Αλχημικά σύμβολα και Αρχέτυπα των ονειρικών τόπων

Αλχημικά σύμβολα και Αρχέτυπα των ονειρικών τόπων

Οι ονειρικοί τόποι στους οποίους ταξιδεύουν οι ονειροναύτες μοιάζουν και με την κόλαση και τον παράδεισο του Σβέντενμποργκ, γιατί αποτελούν κοινό μύθο για το καλό και το κακό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Παρόλο που οι ατομικές εμπειρικές μορφές είναι διαφορετικές, συνδέονται με τα κοινά αλχημικά σύμβολα και αρχέτυπα. Εκεί βρίσκονται οι προ-εικόνες από τις οποίες οι θρησκείες βγάζουν όλες τις δικές τους απόλυτες αλήθειες.

Πρόκειται για τα σύμβολα τα οποία είναι γνωστά από τις μυστικές και θρησκευτικές παραδόσεις και σχετίζονται με τη μυστική-εσωτερική έννοια που είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συλλογικού ασυνειδήτου. Αυτές οι εικόνες εμφανίζονται σε ονειρικά τοπία ή σε αστρικά πεδία της πέμπτης διάστασης. Θα αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά που μπορεί να συναντήσει ένας ονειροναύτης στο ονειρικό ταξίδι του.

  • Ο Χριστός πάνω στο γάιδαρο που είναι το σύμβολο του δαμασμένου νου.
  • Το σπαθί που καίγεται: Όταν υπάρχει έλεγχος του νου, ανεβαίνει η κουνταλίνι, η πιο δυνατή εσωτερική ενέργεια, και οι εσωτερικές δυνάμεις γίνονται πιο εύκολα επίκτητες.
  • Το πεύκο: αντιπροσωπεύει τον πραγματικό μας Εαυτό, τον πνευματικό μας πατέρα.
  • Το Άγιο Δισκοπότηρο αντιπροσωπεύει το θηλυκό πόλο της ταντρικής γιόγκα και πρόκειται για το κύπελλο από το οποίο ήπιε ο Χριστός.
  • Αν δούμε τον ονειρικό εαυτό μας μέσα σε ένα φέρετρο, σύμφωνα με τις εσωτερικές ερμηνείες των ονείρων και των αστρικών ταξιδιών, πρόκειται για ένα θετικό σημάδι, ειδικά αν αυτή η αναπαράσταση εμφανίζεται σε ένα συνειδητό αστρικό ταξίδι. Ίσως, στη ζωή μας πρόκειται να γίνει μια ριζοσπαστική εσωτερική αλλαγή, όπως είναι ο θάνατος του Εγώ.
  • Ο αιγυπτιακός σταυρός (Ankh) συμβολίζει την ένωση τω δύο ταντρικών πόλων και τις ευθύνες που απορρέουν από τον μυημένο στη διάρκεια της πνευματικής άσκησής του.
  • Ο Ουροβόρος όφις είναι σύμβολο της αιωνιότητας και της ανανέωσης.
  • Αν φανεί μπροστά μας, ο κόκκινος δράκος, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίσαμε το τέρας της αβύσσου που δημιουργήσαμε μόνοι μας συσσωρεύοντας απληστία, μίσος, ζήλια, υπερηφάνεια, λαιμαργία και πόθο.
  • Το στέμμα δείχνει θρίαμβο.
  • Η επτάφωτη λυχνία συμβολίζει τις επτά διαστάσεις, τα επτά σώματα, τις επτά ακτίνες, τα επτά κέντρα της ανθρώπινης μηχανής, τα επτά τσάκρα, το Νόμο του Επτά που κυβερνά το Σύμπαν.

Όπως και να ‘χει, δεν είναι τόσο σημαντικό αν ερευνάτε την πραγματικότητα των ονείρων ή τα όνειρα της πραγματικότητας.

Διαβάστε επίσης: Τα ερωτικά σύμβολα των γυναικών της Πόλης

Όποιο δρόμο κι αν διαλέξετε, αν είναι φωτεινός, θα σας οδηγήσει στο ίδιο σημείο, εκεί όπου θα αμφισβητήσετε ουσιαστικά τη φύση αυτού που αντιλαμβάνεστε ως «πραγματικό» και της εικόνας που έχετε για τη συνείδησή σας.

Τη στιγμή που θα βρεθείτε ως συνειδητός ταξιδιώτης στα ονειρικά τοπία δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να αμφισβητήσετε τους συνηθισμένους τρόπους της ύπαρξής σας. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος γύρω σας δεν θα είναι, πλέον, ο ίδιος είτε κοιμάστε είτε ονειρεύεστε. Ο ονειροποιός μέσα σας είναι έτοιμος να ξυπνήσει. Αλλά μέχρι τότε, γιατί να μην απολαύσετε το ονείρεμα;

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Μαγικός Κόσμος των Ονείρων» από τις εκδόσεις Αρχέτυπο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα