Αν αλλάξουμε εμείς, αλλάζουν όλοι

Αν αλλάξουμε εμείς, αλλάζουν όλοι

Ευτυχία είναι να ζεις αυτό που ονειρεύεσαι. Αυτό λέγεται ευτυχία. Λέγεται ζωή. Λέγεται αγάπη. Λέγεται σκοπός ζωής, λόγος ύπαρξης. Λέγεται νόημα.

Πρέπει δηλαδή όλοι να βρουν αυτό που αγαπούν;

Ή να αγαπήσουν αυτό που έχουν βρει;

Ένας επιχειρηματίας πότε είναι επιτυχημένος κατά τη γνώμη σου;

Όταν είναι αυτοδημιούργητος. Δηλαδή έχει πετύχει με τις δικές του δυνάμεις να έχει ένα εισόδημα μέσα από τη δουλειά του, η οποία με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ευεργετεί τους υπόλοιπους.

Έχε υπόψη σου ότι αν αναπτύξει με τος δικές του δυνάμεις την επιχείρηση που βρήκε έτοιμη, μπορεί να θεωρηθεί αυτοδημιούργητος.

Το εισόδημα από την εργασία του πρέπει να του επιτρέπει να ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες και των δικών του ανθρώπων, ακόμη και αν σταματήσει να δουλεύει. Δηλαδή να χτίσει ένα παθητικό εισόδημα. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο επιτυχίας του επιχειρηματία.

Το δεύτερο επίπεδο επιτυχίας του επιχειρηματία είναι να αγαπάει τόσο τη δουλειά του, που ενώ δεν χρειάζεται να δουλεύει, εκείνος να συνεχίζει. Μόνο εκείνος που έχει την επιλογή να μη δουλεύει και αποφασίζει να συνεχίσει μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ευτυχισμένος με τη δουλειά του.

Το πρώτο επίπεδο ευτυχίας του επιχειρηματία επομένως είναι ίδιο με το δεύτερο επίπεδο επιτυχίας του. Να αγαπάει δηλαδή τη δουλειά του.

Ποιο είναι το δεύτερο επίπεδο ευτυχίας του;

Το δεύτερο επίπεδο ευτυχίας του επιχειρηματία, όπως και οποιουδήποτε ανθρώπου, είναι να έχει ένα σύντροφο που αγαπά και τον αγαπάει, μια οικογένεια που τον στηρίζει και τη στηρίζει, φίλους που τον σέβονται και τους σέβεται, τους εκτιμά και τον εκτιμούν.

Να έχει κάτι απ’ όλα αυτά, αν όχι όλα.

Να χαίρει εκτίμησης στην κοινωνία, να ενδιαφέρεται για τα κοινά, τον πλανήτη, τον κόσμο.

Μέσα από τη δουλειά του και από τη ζωή του να προσφέρει στους άλλους.

Σκέψου λίγο ποιους ανθρωπους θαυμάζουμε, αναγνωρίζουμε, αγαπάμε, ακόμη κι αν δεν τους γνωρίζουμε προσωπικά. Όσους κατάφεραν μέσα από τη δραστηριότητά τους να έχουν θετική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους. Είτε πρόκειται για τον Στιβ Τζομπς της Apple είτε για τη Μητέρα Τερέζα, αναγνωρίζουμε εκείνους που πρόσφεραν σε πολλούς.

Για να έχουμε θετική επίδραση στους άλλους, κα πριν φτιάξουμε τη νέα Apple, ας ξεκινήσουμε από τα απλά: μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο, έναν καλό λόγο, μια «συγγνώμη», ένα «ευχαριστώ», ένα «χάρηκα», ένα «σ’ αγαπώ», ένα «μπράβο».

Αυτό που τελικά προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι το να βρίσκουμε τρόπους να προσφέρουμε αξία στους συνανθρώπους μας μέσα από τη δουλειά μας και την προσωπική μας δραστηριότητα.

Είνα ο μόνος τρόπος να λάβουμε αγάπη και να έχουμε θετική επίδραση στον κόσμο.Η αγάπη, η πρόοδος και η εκπλήρωση του σκοπού της ζωής είναι ανώτερες ανάγκες, που όταν ικανοποιούνται, οδηγούν στην ευτυχία.

Χωρίς αυτές τίποτα δεν έχει αξία.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Νικόλα Σμυρνάκη «Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα