Αμύγδαλα! Μεταμορφώνουν την εμφάνισή μας

Αμύγδαλα! Μεταμορφώνουν την εμφάνισή μας

Τα πρώτα δέντρα άγριας αμυγδαλιάς που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, χρονολογούνται στο 8000 πΧ. Η καλλιέργειά τους ξεκινά να δίνει αποτελέσματα κάπου στο 3000 πΧ. Η θρεπτική αξία του αμυγδάλου είναι πολύ υψηλή και σήμερα το αμύγδαλο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αγορά όχι μόνο ως ξηρός καρπός αλλά και ως γάλα, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος, ιδανικό για την αντικατάσταση του ζωικού γάλακτος και των προϊόντων του, εφ’ όσων το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει λακτόζη, καζεΐνη κλπ ουσίες, οι οποίες από έρευνες, δείχνουν να επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό παρά να τον διευκολύνουν.

Αν το δούμε στο όνειρό μας σημαίνει γονιμότητα και νέες δημιουργικές ιδέες και σχέσεις, αν το τρώμε δε σε τακτική βάση, σημαίνει υγεία και ομορφιά. Το αμύγδαλο είναι γεμάτο με βιταμίνη Ε, ω3 & ω6 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο. Πρόκειται για μία τροφή η οποία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αναζωογόνηση των κυττάρων και στην όμορφη και λαμπερή εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών. Μάλιστα είναι από τις no1 φυτικές τροφές των χορτοφάγων μιας και η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες φτάνει το 21%!

Στον αντίποδα της κατανάλωσης αυτής της τροφής είναι η περιεκτικότητά της σε λιπαρά, τα οποία φτάνουν έως και 50% αλλά κανείς δε μπορεί να φάει τόσα πολλά αμύγδαλα σε καθημερινή βάση που να κινδυνέψει να αυξήσει πολύ το βάρος του από αυτά. Εξ άλλου, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, ενεργοποιούν την αίσθηση του κορεσμού, πράγμα που πάει να πει πως μειώνουν την όρεξη.

Τα Ελληνικά αμύγδαλα είναι άριστης ποιότητος με περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Αρκαδία να έχουν την υψηλότερη παραγωγή. Βέβαια, αμυγδαλιές θα βρείτε σε κάθε σχεδόν χωριό της Ελλάδος μιας και το δέντρο αυτό, μαζί με τους καρπούς του, έχει επηρεάζει τη διατροφική μας κουλτούρα για περισσότερο από 5000 χρόνια.

Είναι επίσης πολύ εύκολο να φτιάξετε γάλα και γιαούρτι αμυγδάλου στο σπίτι σας! Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολυάριθμα βίντεο που θα βάλουν κι εσάς σε πειρασμό να πιείτε το δικό σας γάλα αμυγδάλου και όχι μόνο! Οι συνταγές με αμύγδαλα είναι πολυάριθμες. Τα αμύγδαλα είναι μία οικονομική, ελληνική υπερτροφή, που λατρεύουν παιδιά και μεγάλοι.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα