Ένα ηφαιστιακό νησί αναδύθηκε από τον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στο Βασίλειο της Τόνγκα, βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.
Το νησί που για την ώρα δεν έχει λάβει κάποιο όνομα, αναδύθηκε από το χείλος μιας υποθαλάσσιας καλντέρας στις αρχές του 2015 και είναι το μοναδικό από τα τρία νησιά που έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια και κατάφερε να επιβιώσει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών.
Επιστήμονες της NASA που προσγειώθηκαν για πρώτη φορά στο νησί με σκοπό να το μελετήσουν, βρέθηκαν μπροστά σε μια έκπληξη: το νησί καλύπτεται από μια μυστηριώδη, κολλώδη λάσπη, έχει βλάστηση και κατοικείται από πτηνά, ενώ έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν σαν καταφύγιό τους, κουκουβάγιες και καπνογλάρονα.
Η ανοιχτόχρωμη λάσπη που καλύπτει όλο το νησί, παραμένει ένα άλυτο μυστήριο για τους επιστήμονες που όμως διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για στάχτη. Ωστόσο, δεν είναι σε θέση για την ώρα, να απαντήσουν σχετικά με το τι είναι αυτή η λάσπη, από τι είναι φτιαγμένη και από πού προέρχεται.
Δείγματα από πέτρες και λάσπη έχουν συλλεχθεί και εξετάζονται ενώ, μια μονάδα GPS υψηλής ακρίβειας και ένα drone κάνουν έρευνες, πετώντας πάνω από το νησί.
Η επιστημονική γνώση σχετικά με το πώς δημιουργούνται νέα νησιά και γιατί είναι ελλιπής, ενώ μέχρι σήμερα, η μελέτη των νησιών αυτών γινόταν μόνο μέσω εικόνων από δορυφόρους, ενώ η άμεση επαφή με το νησί ήταν για τους επιστήμονες, ένας διακαής πόθος.
Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αναδυθεί τρία νησιά, από τα οποία, μόνο το ένα τελικά επιβίωσε, πέντε νησιά από τις Νήσους του Σολομώντα έχουν εξαφανιστεί κάτω από τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.
Οι επιστήμονες, εξετάζοντας δορυφορικές εικόνες κα συλλέγοντας ιστορικά στοιχεία από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τα νησιά αυτά εξαφανίστηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Από το 1947 μέχρι το 2014, η σύγκριση δορυφορικών εικόνων έδειξε ότι, εκτός από την εξαφάνιση των πέντε νησιών, η ακτογραμμή άλλων έξι νησιών έχει υποχωρήσει δραματικά, σε βαθμό που οι κάτοικοί τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους και να μετακινηθούν αλλού.