Ας αναλάβουμε την ευθύνη για τα πρόσωπα που επιλέγουμε στη ζωή μας

Ας αναλάβουμε την ευθύνη για τα πρόσωπα που επιλέγουμε στη ζωή μας

Ακούστε τι είναι ενδεικτικό για έναν άνθρωπο… Οι προσωπάρχες αντιλαμβάνονται ότι οι παλαιότερες επιδόσεις ενός ατόμου είναι το καλύτερο κριτήριο για να εκτιμήσουν τις μελλοντικές του επιδόσεις.

Αν κάποιος είνα συνήθως αγενής, αργοπορημένος, αλαζόνας, ασυνεπής στους λογαριασμούς του, επιθετικός, αλκοολικός, ναρκομανής, εμμονικός, ακατάστατος, τεμπέλης κ.ο.κ. μπορείτε λογικά να συμπεράνετε ότι αυτές οι συνήθειες θα επανεμφανιστούν στις μελλοντικές του επιδόσεις.

«Ο τρόπος που σας συμπεριφέρονται οι άλλοι, δηλώνει το ποιοι είναι και όχι ποιοι είστε εσείς».

Ασφαλώς, ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και να τη βελτιώσει.

Συνήθως, όμως, χρειάζεται ένα συγκλονιστικό γεγονός στη ζωή μας, όπως το να διαγνωστεί κάποιος με καρκίνο, κάποια θρησκευτική εμπειρία, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή μια παρ’ ολίγον συνάντησή μας με τον θάνατο, για να φτάσουμε στο σημείο να επιχειρήσουμε την αλλαγή.

Οι περισσότεροι σπανίως αλλάζουν πολλά στη ζωή τους. Δεν διαβάζουν βιβλία σαν αυτό… Δεν διαβάζουν βιβλία, που θα τους διδάξουν όσα πρέπει να ξέρουν και γίνονται ο καθρέφτης της ζωής τους.

Μην αγνοείτε τις προειδοποιήσεις της ζωής. Ο τρόπος που συμπεριφέρεται κάποιος στον σερβιτόρο, στο προσωπικό του ξενοδοχείου ή ακόμα και στους σκύλους, είναι ο τρόπος, με τον οποίο, αργά ή γρήγορα, θα συμπεριφερθεί στον άντρα του, στη γυναίκα του ή στον σύντροφό του.

Η ζωή σας δίνει μια ιδέα για όλους και για όλα. Αν κάποιοι είναι βλαβεροί για τη ζωή σας, αποβάλλετέ τους, διώξτε τους ή έστω να περνάτε λιγότερη ώρα μαζί τους.

Αν βρεθείτε με μια ομάδα ανθρώπων, που γκρινιάζει και παραπονιέται για όλους και για όλα, απομακρυνθείτε από αυτούς.

Δεχτείτε ότι επιλέξατε να είστε με αυτούς τους ανθρώπους και ότι μπορείτε να επιλέξετε να βρείτε άλλους, πιο θετικούς.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απομακρυνθεί από οτιδήποτε εκπέμπει αρνητική ενέργεια. Δεν χρειάζεται να το εξηγήσετε σε κανέναν, απλώς εμπιστευθείτε την εσωτερική σας φωνή.

Παραδεχτείτε σήμερα ότι ήσασταν υπεύθυνοι που φέρατε στη ζωή σας τα πράγματα και τους ανθρώπους, που σας περιβάλλουν.

Αποφασίστε να κρατήσετε μόνο όσους και όσα πραγματικά θέλετε και σας αξίζουν.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Allan & Barbara Pease «Η Απάντηση» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα