Πώς μπορούμε να βρούμε την πραγματική ειρήνη μέσα μας

Τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιούμε την ενέργειά μας για πράγματα που δεν θέλουμε;

Πόσο συχνά ακούμε τους ανθρώπους να λένε: «Α, αφήστε με στην ησυχία μου!» Και φαντάζονται πως «αν τους αφήσουν στην ησυχία τους», όλα θα είναι καλά και θα είναι ευτυχισμένοι…

Αλλά τι είδους ειρήνη είναι αυτή; Είναι τόσο εύκολο να έχει κάποιος ειρήνη και να είναι ευτυχισμένος; Όχι, δεν έχουμε μια σαφή ιδέα τι είναι ειρήνη, και ακόμη περισσότερο δεν έχουμε μια σαφή ιδέα τι είναι ευτυχία.

Όσο ένας άνθρωπος υποτάσσεται στην κατώτερη φύση του, στα ένστικτά του, στις φιλοδοξίες του, στην απληστία, δεν μπορεί να ζήσει ειρηνικά.

Όσο υπάρχουν στοιχεία μίσους, ζηλοφθονίας και απληστίας στην καρδιά, στον νου ή στην θέλησή του, δεν θα γνωρίζει παρά συγκρούσεις και ταραχές. Ακόμα κι αν έχει μια στιγμή ανάπαυσης επειδή πιστεύει ότι τα κατάφερε, τα προβλήματα θα αρχίσουν σύντομα ξανά και η «ειρήνη» του έχει τελειώσει.

Διαβάστε επίσης: Γαλήνη: Το αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης και της πίστης

Η ειρήνη δεν είναι θέμα ολίγων ωρών ή ημερών ησυχίας επειδή κάποιος βρίσκεται σε ευχάριστες συνθήκες ή μόνος του στα βουνά. Η ειρήνη, η αληθινή ειρήνη όπως την κατανοούν οι Μύστες, είναι μια ανώτερη κατάσταση συνείδησης που απαιτεί γνώση της δομής του ανθρώπου και του σύμπαντος.

Ναι, όλοι οι Μύστες θα σας πουν ότι δεν θα απολαύσετε ποτέ την ειρήνη, έως ότου όλα τα στοιχεία των διαφόρων σωμάτων σας (φυσικού, αστρικού, νοητικού, αιτιατού, βουδικού και ατμικού) θα έχουν εξαγνισθεί, εναρμονισθεί, και θα δονούνται σε ενότητα με τις υψηλότερες περιοχές του σύμπαντος.

Η ειρήνη, επομένως, είναι μια κατάσταση συνείδησης που επιτυγχάνεται μετά από μια μακρά διαδικασία εργασίας, αυτοκυριαρχίας και εσωτερικής εναρμόνισης.

Μέχρι τότε, θα απολαύσετε μάλλον μερικές στιγμές γαλήνης και ηρεμίας, αλλά μέχρι να έχετε ολοκληρώσει αυτήν την εργασία δεν θα έχετε ειρήνη, γιατί κάθε ημέρα – και πολλές φορές την ημέρα – μπορεί να συμβαίνουν τόσα πολλά περιστατικά που μπορεί να σας αναστατώσουν!

Όταν έχετε αποκτήσει την αληθινή ειρήνη, ακόμα κι αν πρέπει ν’ αντιμετωπίσετε δυσκολίες και κακοτυχίες δεν αντιδράτε: θα είσθε βέβαια ανήσυχοι ή δυστυχισμένοι, αλλά μόνον επιφανειακά.

Βαθιά μέσα σας, η ειρήνη δεν θα σας αφήσει· θα αισθάνεστε ότι είναι πάντα εκεί, μέσα σας… τόσο βαθιά όπως στον βυθό της θάλασσας: καμιά θύελλα δεν θα μπορεί να την ταράξει.

Στην αληθινή ειρήνη υπάρχει κάτι απέραντο και αναλλοίωτο, γιατί είναι ένα απόκτημα της ψυχής και του πνεύματος.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Omraam Mikhael Aivanhov «Οι σπόροι της ευτυχίας» από τις εκδόσεις Πύρινος Κόσμος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα