Αν υπάρχουν εξωγήινοι, τότε… θα μπορούσαν να είναι μωβ

Αν υπάρχουν εξωγήινοι, τότε… θα μπορούσαν να είναι μωβ

Πρόσφατη επιστημονική εργασία, η οποία δημοσιεύεται στο Live Science, υποστηρίζει ότι αν υπάρχουν εξωγήινοι, τότε… κάλλιστα θα μπορούσαν να ήταν μωβ, καθώς η πρώτη ζωή που εξελίχθηκε στη Γη ήταν… ιώδους χρώματος.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ο μικροβιολόγος Σιλαντίγια Ντασάρμα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και οι συνεργάτες του, υποστηρίζουν πως πριν τα πράσινα φυτά αρχίσουν να απορροφούν την ηλιακή ενέργεια, υπήρχαν μικροσκοπικοί μωβ οργανισμοί, οι οποίοι ακολουθούσαν την ίδια διαδικασία με στόχο να παράγουν την τροφή τους.

«Αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει χιλιάδες νέους εξωπλανήτες τελευταία και αναπτύσσουν τη δυνατότητα να βλέπουν βιοϋπογραφές στην επιφάνεια. Υπάρχουν ήδη τρόποι εντοπισμού «πράσινης ζωής» στο Διάστημα, αλλά οι επιστήμονες ίσως να πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν και για μωβ», υπογράμμισε ο καθηγητής Ντασάρμα.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «τα φυτά και η άλγη που φωτοσυνθέτουν, χρησιμοποιούν χλωροφύλλη για την απορρόφηση ενέργειας από τον Ήλιο, αλλά δεν απορροφούν πράσινο φως. Αυτό είναι περίεργο, καθώς το πράσινο φως είναι πλούσιο σε ενέργεια. Ενδεχομένως, κάτι άλλο να χρησιμοποιούσε ήδη αυτό το μέρος του φάσματος όταν εξελίσσονταν οι οργανισμοί με χλωροφύλλη».

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο αυτή με τη χλωροφύλλη, αλλά είναι σίγουρα πιο απλή και υπάρχει ακόμα σε βακτήρια και μονοκύτταρους οργανισμούς.
Αυτό σημαίνει πως εξωγήινες μορφές ζωής θα μπορούσαν να ακολουθούν την ίδια «στρατηγική»…

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα