορά, ποιότητα. Να αποτελέσουν ερέθισμα για σκέψη και συμμετοχή.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Για την επίτευξη του στόχου του προγράμματος ,διάρκειας 3 μηνών, θα συμμετάσχουν σε αυτό, φιλόσοφοι, παιδαγωγοί, παιδοψυχολόγοι, φιλόλογοι που θα είναι υπεύθυνοι για την σωστή διεξαγωγή, ανάλυση, γνώση και διδασκαλία των εννοιών της αρετής, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, ειδικοί στην διεξαγωγή θεατρικών παιχνιδιών αυτοέκφρασης, όπως επίσης και μουσικοί, ζωγράφοι, χορευτές κ.α

Για να υπάρχει μια απόλυτα ελεγμένη σε κάθε βήμα της παιδαγωγική δράση, μια ειδικευμένη ομάδα στατιστικολόγων θα είναι υπεύθυνη για την καταγραφή του βαθμού κατανόησης των εννοιών, της ικανοποίησης που τα παιδιά άντλησαν από την δραστηριότητα και των πιθανών τρόπων περαιτέρω αξιοποίησης από τα παιδιά των όσων έμαθαν.

Μέσα από αυτό θα κατανοήσουμε καλύτερα τους τρόπους που τα παιδιά 7-18 ετών ενσωματώνουν στην κοινωνικοποίηση τους βασικές έννοιες με την ελπίδα αυτή η δραστηριότητα να αποτελέσει ένα πρότυπο για ανάλογες δράσεις μεγαλύτερης κλίμακας, όπου πια, με βάση τα πεπραγμένα αυτής της δράσης θα μπορέσει να κινητοποιηθεί και να ευαισθητοποιηθεί ακόμα περισσότερο το σύνολο της κοινωνίας.

8 ΑΡΕΤΕΣ

ΦΙΛΙΑ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ

ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ

ΤΟΛΜΗ/ΘΑΡΡΟΣ/ΑΝΔΡΕΙΑ

ΕΥΓΕΝΕΙΑ

ΦΡΟΝΗΣΗ

ΠΙΣΤΗ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Στόχος να αποκτήσουν τη γνώση όλων των μικρών και μεγάλων μυστικών γύρω από τη συγγραφική διαδικασία και μεγαλύτερη ευχέρεια στη χρήση, αλλά και στην κατανόηση των αρετών. Ταυτόχρονα εστιάζουμε στην ανάδειξη και στην ανάπτυξη του προσωπικού στιλ. Στόχος του μαθητικού διαγωνισμού είναι να εμπνεύσουμε τα παιδιά να γράψουν ποιηση, ιστορίες και παραμύθια για τις αρετές. Μέσα από αυτή τηδιαδικασία θέλουμε να αγαπήσουν εμπνευστούν από τις αρετές και να μεταδώσουν την αγάπη τους και το μήνυμα και στους μεγάλους.

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στόχος του παιδικού θεάτρου είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη ανθρώπων που θα λειτουργούν σε κάθε εκδήλωση της ζωής τους επιλέγοντας δημιουργικές διαδικασίες, που θα αισθάνονται ότι μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον τους και τα γεγονότα της ζωής τους θετικά και όχι να είναι παθητικοί δέκτες και θύματα ενός περιβάλλοντος, ήδη διαμορφωμένου, που τους επιβάλλει οτιδήποτε. Εφοδιάζει τα παιδιά με δυνατότητες, τα παροτρύνει να ψάξουν για τις δικές τους αλήθειες, επιθυμίες, σκοπούς, να ανακαλύψουν το δικό τους κόσμο, τη δική τους δράση.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Παίζουμε σημαίνει : σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, ενεργούμε. Βασικά συστατικά του παιχνιδιού είναι οι κανόνες, τα επιτεύγματα, η πρόκληση και η αλληλεπίδραση. Υποβάλλουν τον παίκτη σε μια ψυχική ή σωματική διέγερση, ή πολλές φορές και τα δύο. Μπορεί να έχουν τη μορφή άσκησης ή να έχουν εκπαιδευτικό, προσομοιωτικό ή ψυχολογικό χαρακτήρα.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΕΖΩΝ

Εμπνέουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν για τις αρετές σε διαβάσεις πεζών. Εστιάζουμε στην ανάδειξη και στην ανάπτυξη του προσωπικού στυλ. Μια πρωτότυπη δράση που θα μεταφέρει το μύνημα και την αξία των αρετών στους ‘μεγάλους” ομορφαίνοντας πρωτότυπα αλλά ουσιαστικά την πόλη μας. Η πόλη αποκτά άλλη ποιότητα και άλλο χαρακτήρα με πλούσιο εικαστικό ενδιαφέρον και αποτελεί πόλο έλξης και παράδειγμα για άλλες πόλεις εξίσου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Οι μαθητές εκπαιδέυονται με τις βασικές αρχές της φωτογραφίας και σε συνδυασμό με τα μαθήματα φιλοσοφίας για τις αρετές δημιουργούν δικά τους project αποτύπωνοντας ‘στιγμες ‘ αρετής ή μη αρετής μέσω της φωτογραφίας. Διδακτικό είναι τόσο το καλό όσο και το κακό για την κοινωνία. Μία εικόνα, χίλιες λέξεις. Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος θα εκτεθουν οι φωτογραφιές σε πολιτιστικούς χώρους και στην τελετή λήξης. οι καλύτερες θα δημοσιευθουν στον τύπο και θα βραβευθούν.

YOU TUBE CONTEST

Τα παιδία δημιουργούν videos, trailers, spots με στόχο να εμπνέυσουν, να αποτελέσουν τροφή για σκέψη στους μεγάλους, να αφυπνίσουν την κοινωνία. Στο τέλος θα βραβευθούν τα καλύτερα και θα προβληθούν σε γιγαντοοθόνες σε κεντρικά σημεια της πολης καθώς και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΣΗΜΑΙΕΣ-BANNERS-POSTERS

Δημιουργία σημαιών κατά μήκος μεγάλων δρόμων, αποδίδοντας τις 8 αρετές, εικαστικά, με σύμβολά, λέξεις κτλ.. Στόχος, να γίνει μόδα η ποιότητα και οι αξίες.

ΗΓΕΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ.

Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη δράση, έπειτα από παρακολούθηση φιλοσοφικών ομιλιών και μελέτη ιστόρικών προσώπων που ενεπνευσαν τον κόσμο με τον λόγο και τις δράσεις τους και με την συνοδεία παιδοψυχολόγων και φιλόλογων, καλούνται να εκφράσουν δημόσια λόγο όπως ρητόρευαν στο παρελθόν οι αρχαίοι πρόγονοί μας με σκοπό να εμπνεύσουν ,ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης και θα δημοσιευθουν σε ΜΜΕ.

ΚΟΙΝΟΦΕΛΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση για κοινοφελείς σκοπούς προσφέροντας έργο και αποτελώντας παράδειγμα για όλους. Οι δράσεις συνοδεύονται και από την συμμετοχή δημοφιλών ατόμων με σκοπό την μεγαλύτερη προβολή της κάθε δράσης και ευαισθητοποίησης περισσότερων ανθρώπων.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Οι οποίες θα είναι πλούσιες σε νοήματα και διδακτικά μηνύματα.

EVENTS

Οι μαθητές δημιουργούν events για την ενίσχυση της Ιδέας και του προγράμματος Άρετή ‘. Ομορφαίνουν την πόλη με την ζωντάνια τους ενώ παράλληλα ενισχύουν την δράση και την προβολή των αρετών.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμου του Δ. Γαλατσίου, κος Μάνος Ελευθερίου, μας υποστηρίζει στην προσπάθεια υλοποίησης παρέχοντας χώρους εκδηλώσεων, μηχανήματα, εξοπλισμό και άδεια χρήσης δημόσιων χώρων για την υλοποίηση των δράσεων.

Το 21ο Λύκειο θα συμμετέχει στο project Αρετή. Την εβδομάδα που έρχεται θα γνωρίζουμε συγκεκριμμένα πόσοι δάσκαλοι από το σχολείο θέλουν να συμμετασχουν, τις προτάσεις τους στο πως θα αποδόθούν οι προτεινόμενες δρασεις και την δεκτικότητα των παιδιών.

Ο κος Γιώργος Χαραλαμπίδης, Πολιτισμολόγος – Ερευνητής Συγγραφέας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και ο κος Ανδρέας Κολίσογλου ψυχολόγος με σημαντική δράση στα ΑΜΕΑ , θα συνεισφέρουν στο έργο μας μέσω ομιλιών.

Η κα Ζωή Νικητάκη, ζωγράφος, Story teller, επίσης την ενδιαφέρει να συμμετασχει σε αυτό.

Ο κος Βασίλης Γιαλαμάς, καθηγητής στατιστικολόγος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μας βοηθήσει στην σωστή ερμηνεία των ερωτήσεων που αφορουν τον βαθμό κατανόησης των εννοιών, την ικανοποιηση που άντλησαν από τις δραστηριότητες κτλ.

Η ΑΜΚΕ Μεταμόρφωσις θα συμμετέχει με εκπαιδευτικά σεμινάρια προπονώντας παιδια ωστε να αντιληφθουν το ευρος των δυνατοτητων τους.
Επίσης συμμετέχουν η κα Ασπα Πίσγα (ψυχολογος), Γκάνος Ιωάννης (μουσικός), Μαριάννα Παγκρακιώτη(θεατρολόγος),Χρόνης Γιαννκόπουλος (γραφιστας), Στελιος Δαγκας (σκηνοθέτης), Γιώργος Γκαζάνης (σκηνοθέτης/οπερατερ), Βασιλική Παπαμανώλη, Aleksandros Giannis (χορογράφος), Σπύρος Στιβαχτάς (πανεπιστήμονας), Έπη Τρίμμη, Χρυσάνθη Μοθωναίου (δημοσιογράφοι), Σπύρος Κίτσος (διοικητικός) Γιώργος Πατιός (λέκτωρ φιλοσοφίας) .

ΔΙΔΑΓΜΑ

Μπορεί να νιώθεις μόνος σου, ασήμαντος, στο περιθώριο αλλά στην πραγματικότητα είσαι πολύτιμος. Κάθε άνθρωπος έχει αξία. Ολοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Αρκεί να αναγνωρίσεις την αξία σου και να ενεργοποιηθείς. Τα προβλήματα δεν λύνονται εκ του ασφαλούς. Γίνε παρών στην ίδια σου την ζωή, τώρα. Ζήσε την ζωή που ονειρεύεσαι , όχι την ζωή των άλλων, είναι το μύνημά μας.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΑΣ

Επειδή το εγχείρημα είναι μεγάλο και πολυδιάστατο, εάν σας εμπνεέι το όραμα μας και οι δράσεις μας, με χαρά να γίνετε μερος της ομάδας συνεισφέροντας με τις γνώσεις σας και με όποιον άλλον τρόπο σας εμπνέει!

Φοιτητές ή απόφοιτοι σχολών καλών τεχνών, φωτογραφίας, σκηνοθεσίας, ηθοποιοί, μουσικοί καθώς και άτομα με γνώσεις φιλοσοφίας, παιδαγωγοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολογοι, δημοσιογράφοι κτλ θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμοι στο εγχείρημα μάς!

Επίσης χρειάζόμαστε άτομα δημοφιλή να συμμετέχουν στα δρώμενα και στα τηλεοπτικά-ραδιοφωνικά spot που θα γυριστούν, ώστε να ενισχύσουν το project Αρετή με σκοπό να φτάσει σε όσο δυνατόν περισσότερους αποδέκτες.

Αλίκη Κακλαμάνου
Τηλ.: 210-2138158, 6997217590
E-mail: aliki.interior.designer@gmai.com
Facebook : https://www.facebook.com/groups/147320349403927/


Εάν σας ενέπνευσε το όραμα της Αλίκης, τότε, στηρίξτε το με το χρόνο, τα χρήματα, τις γνώσεις, τους ανθρώπους, τις γνωριμίες σας και γίνετε κι εσείς ένας κρίκος αυτής της φωτεινής αλυσίδας.

Μήπως έχετε κι εσείς ένα όραμα; Γράψτε το αναλυτικά, καθώς και τί χρειάζεστε για να το υλοποιήσετε και στείλτε το στο info@enallaktikiagenda.gr 

[wpdevart_facebook_comment curent_url=”” title_text=”Σχόλια” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”22″ title_text_font_famely=”monospace” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα