Ανάσα δροσιάς σε τρεις ονειρεμένους καταρράκτες της Ελλάδας.

Μικροί ή μεγάλοι καταρράκτες, θορυβώδεις αλλά και πιο ήσυχοι, ανέκαθεν αποτελούσαν μια συναρπαστική εμπειρία, για τον φυσιολάτρη, τον πεζοπόρο, τον φωτογράφο, αλλά και όλους όσους θέλουν να ζήσουν αυτό το οπτικό και ακουστικό θέαμα του νερού ως πηγή δροσιάς και ενέργειας.

Οι καταρράκτες ένα από τα πιο γοητευτικά και εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης. Ο εκκωφαντικός θόρυβος και η δύναμη του νερού που πέφτει ψηλά από τις πλαγιές και το φως που αντανακλάται και «χορεύει» δημιουργώντας εκπληκτικά χρώματα, συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό τοπίο που μας κάνει να νιώθουμε απίστευτα μικροί απέναντι στο μεγαλείο και την ενέργεια της φύσης.

Ας απολαύσουμε λοιπόν τη δημιουργικότητα της φύσης.

 

ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ – ΞΑΝΘΗ

Ο θησαυρός του μικρού χωριού Λειβαδίτη  βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά το κεφαλοχώρι της Σταυρούπολης, στα όρια των Νομών Ξάνθης και Καβάλας.

Ορμητικός και θορυβώδης, με υπέρβαρα νερά που πέφτουν απότομα από ύψος 40 μέτρων. Ξεκινάει από το χωριό σε υψόμετρο 1.260μ και καταλήγει στα 860μ.

Η διαδρομή είναι πανέμορφη. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε, αφού το μονοπάτι είναι τόσο καλά σηματοδοτημένο που φτάνεις πανεύκολα στην εντυπωσιακή υδάτινη «κουρτίνα» του Λειβαδίτη.

 

ΔΗΜΟΣΑΡΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Τα νερά κατεβαίνουν φασαριόζικα και ορμητικά, σχηματίζοντας μία ευρύχωρη βαθιά βάθρα κάτω απ’ το δεύτερο και μεγαλύτερο καταρράκτη που πέφτει από 15 μέτρα.

Η πρόσβαση είναι πανεύκολη, λίγο έξω απ’ το πολύ τουριστικό Νυδρί. Στα 20 χλμ. νότια της πόλης της Λευκάδας, ακολουθώντας τις πινακίδες, θα αντικρίσετε σε 10 λεπτά τους πρώτους μικρούς καταρράκτες κι ένα ξύλινο κιόσκι καφέ με τραπεζάκια κάτω απ’ τα πλατάνια. Από κει ακολουθείτε μια 20λεπτη πεζοπορία μέσα σε παρθένο τοπίο γεμάτο δένδρα, μικρά φαράγγια, περάσματα με νερό μέχρι το γόνατο κι ο ορμητικός καταρράκτης του Δημοσάρη είναι μπροστά σας.

 

ΒΡΟΝΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑ

Η Βροντού ένα μικρό μυστικό σε παραμυθένιο τοπίο, όπου τα νερά του καταρράκτη μετά τη βάθρα, χύνονται στον υπέροχο Αλφειό ποταμό, σε απόσταση λίγων μέτρων.

Στο 7ο χλμ. του δρόμου Καρύταινας-Ανδρίτσαινας υπάρχει πινακίδα για Βρόντο: στρίβετε σε χωματόδρομο και τσιμεντένια κατηφόρα και μετά από 2-3 χιλιόμετρα φτάνετε στο γιοφύρι, τον καταρράκτη και τον ποταμό.

 

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα