Αλλάζοντας τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας, αλλάζουμε και τη ζωή μας

Αλλάζοντας τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας, αλλάζουμε και τη ζωή μας

Έχετε ποτέ συλλογιστεί και θαυμάσει το θαύμα της γλώσσας; Εγώ το σκέφτομαι συχνά χωρίς να το θέλω• γιατί αν πραγματικά κάνετε μια παύση και το σκεφτείτε, οι λέξεις είναι μαγικές.

Με κάποιο τρόπο, κατά την εξέλιξη του είδους μας, καταλήξαμε να αναπτύσσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε την ικανότητα να ενώνουμε συλλαβές και να τις κάνουν να σημαίνουν κάτι. Με τον καιρό, η ακολουθία ήχων μας επέτρεψε να διαμορφώνουμε σχέσεις, να δημιουργούμε κοινότητες, να χτίζουμε και να καταστρέφουμε πολιτισμούς.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να το αναγνωρίσουμε, όλη μας η πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί από τις λέξεις. Καθορίζει τις σχέσεις μας και δίνει νόημα στα γεγονότα της ζωής μας. Αλλά επειδή η γλώσσα είναι τόσο ενσωματωμένη στην εμπειρία μας, σπάνια το αντιλαμβανόμαστε.

Είμαι ευτυχής που εκπαιδεύτηκα από κοινωνικούς κοστρουκτιβιστές στο πώς οι λέξεις επηρεάζουν την ανθρώπινη εμπειρία. Με βοήθησαν να αναγνωρίσω ότι χρησιμοποιούμε τη γλώσσα όχι μόνο για να κατανοήσουμε την πραγματικότητα, αλλά και για να τη δημιουργήσουμε. Αυτή η επίγνωση άλλαξε το παιχνίδι για μένα.

Και δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι οι λέξεις δημιουργούν τον κόσμο μας. Και είναι εξαιρετικά εμφανές όταν χρησιμοποιούμε τις λέξεις με τους άλλους. Μας έχουν διδάξει να προσέχουμε τι λέμε, επειδή οι λέξεις έχουν συνέπειες.

Εξασκούμαστε στο να κατασκευάζουμε μηνύματα προσεκτικά. Μιλάμε σε άλλους με συγκεκριμένους τρόπους για να περάσουμε σωστά αυτό που θέλουμε ή για να προκαλέσουμε μια συγκεκριμένη αντίδραση. Αλλά σπάνια επεκτείνουμε αυτή την επίγνωση για να συμπεριλάβουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε στις ατέλειωτες συζητήσεις που κάνουμε με τον εαυτό μας. Αλλάζοντας αυτό, μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα.

Είμαστε όλοι σε σχέση με τον εαυτό μας, και ο τρόπος που απευθυνόμαστε στον εαυτό μας επηρεάζει στο τέλος τον τρόπο που νιώθουμε.

Χρησιμοποιώντας μόνο δικές μας λέξεις, μπορούμε να κατασκευάσουμε μια φυλακή ή να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας. Μπορούμε να σχεδιάσουμε περιορισμούς ή να δημιουργήσουμε πιθανότητες αλλάζοντας απλά μια φράση.

Μέσα από απλές αλλαγές στη γλώσσα, δημιουργούμε αλλαγές και στη ίδια μας τη ζωή. Να κάποια παραδείγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:
– Αντικαταστήστε το «πρέπει» με το «θέλω»: Ακόμα και η μικρότερη αντικατάσταση μιας μικρής λέξης μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς νιώθουμε για πράγματα που έχουμε να κάνουμε. Όταν νιώθουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι, τείνουμε να το νιώθουμε σαν βάρος. Αλλά αν το δούμε σαν κάτι που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε τα όνειρά μας, αν το δούμε ως ευκαιρία, τότε θα αλλάξει όλη η διάθεσή μας γι’ αυτό.

– Αντικαταστήστε το «περνάω δύσκολα» με το «εξελίσσομαι μέσα από μια δύσκολη κατάσταση». Μπορεί αυτές οι δύσκολες στιγμές να μην είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικές, αλλά αν δούμε το έμμεσο αποτέλεσμα μέσα από αυτό, την εξέλιξη δηλαδή, θα αντιμετωπίσουμε με διαφορετική διάθεση τον αγώνα που δίνουμε.

– Αντί για πρέπει, χρειάζεται, οφείλω να, χρησιμοποιήστε το προτιμώ να, θέλω να ή επιλέγω να. Τα πρώτα δηλώνουν πίεση. Και όταν τελικά δεν τα καταφέρνουμε, τείνουμε να νιώθουμε άσχημα συναισθήματα όπως ενοχές άγχος, ακόμα και ντροπή.

– Δοκιμάστε να αλλάξετε το «δεν μπορώ» ή το «δεν είμαι καλός στο να» στο «ακόμα μαθαίνω», «είναι δύσκολο αλλά θα το προσπαθήσω». Όταν αλλάζουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, τα πράγματα αλλάζουν επίσης.

Φυσικά, αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αλλάξετε τη γλώσσα σας για να αλλάξει μετά εκείνη τη ζωή σας. Με την πρόθεση να αναγνωρίσετε την επίδραση των λέξεών σας, είναι βέβαιο ότι θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε νέες ευκαιρίες για να επεκτείνετε την προοπτική σας και να δείτε το μεγαλύτερο τοπίο πιθανοτήτων για τον εαυτό σας. Η μαγεία των λόγων σας είναι στα χέρια σας. Και η ζωή σας εξαρτάται από το πώς το κάνετε.

Denise Fournier, ψυχοθεραπεύτρια, υπνοθεραπεύτρια

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα