Αλλάξτε την κατάστασή σας αλλάζοντας τη φυσιολογία σας

Αλλάξτε την κατάστασή σας αλλάζοντας τη φυσιολογία σας

Αν διεγείρετε τη φυσιολογία του σώματός σας και του δώσετε ζωτικότητα και δυναμισμό, θα υιοθετήσετε αυτομάτως και την ανάλογη νευροφυσιολογική κατάσταση.
Η μεγαλύτερη δύναμη μόχλευσης που έχουμε σε οποιαδήποτε περίσταση είναι η φυσιολογία μας, γιατί λειτουργεί πάντα και ταχύτατα.
Η φυσιολογία και οι εσωτερικές μας αναπαραστάσεις συνδέονται ολοκληρωτικά. Αλλάζοντας το ένα, αλλάζει αμέσως και το άλλο. Μου αρέσει να λέω “Δεν υπάρχει νους, μόνο σώμα” και “Δεν υπάρχει σώμα, μόνο νους”.
Αν μεταβάλλετε τη φυσιολογία σας – δηλαδή τη στάση το σώματος, τον τρόπο αναπνοής, τη μυϊκή σας ένταση, την τονικότητά σας – μεταβάλλετε ακαριαία τις εσωτερικές σας αναπαραστάσεις και την κατάστασή σας.

Μπορείτε να θυμηθείτε μια φορά που νιώθατε εντελώς εξαντλημένοι; Πώς αντιλαμβανόσασταν τον κόσμο;
Όταν νιώθετε σωματικά κουρασμένοι ή ότι οι μύες σας είναι αδύναμοι ή πονάτε, αντιλαμβάνεστε τον κόσμο αρκετά διαφορετικά απ’ όταν νιώθετε ξεκούραστοι, γεμάτοι σφρίγος και ζωντάνια. Ο επιδέξιος χειρισμός της φυσιολογίας είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο ελέγχου του ίδιου σας του εγκεφάλου. Γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πόσο έντονα μας επηρεάζει, ότι δεν είναι κάποια εξωτερική μεταβλητή, αλλά ένα απόλυτα ζωτικό κομμάτι του κύκλου κυβερνητικής που βρίσκεται μονίμως σε λειτουργία.

Όταν εξαντλείτε τη φυσιολογία σας, εξαντλείται και η θετική ενέργεια της νευροφυσιολογικής σας κατάστασης. Όταν η φυσιολογία σας φωτίζεται και γίνεται πιο έντονη, το ίδιο συμβαίνει και στην κατάστασή σας.
Η φυσιολογία είναι ο μοχλός της συναισθηματικής αλλαγής. Μάλιστα, δεν μπορείτε να βιώσετε ένα συναίσθημα χωρίς την αντίστοιχη μεταβολή στη φυσιολογία σας. Και δεν μπορείτε να αλλάξετε τη φυσιολογία σας χωρίς μια αντίστοιχη αλλαγή στη νευροφυσιολογική σας κατάσταση.

Υπάρχουν δύο τρόποι να αλλάξετε κατάσταση, αλλάζοντας τις εσωτερικές σας αναπαραστάσεις ή τη φυσιολογία σας.
Έτσι, αν θέλετε να αλλάξετε κατάσταση ακαριαία, τι πρέπει να κάνετε; Μπαμ!
Να αλλάξετε τη φυσιολογία σας, δηλαδή τον τρόπο που αναπνέετε, τη στάση του σώματός σας, την έκφραση του προσώπου σας, την ποιότητα της κίνησής σας, και ούτω καθεξής.

Αν αρχίσετε να κουράζεστε, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τη φυσιολογία σας για να συνεχίσετε να μεταδίδετε αυτό το μήνυμα στον εαυτό σας: να ρίξετε τους ώμους σας, να χαλαρώσετε πολλές βασικές μυϊκές ομάδες κ.λ.π.

Μπορείτε να κουραστείτε αλλάζοντας απλώς τις εσωτερικές σας αναπαραστάσεις ώστε να δώσετε στο νευρικό σας σύστημα μήνυμα ότι έχετε κουραστεί.
Αν αλλάξετε τη φυσιολογία σας και την κάνετε όπως όταν νιώθετε δύναμη και ενεργητικότητα, θα αλλάξουν και οι εσωτερικές σας αναπαραστάσεις και το πώς νιώθετε εκείνη τη στιγμή.

Αν συνεχίσετε να λέτε στον εαυτό σας ότι αισθάνεστε κουρασμένοι, δημιουργείτε την εσωτερική αναπαράσταση που σας κρατά κουρασμένους. Αν λέτε ότι βρίσκεστε σε εγρήγορση και κυριαρχείτε στις τωρινές συνθήκες – αν υιοθετήσετε συνειδητά αυτή τη φυσιολογία – το σώμα σας θα κάνει ό,τι λέτε.
Αλλάξτε τη φυσιολογία σας και θα αλλάξετε την κατάστασή σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Anthony Robbins “Απεριόριστη δύναμη” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα