Η αλλαγή θα έρθει όταν πάρεις τα κλειδιά της ζωής στα χέρια σου

Η αλλαγή θα έρθει όταν πάρεις τα κλειδιά της ζωής στα χέρια σου

Η ζωή μας επαναλαμβάνει πολλές φορές την ίδια ιστορία χωρίς να καταλαβαίνουμε το γιατί. Άλλοτε με το ίδιο πρόσωπο κι άλλοτε με διαφορετικό.

Μπορούμε να ξαναζούμε την ίδια ιστορία για χρόνια και να απογοητευόμαστε ή να αναρωτιόμαστε: «Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;»

Μπορείς να ακούσεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να μη σου λέει κάτι, μέχρι που μια μέρα ξαφνικά είσαι πιο δεκτικός ή έχει αλλάξει κάτι στη ζωή σου, και αυτή η ιστορία σου ακούγεται διαφορετική.

Πριν από λίγο καιρό άκουσα πάλι τον μέντορά μου να αφηγείται την προσωπική του ιστορία. Βιντεοσκοπούσαμε μια συνέντευξη. Ήξερα την ιστορία του απέξω, γιατί την είχα ακούσει σε πολλές συνεντεύξεις και είχα διαβάσει τα βιβλία του. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα, ενώ γράφαμε, κάτι έκανε κλικ στο μυαλό μου όταν είπε τη φράση: «Εκείνη την ημέρα πήρα μια διαφορετική απόφαση».

Αυτό είναι το κλειδί της αλλαγής. Να πάρεις μια διαφορετική απόφαση.

Θέλουμε μια αλλαγή, θέλουμε να αλλάξουμε, θέλουμε να αλλάξουν οι συνθήκες, ωστόσο συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο, παίρνουμε τις ίδιες αποφάσεις και κάνουμε τα ίδια πράγματα. Δεν χρειάζεται να είσαι πολύ έξυπνος για να καταλάβεις ότι είναι παράλογο να ζητάς μια αλλαγή χωρίς να κάνεις κάτι διαφορετικό.

Μια από τις αποφάσεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου ήταν αυτή.

Διαβάστε επίσης: Η εξέλιξη έρχεται μέσα από την αλλαγή όσο “σκληρή” και αν είναι μερικές φορές

Παλιά περίμενα να αντιληφθούν οι άλλοι τα λάθη τους, παλιά έριχνα το φταίξιμο στους άλλους και περίμενα να αλλάξουν αυτοί.

Φυσικά και οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και, πράγματι, αλλάζουν, αλλά η ευτυχία σου ποτέ δεν μπορεί να εξαρτάται από τους άλλους. Αυτό θα σήμαινε να αναθέτεις την ικανότητά σου και την ευτυχία σου στους άλλους.

Τώρα αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη ζωή μου. Εγώ παίρνω αποφάσεις και έχω επίγνωση ότι εγώ είμαι αυτή που πρέπει να αλλάξει.

Περνάμε τη ζωή μας πυροβολώντας τους άλλους, αποφεύγοντας τις ευθύνες μας. Και ενώ συμβαίνει αυτό, παραχωρούμε τη δύναμή μας στους άλλους.

Αντίθετα, όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη της ζωής σου 100%, ανακτάς ξανά τη δύναμή σου.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Rut Nieves «Πίστεψε Σ’ Εσένα» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα