Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τον αγώνα ενάντια στην γκρίνια αλλά είστε αναποφάσιστοι, κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:
Τι είδους μηνύματα μοιράζεστε σήμερα με τα παιδιά σας, τον σύντροφό σας, τους γονείς σας, τα αδέλφια σας, τους φίλους σας, τους συναδέλφους σας και όλους αυτούς που σας περιβάλουν; Για πόσο καιρό ακόμα μπορείτε να ζείτε περιτριγυρισμένοι από αυτά τα προβλήματα, τις συγκρούσεις και τις παρεξηγήσεις;
Για πόσο καιρό ακόμη μπορείτε να αντέξετε να γκρινιάζετε με τον εαυτό σας;
Είστε ευχαριστημένοι από τη ζωή σας όπως τη ζείτε τώρα; Είστε ευτυχισμένοι όλες τις μέρες ή κάποιες μέρες υποφέρετε και γκρινιάζετε;
Φέρτε στο μυαλό σας τη χθεσινή μέρα ή την περασμένη εβδομάδα. Είστε ικανοποιημένοι από τη θέση που καταλαμβάνει η γκρίνια σας στη ζωή σας;
Συνειδητοποιήστε την επιρροή που έχουν οι λέξεις στη ζωή σας και στη ζωή των γύρω σας. Ίσως παλαιότερα να είχατε τη δικαιολογία ότι δεν γνωρίζατε. Αλλά τώρα ξέρετε. Ξέρετε σε ποιον βαθμό γκρινιάζετε και η απόφαση βρίσκεται στα χέρια σας. Είναι η επιλογή σας.
Αντικαθιστούμε τις γκρίνιες μας με απολαύσεις
Ένας από τους λόγους που με οδήγησαν να βάλω στοίχημα ότι δεν θα ξαναγκρινιάξω ήταν η επιθυμία μου να απολαμβάνω περισσότερο την καθημερινότητά μου. Να μπορώ να γεύομαι όλες τις στιγμές της ημέρας που είναι πολύτιμες και όμορφες, και να μην αφήνω την γκρίνια μου να καταστρέφει τα πάντα.
Το πρώτο πράγμα που έκανα, λοιπόν, ήταν να πάρω την απόφαση να προσέχω και να φροντίζω ώστε να μη χάνονται αυτές οι στιγμές.
Διαβάστε επίσης: Πώς θα ωφεληθείτε αν σταματήσετε να γκρινιάζετε
Τελικά, η προσοχή μας είναι που καθορίζει αυτό του οποίου έχουμε συνείδηση. Η προσοχή μας είναι σαν ένα ραντάρ που το θέτουμε σε λειτουργία και το οποίο συγκεντρώνει κάποιες πληροφορίες και τις βάζει πάνω πάνω στη συνείδησή μας. Αυτό που το ραντάρ αναδεικνύει αποτελεί την πραγματικότητά μας.
Η συνείδησή μας παίζει επίσης τον ρόλο του μαγνήτη. Αν το ραντάρ που ανιχνεύει «όσα δεν πάνε καλά» τεθεί σε λειτουργία, η προσοχή μας θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό και την ανάδειξη όλων των προβλημάτων μας. Πολύ συχνά, όταν λειτουργεί, κινδυνεύουμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερες δυσκολίες στη ζωή μας (προφανώς επειδή το μυαλό μας δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση).
Αν, αντίθετα, λειτουργεί το ραντάρ που ανιχνεύει «όσα πάνε καλά», τότε έχουμε πιθανότητες να βρούμε περισσότερους λόγους για να είμαστε ευτυχισμένοι.
Η εμπειρία που αποκτούμε κάθε στιγμή της ημέρας εξαρτάται από το ραντάρ μας, από τη συνείδησή μας.
Διότι τελικά, ανάλογα με το πού εστιάζει το ραντάρ, μπορούμε να περάσουμε είτε μια πολύ όμορφη μέρα είτε μια απαίσια μέρα.
Γίνετε από αυτή τη στιγμή ο υπ’αριθμόν ένα φίλος σας. Όταν ετοιμάζεστε να κακολογήσετε, όταν σας διακατέχει ο θυμός, σκεφτείτε: Θα ήθελα οι συνέπειες αυτής της σκέψης να επιστρέψουν σ’εμένα και να εξουσιάζουν τη ζωή μου;
Σταματήστε την, λοιπόν, αμέσως και αντικαταστήστε την με την αντίθετή της, τη φωτεινή σκέψη.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Christine Lewicki «Νίκησε την Γκρίνια» από τις εκδόσεις Πεδίο