Αλλεργίες: Μήπως είναι απλώς μια διαφορετική μορφή αντίδρασης στο φόβο;

Αλλεργίες: Μήπως είναι απλώς μια διαφορετική μορφή αντίδρασης στο φόβο;

Οι αλλεργίες είναι ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους γύρω μας. Μπορεί άραγε να ξεπεραστεί; Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι αλλεργίες δεν ξεπερνιούνται ποτέ, όπως επίσης το άγχος και οι φόβοι.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν όλα αυτά, και μάλιστα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι η αλλεργία:

Ο Michael Levy, βραβευμένος Αμερικανός αλλεργιολόγος – ανοσολόγος, ορίζει την αλλεργία ως μια φοβική αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ουσία. Ουσιαστικά δηλαδή οι αλλεργίες στον οργανισμό προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα μας αναγνωρίζει την ουσία ως «αλλεργιογόνο». Έτσι, κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με αυτό το αλλεργιογόνο, το ανοσοποιητικό σύστημα δρα εναντίον του με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της αλλεργίας.

Οι αιτίες που κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να σηματοδοτήσει μια ουσία ως επικίνδυνη και να δημιουργήσει φόβο απέναντι σε αυτή είναι διάφορες και πολλές φορές μη αναμενόμενες: μπορεί να είναι ένα διαζύγιο που δημιούργησε οδυνηρά συναισθήματα, ένας παράλογος φόβος που ξεκίνησε από την παιδική ηλικία, ένας υποσυνείδητος συνδυασμός με τυχόν αλλεργίες κάποιου από τους γονείς ή ακόμα και μια λανθασμένη σύνδεση ανάμεσα σε ένα φαγητό που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια μιας δυσάρεστης συζήτησης.

Αν λοιπόν εξαλείψουμε τον φόβο του ανοσοποιητικού συστήματος γι’ αυτή την ουσία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και την αλλεργία. Ο Υπνοθεραπευτής μπορεί να εφαρμόσει μεθόδους όπως η απευαισθητοποίηση, η αλλαγή της έννοιας της ουσίας, η συσχέτιση της ουσίας με κάτι άλλο που είναι μεν όμοιο αλλά δεν θεωρείται επικίνδυνο, και άλλες τεχνικές.

Προσωπικά, η εμπειρία μου έχει δείξει ότι η αντιμετώπιση μιας αλλεργίας μέσω της εξάλειψης του φόβου βοηθά τους ασθενείς μου να μειώσουν την αλλεργική αντίδρασή τους πχ στις γάτες, τη γύρη, τις πιπεριές κτλ. Επίσης, είναι δυνατό να «εκπαιδεύσει» κανείς το υποσυνείδητό του με τρόπο που να μην αντιδρά υπερβολικά σε οτιδήποτε που μέχρι πρότινος του δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα.

Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση που είτε εσείς οι ίδιοι είτε κάποιο δικό σας πρόσωπο υποφέρει από ενοχλητικές αλλεργίες, δοκιμάστε την Υπνοθεραπεία ως μια εναλλακτική προσέγγιση.

Χαράλαμπος Σολέας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα