Ανεξήγητες “εκρήξεις φωτός” στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ρωσικός δορυφόρος

Ανεξήγητες “εκρήξεις φωτός” στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ρωσικός δορυφόρος

Άφωνους έχουν αφήσει τους επιστήμονες, οι καταγραφές του ρωσικού δορυφόρου Λομονόσοφ.

Συγκεκριμένα, το υπεριώδες τηλεσκόπιο που έχει εγκατασταθεί στο ρωσικό δορυφόρο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη το 2016, έχει καταγράψει «εκρήξεις» μικρής ισχύος στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, των οποίων η φυσική προέλευση δεν έχει εξηγηθεί μέχρι στιγμής.

Ο Μιχαήλ Πανάσιουκ, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του ρωσικού κρατικού πανεπιστημίου δήλωσε:«Με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου έχουμε αποκτήσει ακόμα πιο σημαντικά αποτελέσματα από ό,τι αναμενόταν. Φαίνεται ότι έχουμε συναντήσει νέα φυσικά φαινόμενα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τη φυσική τους προέλευση. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πτήσης του Λομονόσοφ σε ύψος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων, έχουμε καταγράψει αρκετές φορές μια πολύ ισχυρή «έκρηξη» φωτός, παρά το γεγονός πως η ατμόσφαιρα ήταν καθαρή κάτω από αυτή, δεν υπήρχαν καταιγίδες και δεν υπήρχαν σύννεφα».

Οι καταγραφές αυτές που έγιναν σε «καθαρές» ατμοσφαιρικές συνθήκες, ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, αφού, αντίστοιχες καταγραφές που έχουν γίνει από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, συνδέουν πάντα τα γεγονότα με έντονη συννεφιά και ισχυρές καταιγίδες, κάτι που όμως, δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Να σημειωθεί ότι, ο εντοπισμός και η καταγραφή αυτών των «φωτεινών εκρήξεων» είναι το κυριότερο από τα πολλά αξιόλογα αποτελέσματα που έχει δώσει μέχρι αυτή τη στιγμή, ο ρωσικός δορυφόρος, που πήρε το όνομά του από τον μεγάλο Ρώσο επιστήμονα του 18ου αιώνα, Μιχαήλ Λομονόσοφ και ζυγίζει 625 κιλά.

Ο δορυφόρος είναι εξοπλισμένος με ειδικά διαστημικά τηλεσκόπια που μελετούν παροδικά και μεταβατικά φαινόμενα στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα