Αναπνοή κι Αποδοχή : Το νόημα της Ζωής

buddha lotus

Ο Φθινοπωρινός αέρας είναι καθαρός και «τραγανός», ήρεμος και γαλήνιος. Αγγίζει τα φύλλα, τα πράσινα, τα κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα. Όλα τους ρέουν με χάρη στον αέρα. Ασκούμαι Zhineng Qigong στον Υμηττό, κοντά στο σπίτι μου. Αισθάνομαι το χαλί των κόκκινων και χρυσών δονήσεων να χαϊδεύουν τα πόδια μου. Ο αέρας τρέχει μέσα από τα κανάλια και τις φλέβες μου και κάθε αναπνοή του φρέσκου αέρα με γεμίζει με βαθιά ηρεμία και χαρά. Αυτή η στιγμή είναι τέλεια!

Ενώ το νόημα της ζωής ποικίλει στα διαφορετικά στάδια της ζωής μου, ένα πράγμα που έχει μείνει σταθερό, όλα αυτά τα χρόνια που ασκούμαι, είναι – να αναπνέω και να αγκαλιάζω αυτή τη μοναδική στιγμή. Να αγκαλιάζω το καλό και το κακό, το λυπητερό και το χαρούμενο, τη ζωή και τον θάνατο, τη δυαδικότητα στο κάθε τι. Η Ζωή είναι γεμάτη από συνύπαρξη όλων των αντιθέτων. Τα αντίθετα είναι μέρος του όλου και υποκινούν μια σταθερή ροή αλλαγής και μετασχηματισμού.

Όταν διαγνώστηκα με τη νόσο του Crohn το 2015, επέλεξα να μην επιτρέψω την πληροφορία να αλλάξει τα δεδομένα της ζωής μου. Για μήνες, εδραίωσα μια διαφορετική σχέση με το Zhineng Qigong, με την πρακτική μου. Τότε είναι που αναγνώρισα ότι ό, τι και να συμβεί, έρχεται και φεύγει. Δεν χρειάζεται να δω θετικά ή αρνητικά την κάθε περίπτωση. Και τα δύο, ένας θετικός νους και ένας αρνητικός νους, είναι ένας θορυβώδης νους. Χρειαζόμουν ένα νου, που να αγκαλιάζει τα πάντα, ό,τι κι αν συμβαίνει σε μένα αυτή τη μοναδική στιγμή, είτε καλό είτε κακό. Όλα τα πράγματα δείχνουν ότι είναι κυκλικά μοτίβα, που έρχονται και φεύγουν, που διευρύνονται και συστέλλονται. Αυτή είναι η απόλυτη σταθερά της φύσης. Αυτό είναι το Τάο, ο Δρόμος του Σύμπαντος. Η Κινεζική αντίληψη του Τάο (Dao) είναι αυτή η ενότητα, η ολότητα που αγκαλιάζει την δυαδικότητα στα πάντα και είναι μια ατέλειωτη κίνηση και αλλαγή. Είναι η πηγή της δημιουργίας, όλων των κυκλικών συμβάντων.

Ό, τι κι αν βιώνουμε στην στιγμή δεν μπορεί να είναι καλύτερο ή χειρότερο. Είναι μόνο αυτό που είναι. Δεν έχουμε πρόσβαση στο παρελθόν και στο μέλλον, για να διαφοροποιήσουμε το παρόν. Γιατί να μη παραδοθούμε σε ό,τι είναι; Να αφήσουμε τα τι θα-αν, να αφήσουμε τις κριτικές και τις υπερ-αναλύσεις, να αφήσουμε το ποιος θα θέλαμε να είμαστε, πώς σκεφτόμαστε όλα να λειτουργούν, να αφήσουμε όλα αυτά που εμποδίζουν τη ροή του Dao. Έτσι όπως αφήνουν τα φύλλα, το δένδρο, με εμπιστοσύνη στη ροή. Αγκαλιάστε αυτό που είστε και όποια περίσταση αυτή τη μοναδική στιγμή.

Το να μείνουμε στη στιγμή απαιτεί να καλλιεργήσουμε ένα σιωπηλό και ακίνητο νου. Μόνο με ένα ήσυχο και σταθερό νου, είμαστε ικανοί να ακούσουμε την εσωτερική φωνή μας, που φέρνει τα βαθύτερα μηνύματα που το Τάο προορίζει για εμάς.

Δώστε προσοχή σε όλες τις λεπτομέρειες γύρω σας και κοιτάξτε για καθοδήγηση. Ανεξάρτητα πόσο χαοτικός είναι ο κόσμος γύρω σας, είστε ικανοί να έχετε τον έλεγχο της δικής σας ροής, να δράτε με αυθορμητισμό και να αισθάνεστε μια αμετακίνητη εσωτερική σιωπή και βαθιά γαλήνη.

Ο φθινοπωρινός αέρας είναι τόσο καθαρός. Αναπνέω αυτή τη στιγμή, αναπνέω την αιώνια τελειότητα του Τάο.

~ Κομμάτια της σοφίας του τσιγκόγκ.

Η Χρυσή Μπέρου διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο “Πρώτος ΗYQ Θεραπευτικός Διαλογισμός: Γνωριμία με την Αναπνοή σας” Μάθετε περισσότερα εδώ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα