Μέχρι το 2100, περισσότερο από το 50% των ωκεανών του πλανήτη μας θα έχει αλλάξει απόχρωση.
Συγκεκριμένα, τα νερά των ωκεανών θα γίνουν πιο σκούρα μπλε ή πράσινα.
Υπεύθυνη για το φαινόμενο αυτό είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλεί αλλαγές στο φυτοπλαγκτόν των θαλασσών και των ωκεανών, όπως εκτιμούν Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες.
Έτσι, οι υποτροπικές περιοχές των ωκεανών που έχουν μπλε χρώμα, καθώς τα προσεχή χρόνια θα αντανακλούν λιγότερο φυτοπλαγκτόν και ζωή γενικότερα, θα αποκτήσουν πιο σκούρα απόχρωση του μπλε ενώ, σε περιοχές των ωκεανών που βρίσκονται κοντά στους πόλους και στον ισημερινό, τα νερά θα γίνουν πιο πράσινα, αφού η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει και μεγαλύτερη ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρ Στέφανι Ντούντκιεβιτς του Τμήματος Επιστημών της Γης, της Ατμόσφαιρας και του Πλανήτη του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό Nature Communications δήλωσαν ότι, οι αλλαγές αυτές δεν θα είναι σημαντικές με γυμνό μάτι αλλά ωστόσο, θα διακρίνονται σταδιακά και πολύ καλύτερα από τους δορυφόρους.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν συστηματικά, από τους δορυφόρους, το χρώμα των ωκεανών από το τέλος της δεκαετίας του ’90, για να δουν πώς εξελίσσεται το φυτοπλαγκτόν ενώ παράλληλα, έχουν στρέψει πολύ έντονα την προσοχή τους στους ωκεανούς, μιας και έχουν αντιληφθεί το σημαντικότατο ρόλο που παίζουν για τη μετρίαση της κλιματικής αλλαγής.
Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ένας στόλος από 4.000 θαλάσσια ρομπότ παρακολουθεί συνεχώς τη θερμοκρασία, το pH, την περιεκτικότητα σε αλάτι κα άλλες παραμέτρους των ωκεανών της Γης, με τα στοιχεία να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικά, μιας και φαίνεται πως οι ωκεανοί θερμαίνονται πολύ γρηγορότερα από όσο νόμιζαν.
Ας ελπίσουμε ότι, οι μελέτες και έρευνες των επιστημόνων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα ασκήσει ανάλογες πιέσεις ώστε, οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν με τη σοβαρότητα που χρειάζεται την κλιματική αλλαγή, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος.